Rychle / jednoduše / zdravě

Krémová špenátovo-cuketová polévka se ztraceným vejcem

Čím doplnit krémovou zeleninovou polévku, aby byla chutnější a výživnější? Jde to i bez klasických zavářek z mouky. Skvělou vložkou do polévky je ztracené vejce jednoduše připravené za pár minut.
Zeleninová polévka se zastřeným vejcem

Jak už jsem mnohokrát psala, u zeleninových polévek dodržuji pravidlo "držet se při výběru surovin podobných barev". Cuketa a špenát tedy mají zelenou :)

 Potřebujete

  • 350 g cukety
  • 350 g špenátu (bio mražený, listy)
  • 1 nastrouhanou bramboru
  • Zeleninový vývar
  • Malý šálek smetany ( může být rostlinná, jde i verze bez smetany )
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • Olivový olej
  • Kvalitní vejce a ocet

 Postup

  1. Na olivovém oleji orestuji nakrájenou cibulku, pak přidám cuketu na kostičky. Cuketu jsem měla menší, domácí, takže jsem nechala slupku. Pár minut restuji, až je cuketa opečená.
  2. Přidám špenát, oloupanou nastrouhanou bramboru a zaliju vývarem tak, aby byla zelenina ponořená. Množství tekutiny doladím na konci. Vařím asi 10 minut.
  3. Ke konci dochutím česnekem, solí, pepřem a rozmixuji do hladka. Polévku někdy nechám jen takto, jindy zjemním trochou smetany. Na konci doladím hustotu dle potřeby.

Příprava ztraceného vejce

Na každou porci polévky přijde jedno vejce, které se ideálně každé připravuje samostatně. Jedno po druhém. Do hrnce dám 1 litr vody, který přivedu k varu a přidám 1 lžíci octa. Vroucí vodu s octem vařečkou roztočím dokola a z misky opatrně vyklopím rozklepnuté vejce doprostřed víru. Jakmile se "dotočí", plamen stáhnu a nechám jen 2 minuty dojít. Někteří kuchaři doporučují jako fígl vejce nejdříve rozklepnout do octa a teprve pak vlít do vroucí vody. Drží pak lépe pohromadě.

Do misky naliji polévku, doprostřed vložím ztracené vejce a doladím olivovým olejem a zelenými bylinkami :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Ztracené vejce recept
Polévka je sytá, výživná. Na talíři ji vždy doplním o extra panenský olivový olej, hrst petrželky a někdy přidám ještě krátce opražená slunečnicová semínka nebo malé česnekové krutony z celozrnného chleba.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?