Rychle / jednoduše / zdravě

Vláčný mrkvový dort - jednoduchý a fantastický

Pokud se potřebujete opravdu vytáhnout s něčím dobrým, tenhle dort je jistota...
Úžasný mrkvový dort

Moje verze mrkvového dortu. Není na něm nic složitého, příprava rychlá, výsledek úžasný. Podstatné je ale nechat ho přes noc uležet. Třetí den je ještě lepší :-)

Budete potřebovat

1 hrnek = 250ml

Na těsto

  • 4 hrnky mrkve (sekala jsem v robotu na jemno, lze i na jemno nastrouhat)
  • 2 hrnky mouky (1 celozrnný, 1 polohrubé, lze udělat i jako čistě celozrnný)
  • 4 vejce
  • 3/4 hrnku oleje (dala jsem řepkový)
  • 1 hrnek na jemno nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžičky prášku do pečiva (nejlépe BIO)
  • 1/2 lžičky soli (pokud děláte pro děti lze vynechat)
  • 1 hrnek přírodního cukru (lze nahradit alternativními sladidly)
  • 1 lžičku vanilkového extraktu (když nemáte, tak 1 přírodní vanilkový cukr)
  • 1 lžičku skořice (nebo dle chuti)

Na krém

  • 2 kelímky mascarpone (dohromady 500g, mají třeba v Lidlu)
  • 125g změklého másla
  • 1 kelímek hustší zakysané smetany (asi 200g)
  • 2 lžíce medu (prostě ho trochu osladit)

Postup

  1. Ušlehejte vejce s přírodním cukrem (nebo jiným sladidlem) a olejem.
  2. Pak přidejte všechny ostatní ingredience. Ořechy nasekejte nejlépe na jemno, mrkev také. Pokud byste mrkev strouhali, tak je lepší, když nevznikají dlouhé kusy.
  3. Pečte v kulaté dortové formě (průměr 26cm) asi na 180 stupňů do suché špejle dle zkušeností s vaší troubou. Mně stačilo pouhých 30 minut. Víc, jak 45 min bych ale dort rozhodně nepekla.
  4. Krém si jednoduše připravte rozmícháním mascarpone, kysané smetany, másla a medu. Kolik dáte medu či jiného sladidla, je jen na Vás. Rozhodně to nepřežeňte, krém je dobrý spíše přírodní, neměl by být moc sladký. Než budete krém nanášet na dort, nechte ho trochu ztuhnout v chladu.
  5. Korpus nechte zchladnout, překrojte ho na 2 půlky. Polovinu krému namažte dovnitř, tu druhou navrch. Krém jsem nanášela tak, že jsem první půlku korpusu vrátila zpět do formy. Než dort v lednici zchladne, není krém tak tuhý, proto jej forma perfektně podrží.

TIP

Druhů krémů je samozřejmě více. Pokud se stane, že nemáte Mascarpone, můžete místo něj dát třeba 1 tvaroh a 1 smetanový sýr. To není žádná "Babicovina", takhle regulerně fungují jiné druhy krémů. Mascarpone je však chutí jedinečné.

Zdobení dortu

Jelikož jsem neměla nic, čím bych dort ozdobila, lžičkou jsem na povrchu vytvořila spirálu. Vypadalo to skvěle. V jednoduchosti je krása. Jinak se povrch tradičně zdobí marcipánovými mrkvičkami. Na efekt případně poslouží i čerstvé ovoce nebo různé hotové ozdoby z jedlého papíru.

Škoda, že už nemám, hned bych si dala ... :-)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravý mrkvový dort
Když se uleží, aspoň do druhého dne, je nejlepší ...
 
