Rychle / jednoduše / zdravě

Bezlepkový moučník s kokosem a citronovo-jablečnou náplní

Moučník s jemnou a šťavnatou jablečnou náplní, která je svěží a výrazná díky citrónům. Tento recept ocení ti, kteří preferují "nepřeslazené moučníky". 🙂
Citronovo jablečný moučník bez lepku

U tohoto receptu jsem se inspirovala ve starším vydání časopisu Food z roku 2012, konkrétně se jednalo o malé citronové dortíky s jablky. Napadlo mě dostat tuto jablečno citronovou chuť do méně pracného koláče. Zaujala mě především náplň z podušených jablek a citronové šťávy, smíchaná se žloutky a sněhem z bílků. Náplň jsem si upravila podle svého, původní recept byl jen inspirací.

Korpus jsem se rozhodla udělat bezlepkový. Použila jsem jemně mletou pohankovou a čirokovou mouku. Zrovnatak je ale možné sáhnout po nějaké osvědčené bezlepkové mouce vhodné k pečení moučníků.

Pokud vás moučník zaujal, ale nechcete bezlepkovou verzi, zvolte kombinaci hladké a jemně mleté pšeničné či špaldové celozrnné mouky. Těsto je totiž vděčné a povede se v různých variantách.

Upozorním jen na nevhodnost použití kokosové mouky, která má jiné vlastnosti a korpus by byl příliš tvrdý.

 Ingredience (kulatá forma 24 cm)

Těsto

  • 150 g jemně mleté bezlepkové mouky (směs nebo např. kombinace pohankové a čirokové)
  • 50 g kvalitního jemného strouhaného kokosu
  • 170 g povoleného másla
  • 70 g přírodního cukru (nebo jiná sypká alternativa)
  • Špetka soli

Náplň

  • 450 g na drobné kousky nakrájených sladších jablek
  • Šťáva ze 2 citronů
  • 2 lžičky citronové kůry (lze bio čerstvou nebo sušenou)
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička kukuřičného škrobu + lžíce vody
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

 Postup

  1. Zpracuji ingredience na korpus do kompaktní hmoty, těsto zabalím do fólie a nechám chvíli odpočinout v lednici.
  2. Připravím si náplň. Jablka oloupu, zbavím jádřinců a nakrájím je na drobné kostičky nebo jemné menší plátky. Jablka dám do rendlíku, zaliju šťávou z citrónů, přidám citronovou kůru, med a pod pokličkou dusím na mírném stupni pár minut, až jablka trochu změknou. Ke konci vmíchám 1 lžičku škrobu rozmíchanou ve lžíci vody tak, aby škrob jablka lehce zahustil a nevytvořil hrudky. Jablečnou směs nechám zchladnout. Pak do ní zamíchám žloutky a nakonec sníh z bílků. Sníh dávám do jablek těsně před tím, než směs naliju do korpusu, aby zůstala nadýchaná.
  3. Těsto na korpus prsty natlačím do formy tak, aby i stěny formy byly pokryté. Předpeču asi 10 minut na 180 stupňů.
  4. Do korpusu vliju jablečnou náplň a peču dál na 180 stupňů asi 30 minut. Hotovo! Krájím až po dostatečném vychladnutí.🙂

 TIPY

  • Kokos v korpusu můžete nahradit např. mletými vlašskými ořechy
  • Místo bezlepkové mouky můžete použít mouku s lepkem, např. jemně mletou špaldovou nebo ovesnou
  • Kromě jablek lze použít také tvrdší hrušky nebo broskve. Dle sezóny.
  • Pro slavnostnější verzi se jako ozdoba hodí půl plátku citrónu (může být oslazený medem) a lístek máty
  • Pokud použijete kyselejší jablka a k tomu připočítáte šťávu ze dvou citronů, bude náplň spíše svěží, kyselejší. Dolaďte ji tak, jak potřebujete a jak vám to bude sedět. 🙂
  • Na fotce je jablečná náplň z neoloupaných jablek. Některá jablka však mají slupku tuhou a to by mohlo vadit jemnosti náplně. Pokud chcete vsadit na jistotu, jablka raději oloupejte.👍

☝️Doporučuji vyzkoušet také tento jablečný koláč s křehkého mrkvového těsta. Úžasně křehký a šťavnatý.

Ať se vám koláče povedou!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Jablka moučník

Korpus nejdříve předpeču asi 10 minut. Pak do něj vliju jablečnou náplň a dám ho péct.

 
Koláč z jablek

Celková doba pečení asi 40 až 45 minut. Nejdříve předpeču korpus a pak dám moučník péct na 180 stupňů asi na 30 minut.

 
Křehké těsto bezlepkové

Korpus jsem prsty rozmačkala až na stěny formy. Aby to vyšlo, nesmí být forma zbytečně velká. Ideální je 22 cm, max 24 cm. Časem se mi na různé recepty osvědčilo mít kulaté formy více velikostí. Teď mám 20cm, 24cm a 26cm.👍

 
Bezlepkové těsto na jablečný koláč

Ze zkušenosti doporučuji jablka nakrájet na menší kostičky nebo drobné plátky. Moučník se pak lépe krájí. V této verzi jsem kousky jablek dala větší. Na chuti to neubralo, na praktičnosti však ano.🙂

 
Bezlepkový moučník s jablky

Chuťově i konzistencí je to zase "něco jiného". Korpus je výrazný, náplň svěží, "plná" a šťavnatá.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?