Rychle / jednoduše / zdravě

Cizrnová polévka s chlebovými krutony

Cizrna je zdravá luštěnina, která má v kuchyni bohaté využití. Tady je jeden z prvních receptů.
Cizrnova polevka

Cizrna má tak báječnou chuť, že kdybyste ji jen uvařili ve vodě nebo zeleninovém vývaru, tak bude dobrá. Cizrnovou polévku můžete připravit na 100 způsobů, nejraději a nejčastěji připravuji tuto z důvodu, že ji mohou i malé děti (po vynechání česneku).

Budete potřebovat:

  • 1 balení cizrny 500g (prodává se i 400g balení)
  • 4 střední brambory
  • česnek dle chuti (dávám 2 stroužky – zásadně až nakonec)
  • sůl, majoránka, drcený kmín, bobkový list
  • trochu smetany na zjemnění
  • olivový olej

Postup

  1. Cizrnu vsypte do nádoby, zalijte vodou a nechte přes noc nabobtnat.

  2. Druhý den vodu vylijte a cizrnu ještě pořádně propláchněte. To vše se dělá z důvodu, aby se zlepšila stravitelnost cizrny, aby zkrátka nenadýmala.

  3. Cizrnu vsypte do hrnce, zalijte vodou, přidejte kmín, bobkový list a uvařte do měkka. V klasickém hrnci to bude trvat 1,5 hodiny, v papiňáku max. 40 minut. Cizrna se nemá vařit hned od začátku se solí, takže ji osolte až v polovině varu nebo až při následné úpravě. Místo soli můžete přidat jeden zeleninový bujón bez glutamátu.

  4. Brambory si uvařte zvlášť v osolené vodě (15 min), já jsem je jednou přihodila ke konci k cizrně a také se nic nestalo.

  5. Z uvařené cizrny vyndejte bobkový list, slijte trochu vody stranou (pro jistotu – doředit můžete vždy, opačně je to složitější), přidejte brambory a vše rozmixujte na hladký krém.

  6. Polévku dochuťte solí, majoránkou, česnekem, zjemněte trochou smetany a hustotu upravte pomocí vody, kterou jste si slili stranou.

  7. Polévku na talíři zakápněte olivovým olejem a podávejte s opečenými chlebovými krutony.

Ze zkušenosti doporučuji udělat polévku o trochu řidší, než byste chtěli, protože ještě zhoustne.

Pokud by někomu připadalo, že je polévka bez nápadu, tak si dejte stranou mističku uvařené cizrny a přidejte ji do polévky až po jejím rozmixování. V polévce zůstane cizrna na skus a půjde poznat, z čeho polévka je :)

Co je nutné vědět o česneku: Česnek je lék a má celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Kromě udržování nízkého tlaku česnek také potlačuje tvorbu cholesterolu v játrech. Ve většině receptů se však počítá s tepelnou úpravou česneku. Na základě vědeckého výzkumu bylo prokázáno, že pokud česnek vaříte nebo pečete po dobu nejdéle 3 minut, zůstane stejně zdravý. Proto ho do jídel přidávejte až nakonec a nechte projít varem jen krátce. Dělat věci správně má smysl. Vaše tělo vám poděkuje :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Cizrna - balení
Tuto cizrnu kupuji nejčastěji.
 
Cizrnová polévka s chlebovými krutony
Takto cizrna vypadá, když přes noc nabobtná.
 
Cizrnová polévka s chlebovými krutony
Já cizrnu vařím v papiňáku. Zatímco v klasickém hrnci ke změknutí potřebuje hodinu a půl, v papiňáku ji máte měkkou za 40 minut.
 
Cizrnová polévka s chlebovými krutony
Chleba nakrájejte na větší kostky a opečte na pánvi. K cizrnové polévce se hodí báječně.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Zuzik
Cizrna namočená a je vtipné, jak to v hrnci zvláštně lupe :-)
Lucie
Vynikající polévka, chutnala celé rodině!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?