Vláčný mrkvový dort
Nemusíte se bát, že by zbylo...
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Edit
"Dort" (spíš buchta, perník) naprosto famózní, ale pekla jsem ho strašně dlouho! Když ani po hodině a půl nebyl hotový (venku dobrý, vnitřek úplně syrový), tak jsem ho rozkrojila a dopekla napůl. Přesto zůstal vláčný a je fakt bezvadnej!!! Místo valašských ořechů jsem použila mandle.
Kamila (varilamysicka)
Edit to je nějaký divný, že i za takovou dobu nebyl hotový. Já, kdybych ho pekla hodinu, bude už vysušený. Tak on uvnitř nebude úplně suchý, kvůli té mrkvi ...Příště zkus vlašáky, ty tomu také dají skvělou chuť. No hlavně, že to tedy dopadlo dobře :-)
Edit
Já chtěla, ale 100 g pytlík (už vyloupaných) stál skoro stovku :-( Proto jsem použila mandle. Ale je fakt skvělej, i manžel chválil :-)
Kamila (varilamysicka)
No tak to je šílená cena. Obecně je dobré vlašáky sehnat, když mají sezónu. Já je teď kupovala za 85Kč a bylo to 200g. Když chutná manželům, tak je vše v pořádku :-)
Dobry den, aj ja som musela dopekat rozrezane na polovice.. zajtra uvidim, ci sa to podarilo alebo nie... ale zato na chut je vyborna!!
Janka
Dobry den pani kamila, vcera som piekla vas bananovo-jablkovy kolac, ktory je fantasticky a mrkvovy dort, ktory mi ale vobec nevyysiel. Ako som pisala vyssie, dopekala som ho rozpolteny a to som asi nemala robit, lebo mi vyschol no a pnka zhrckavela :-( tak mi je luto, piekla som ju pre dnesnu navstevu.
Kamila (varilamysicka)
Janko, to je mi moc líto, holt u toho pečení vždy záleží na mnoha faktorech. Já moučník dělám přesně podle receptu a vždy se bez problémů upeče. Náplň se zatím nikdy nezdrcla. Hrnkový mrkvový dort se na mnoho způsobů peče hlavně v Americe a poměr 2 hrnky mouky na 4 hrnky mrkve je běžný. Příště zkuste péct déle nebo zkuste jiný recept pro porovnání. Kdyžtak dejte vědět.
Janka
Dobry den pani kamila, urcite mate pravdu. ja recept nezpochybnujem, ono ja nie som prave najsikovnejsia cukrarka :-) ale asi mu dam cas, a skusim nejaky iny recept :-) na Vasu stranku urcite nezanevriem!! :-)prajem pekny den!!
Hanka
Také jsem pekla o víkendu tento dort na oslavu a bohužel mám stejnou zkušenost jako Edit a Janka. Ani po hodině dort stále nedopečený. Přitom se mi ještě nestalo, že by se mi z vašich stránek nějaký recept nepovedl. Dělala jsem podle Vás už celkem dost receptů a všechny skvělé. Pekla jsem pak ještě rychle další jiný dort. Nevím, kde by mohla být chyba. Možná v tom, že každá mrkev je jiná. na chuť byl dort výborný - Škoda.
Jarka
Dobrý den Kamilo, i přes zdejší komentáře o neúspěšném upečení dortu, jsem se do něho pustila o víkendu a musím napsat, že se povedl. Jak těsto, tak krém. Obojí je výborné a ve výsledku opravdu vynikající dort. Do těsta jsem ale dala místo vlašských ořechů (které jsem neměla) ořechy lískové a na závadu to nebylo. Příště zkusím s vlašskými :-) Děkuji za zdejší výborné recepty, čerpám z nich dost často.
Kristýna Černá
Rozhlížím se tu nějakou dobu a vyzkoušela jsem včera i tento dort. Po přečtení předchozích komentářů jsem se sice trošku bála výsledku...předpokládala jsem delší dobu pečení...ale možná to chce jen dobře předehrátou troubu... pekla jsem přesně 42 minut...výsledek krásný, nadýchaný,měkkoučký korpus...zajímavá kombinace mrkve,skořice a oříšků. Nepekla jsem naposled :) jinak troubu jsem rozpálila předem na zhruba půl hodiny a pak samotný korpus dolní i spodní ohřev, 180 42 minut a krásně se upekl. Díky moc za recept.
