Rychle / jednoduše / zdravě

Fazolky na kyselo

Fazolky na kyselo chutnají dospělým i dětem. Další skvělý recept, jak upravit zeleninu.
Fazolky na kyselo

V zeleninové biobedýnce, kterou jsem si objednala, byl celý pytlík čerstvých fazolových lusků. Co s nimi? Za pomoci příznivců tohoto webu jsem zvolila jídlo, které mám ráda z dětství, a to fazolky na kyselo. Odteď zařazuji mezi oblíbené pokrmy celé rodiny :) Brambory na fotce jsou také z farmy a vajíčko shodou okolností od domácí slepičky, takže se to na tom talíři pěkně sešlo :)

Budete potřebovat

  • 500g fazolek (já jsem měla čerstvé fazolové lusky, žlutou odrůdu, můžete použít zelené, případně mražené)
  • zeleninový bio bujón (bez glutamátu)
  • 60g másla (cca 2 větší lžíce)
  • 20g mouky na zahuštění (hladká, špaldová, bezlepková – záleží na vás)
  • citronovou šťávu nebo ocet na okyselení
  • cukr
  • 1 zakysanou smetanu

Postup

  1. Fazolky omyjte, odkrojte špičky, pokrájejte na kousky a vložte do cca 1 litru vody, kterou osolte nebo ochuťte bio bujónem (fazolky můžete nechat i v celku, pokud děláte fazolky na kyselo i pro děti, jí se jim lépe pokrájené na 2cm kousky :)
  2. Fazolky uvařte do měkka, ale zbytečně nerozvařte.
  3. Vedle na pánvi si udělejte cibulovou jíšku. Cibuli oloupejte, pokrájejte na kostičky a zpěňte na másle. Přidejte vámi vybranou mouku, jsou to cca 3 vrchovaté lžíce, a usmažte světlou jíšku.
  4. Jíškou zahustěte uvařené fazolky a ještě společně asi 5 minut povařte.
  5. Na závěr přidejte kelímek zakysané smetany a dochuťte citronovou šťávou a cukrem tak, abyste docílili vám příjemné sladkokyselé chuti.

Fazolky na kyselo podávejte s vařeným bramborem a vejcem. Další možností je místo vejce přidat plátek vařeného hovězího masa.

TIP

Toto jídlo si můžete udělat po celý rok, protože mražené fazolové lusky seženete kdykoliv, nejen, když je sezóna.

P.S.: Omáčka má být normálně více bílá, já jsem ale cibulku na pánvičce trošku více opekla a navíc mi doma došla hladká mouka, takže jsem použila špaldovou jemně mletou, která pak omáčce dodala trošku barvičky ;)

Dobrou chuť!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Fazolky

Fazolové lusky můžete nechat v celku, nebo je pokrájet na menší kousky, jak jsem to udělala já.

 
Fazolky na kyselo s brambory a vejcem

Fazolky na kyselo můžete servírovat s brambory a vejcem. Vajíčko od domácí slípky má opravdu nádhernou barvu :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Hanka
Ahoj Kamčo, fazolky super. Místo mouky jsem použila hrašku a na jedno balení mrazených fazolek celou zakysanku..přikyselovat nebylo již potřeba, chuťově na výbornou :)
Kitti
Vyzkouseno a super :)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?