Rychle / jednoduše / zdravě

Krémová cizrnová polévka s chlebovými krutony

Sytá, hustá a krémová luštěninová polévka, jejíž základ tvoří cizrna. Jednoduchá na přípravu....Zjemněná smetanou a doplněná o domácí křupavé chlebové krutony je výborná!
Krémová luštěninová polévka recept

Když už doma vařím cizrnu, vařím vždy celé balení. Nejčastěji se cizrna prodává v půlkilovce. Když je cizrna do měkka uvařená, rozhodnu se, jak s ní naložím. Většinou cizrnu využiju do více typů jídel. Hodí se do bramboračky, do výživných zeleninových salátů, těstovin, nebo do pomazánek.

 Ingredience

  • 1 balení suché cizrny (základní surovina)
  • 2 střední brambory
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, majoránka, drcený kmín, bobkový list, kurkuma
  • Voda nebo vývar
  • Smetana nebo rostlinná smetana na zjemnění
  • olivový olej
  • Chléb na krutony

 Postup

  1. Cizrnu nasypu do mísy, zaliju vodou a nechám ji bobtnat nejlépe přes noc. Klidně 12 hodin i více. V období horka vodu během bobtnání klidně vyměním, když to uznám za vhodné.
  2. Druhý den vodu sliju, cizrnu propláchnu a dám do hrnce. Zaliju dostatečným množstvím vody. Na půl kila cizrny to bude určitě litr a půl. Vodu nesolím. Do hrnce je možné přidat nějaké koření či bylinky, kte ré zlepšují stravitelnost cizrny. Doporučuje se např. lžička kmínu, pár snítek libečku, bobkový list či trocha majoránky. Je třeba ale počítat s tím, že se voda vyleje.
  3. Cizrnu vařím bez pokličky na mírném stupni min. hodinu a půl. Pak ji sliju.

  4. Z části uvařené cizrny připravím krémovou polévku. Cizrnu nasypu do hrnce, přidám 2 nastrouhané brambory a zaliju vodou nebo vývarem tak, aby voda sahala cca 3 cm nad ingredience. Vařím 10 minut, během varu ochutím majoránkou, česnekem, solí, někdy přidám i kurkumu, která zajistí krásnou barvu.

  5. Pak už jen obsah hrnce rozmixuji do hladka tyčovým mixérem, nejjednodušší je ale krémovou polévku vyrobit ve stolním mixéru, který zajistí dokonale jemnou konzistenci. V průběhu mixování přidám dle chuti smetanu a případně ještě doředím dle situace a požadované konzistence. Polévku pak na talíři doplním o opečené chlebové krutony. 🙂

Pokud chci, aby byla polévka více zajímavá, ke krutonům přidám ještě okořeněnou praženou cizrnu. Uvařenou suchou cizrnu smíchám s malým množstvím olivového oleje, okořením oblíbenou směsí, která obsahuje papriku. Cizrnu buď opeču pozvolna na pánvi nebo ji opražím v troubě do křupava.

Tipy, jak využít uvařenou cizrnu

Ať se vám recepty s cizrnou povedou!🙂

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Cizrna recept
Cizrnovou polévku si můžete udělat více či méně hustou. Já mám raději hustší krémovou.🙂
 
Krutony do polévky
Chlebové krutony opečené na trošce olivového oleje na pánvičce. Dělám menší kostičky a opékám je pozvolna na mírný stupeň, aby se nespálily. Když potřebuji větší množství krutonů, peču je na plechu v troubě.
 
Cizrna recept
Opražená okořeněná cizrna se výborně hodí do salátů, ale i jako ozdoba krémových zeleninových či luštěninových polévek. Menší množství lze připravit na pánvi, větší v troubě.👍
 
Polévka s cizrnou recept
Krémová hustá polévka s křupavými krutony a křupavou kořeněnou cizrnou. Mňam!
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Zuzik
Cizrna namočená a je vtipné, jak to v hrnci zvláštně lupe :-)
Lucie
Vynikající polévka, chutnala celé rodině!
Lenka
Byla malo uvarena, kdyz se mi nepovedla rozmixovat uplne do hladka? Mne to nevadi a chutna mi, ale detem ty pidi kousky zavazi.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?