Monika
I já jsem vyzkoušela :-) Ano, prostředek se dopékal o hodně pomaleji, ale příště budu péct na 160C a po půl hodince stáhnu na 140C a bude luxusní! Dnes jsem rychle rychle stahovala na 130 :-D Ale povedlo se a upekl se krásně. Je opravdu vynikající, moc díky!
LucieS
výborný dort, moc jsme si pochutnali :-)
Nikola
Dobrý den, dnes jsem pekla dort z poloviční dávky, už jsem ho musela i ochutnat :-) Výborný, zítra mám svátek, tak se těším až jím pohostím :-)
Petra Novakova
Luxusní dort! Chutí je vynikající a co se zpracování týče, tak jednodušší to už snad ani nemůže být. Pekla jsem ho už 3x. Jednou s mandlemi (ořechy nebyly k sehnání) a dvakrát s ořechy. Mandlová varianta není tak chuťově výrazná jako ta s ořechy. Tu mám raději. Je VYNIKAJÍCÍ! Ve své troubě jsem ho musela péci nejméně hodinu, ale to čekání stojí za to :-). Pozítří jej dostane babička k 80. narozeninám a doufám, že ho hned rozkrojíme :-) ... Kamčo, díky moc za recept!
zuzka
Zdravím, dort už se chladí:-) Měla jsem jen jedno balení mascarpone, a tak jsem přidala 100 g lučiny a z ostatních ingrediencí do krému jsem zhruba o třetinu ubrala. Dort jsem upekla ve větší formě, takže je nižší (45 minut s přehledem stačilo) a krém jsem dala jen navrch. Už se moc těším, až ho zítra ochutnám! Děkuji za recept.
Dáša
Naprostá lahůdka, můj nový favorit pro návštěvy. Velké díky za recept.
Verča
Dort je super, akorát jsem ho taky pekla přes hodinu a to už rozpůlený na dvě půlky, protože nebyl uprostřed po 45 min. upečený a to jsem dala jen tři hrnky mrkve.... nicméně ho jdu zkusit opět a nebudu ho tak brzy vytahovat a uvidíme....
Irča
Dort jsem pekla včera a musím říct, že lepší mrkvový dort jsem nejedla. Jen se po něm zaprášilo :-))) Naprosto fantastickýýýýýýý. Moc děkuji za úúúúúúžasný receptík
Hanka
Kamčo, naprosto skvělé, opět nezklamal! Do krému jsem přidala chia semínka
Anda
Ahoj. Asi neumím pracovat s mascaronem. Krém se mi srazil. Nevím proč. Korpus se povedl.
Renata
Já ho pekla loni asi 2,5h a pořád byl uvnitř syrový. Problém byl v malé formě na dort 26cm.. Nakonec se ale upekl, i když praskl..Náplň z Mascarone bez jediného problému vše slepila a skryla nedostatky. Vysušený nebyl vůbec..Ted mám velkou formu 32cm a luxusní záležitost a peču ho tak jak je v receptu....40min.
milu
K včerejšímu svátku matek jsem své rodince upekla tento mrkvový dort - NAPROSTO ÚŽASNÝ A JEDINEČNÝÝÝ! - povedl se na jedničku, děti s manželem baštili a chválili a já byla šťastná. :-) Paní Kamilo, těšíme se na Vaši odlehčenou verzi dortu čokoládového, už se nám sbíhají sliny. :-) DĚKUJI ZA INSPIRACI, ZA VAŠI PRÁCI! milu
Sylva
Váš recept je super pekla jsem dort vůbec poprvé a ještě byl narozeninový a povedl se, děkuji za inspiraci Sylva
Lucie
Výborné, děkuji !
Jana
Nemohl by být problém nedopečení v množství mrkve, které kdo naplní do 4 hrnků? Kolik to asi je na váhu? Ptám se i proto, že nikdy nevím, jestli mám doma dost mrkve :)
Eva
Ja som piekla ako kolac na plechu potom som ho prekrojila na dva kusy a naplnila Bol vyborny
Lucka M.
Také jsem zkusila, měl velký úspěch, pekla jsem 30 minut a super :-)
Svejk
Taky jsem zkoušel a prostředek byl po rozkrojení nedopečený. Tak jsem to 10 minut dopékal a vše v poho. Příště pomaleji na nižší teplotu. Každopádně parádní recept. Do krému jsem ještě přidal mandlové aroma a jogurt. Dort je druhý den krásně vláčný a mooooooc dobrý.
tarin
dort jsem taky delala a mam stejnou skusenost nebyl uprostred dopeceny musela jsem pect delsi dobu ale povedl se a byl vyborny.
Eliška
Pekla jsem dnes a je vynikající. Opravdu super recept. Věřím, že pokud vydrží do zítřka, tak bude ještě lepší.
Milana
Dobrý den, krásně se upekl, po půlhodině na 170. Teď se chladí a už se těšíme až ochutnáme :)
Vydra
Jsem nepekařka - dávám přednost masu a salátům, ale tenhle dort je naprosto skvělý, prodloužila jme dobu pečení na 170 st v horkuvzduchu 50 min a mám to !!
Andrea
Díky za recept. Peču již poněkolikáté a vždy výborný. Jen jsem si trochu upravila krém a dělám ho bez té zakysané smetany je hustší a nám víc chutná.
eva
Mám uplne stejny recept, jen misto 4 hrnku mrkve jsou 3. Povedl se skvěle, pekla jsem půl hodiny na 180 stupňů a pak ještě asi 20 minut pod alobalem.
Dort je vyborny. Nejsem moc extra dobra cukrarka ale i ja to zvladla...akorat se me bohuzel krem taky zdrcnul....nevim kde nastala chyba
Renča
Dělala jsem z poloviční dávky do malé srdcove formy a za 45 minut byl perfektně upečený. Zdobit budu později, ale už teď se jeví lahodně - voní přes celý byt :-)
Martina
Děkuji za výborný recept. Dort je výborný :) Dělala jsem přesně podle receptu. Určitě jej zase brzy upeču ...
petra
Nevím, kde je chyba. V 17,30 hodin šel dort do trouby, je 19,40 a stále je mokrý, těsto není ve středu upečené. A to nepeču ve formě 26 cm, ale v pekáči 26x36 cm, abych právě TOMUTO PŘEDEŠLA... a nic. Recepty tohoto typu, kdy je upečeno za 20, 30 nebo 40 minut opravdu nemám ráda, pokaždé je to nesmysl. Troubu mám běžnou, elektrickou. Zatím mne to určitě odradí od pečení dalšího dortu.
Paja
Naprosto famózní. Ozdobila jsem malinami, hroznovym vinem a kousky čokolády. Luxusní chuť a i vzhled a hlavně i pro me antitalenta na peceni lehký recept. Moc dekuji za prima tip.
Evik
Dobry den Kamco,mohla bych pouzit pouze klasuckou mouku,mam male deti,tak zatim nepouzivam celozrnnou,dekuji za odpoved. Eva
Kate878
Dort je naprosto luxusní!! Akorat jsem podle recenzi se stiznosti na nedopeceni z mrkve vyždímala přebytečnou šťávu. I tak byl krásně vláčný a přesně po 30 minutách hotový. doporučuji vyzkoušet všem!
Dita
Naprosto skvělý recept, dort jsem pekla už 3x a zítra se chystám znovu;) 1x jsem zkusila dýňová semínka no a super kombinace! Recepty jsou mojí inspiraci, díky Kamčo ;) PS: Myslíte, že by tento recept šel i s červenou řepou? Jime mrkve na kg tak pro změnu chci zkusit ale nevím nevím;) díky za odpověď Dita
Jarmila
Po přečtení komentářů jsem měla trochu obavy z nedopečení, ale čas i teplotu jsem si upravila, asi 160st., 50mim (každá trouba peče trochu jinak) a výsledek zkontrolovala špejlí. Vše v pořádku, je moc dobrý!!!Nepeču naposled, děkuji. Jarmila
Pavlis
Pekla jsem dort na firemní snídani, jen se po něm zaprášilo a velký úspěch. Rozdávám několika lidem recept. Pekla jsem dle instrukcí Moniky výše - půl hodka na 160 a pak 15min na 140. Dala jsem tedy ale jen 2 hrnky mrkve. Moc děkuju za ten recept. Vynikající.
Ali
Naprosto skvělý recept!! :) Pekla jsem již podruhé, vždy byl korpus v troubě 35 minut a upečený byl dostatečně. Všichni, kdo ochutnali, ho moc chválí. Teď se ani nestačil rozležet do druhého dne a už je půlka pryč :D A k problému nedopečení i po doporučovaných max. 45 minutách - myslím, že to může být strouháním mrkve ručně, protože tak mi pustí vždy šťávu, při strouhání v robotu ne... a také vše mixuji ručním mixérem, kromě té mrkve, tu tam opatrně zamíchám nakonec vařečkou ručně, aby nepouštěla šťávu do těsta. Nevím, zda to může být tím, ale měla jsem stejnou zkušenost s jablečným perníkem.
Lucka
Tak dort jsem dopekla a postupovala jsem presne podle receptu - jak pomer hrnecku ingredienci, tak teplota trouby, tak prumer dortove formy. Po pul hodiny jsem se bala otevrit troubu a zapichnout spejli, protoze jsem cekala ze bude uvnitr mokry a na povrch zlatavy... Ale musim rici, ze presne po pul hodine peceni jsem vyndala dort hotovy! Takze se nenechte odradit ;-) snad bude i tak dobry jak vypada, nechavame rozlezet....
Lucka
... Jeste dodam, ze mrkev jsem strouhala rucne, malicko jsem vymackala stavu a slila (ale ne nejak extra moc) a vse jsem michala obyc metlickou bez mixeru a bez robotu... Napada me, ze u predchozich byl problem bud v te stave z mrkve, nebo forme na dort - mensi prumer a tim padem vyssi korpus? Nebo trouba...kazdopadne je vyborny, dnes jsme snidali ;-)
Cobylka
Dort výtečný, vláčný! Nejlepší mrkvový, co jsem zatím jedla. Všichni jsme si moc pochutnali!
postolka99
Vyzkoušeno! Jen chválím, fakt mňamka. Jen na třetí den už nezbylo:)
králík
Také jsem měla možnost ochutnat a bylo to super
zuzka
Jak se prosím krájí ten korpus na dva pláty? Neláme se, když je tak vláčný? Uvažují, že udělám tři patra, upeču následně ještě z poloviny přísad jeden plát. Nebude se to rozjíždět? Chci péct dceři ke třetím narozeninám.
Jana
Dort chuťově naprosto uzasnej jen presne jak pise pani v posledňim komentáři se mi nepodařilo rozriznout , rozpadal se mi. Dělala jsem z poloviční dávky do formy 20 cm. Netušíte důvod?? Dekuji Jana
JANA
Výborný dort, všem chutnal. Problém jsem měla trochu s kremem, ale to byla ma chyba. Dala jsem do slehace vsechny suroviny najednou a máslo i když zmekle nechalo hrudky. Musela jsem dlouho slehat. Ve výsledku to nebylo poznat, ale priste nejdrive utru máslo a postupně přidám ostatní přísady. Korpus se mi upekl bez problemu.
Alena
Asi se mnou nebudete někteří souhlasit... Hodně mi vadí poznámka "není žádná Babicovina". Jiří Babica je uznávaný kuchař a vaří skvěle. A že v případě potřeby nahradí suroviny nějakými jinými - moc dobře ví, kdy si to může dovolit. Možná kdyby byl vulgárnější, u svých receptů vzdychal blahem, utíral si ruce do umolousané utěrky a celkem by působil velmi zanedbaně, byl by populárnější. Naštěstí takový není. Omlouvám se --- tohle do této diskuze nepatří.
Maralka
Božský mrkváč! Jednoduchý (míchám zásadně dohromady vše najednou) a umožňující improvizaci (poprvé jsem místo ořechů dala slunečnicová semínka, podruhé strouhané mandle a goji). Pokaždé byl dort skvělý. Moc děkuji za recept - "změnil mi život" - manžel již odmítá jiné druhy dezertů! :-D
Káťa
Můžu dát místo lučiny tvaroh?
AgugIncigh
By dealing together, you both can address problems of self-esteem and mutual trust. Use these circumspectly however, as they may lower blood sugar levels, which can be an undesirable effect that face men whose blood sugar are properly balanced.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?