Rychle / jednoduše / zdravě

Zeleninový salát s baby mozzarellou a domácím bylinkovým pestem

Zelenině rádi v salátech dáváme výraznější chuť. Nejčastěji pomocí zálivek nebo dresingů. Zkuste to jinak, zdravěji...Inspirujte se pestem a využijte jarní bylinky, které jsou bohatým zdrojem prospěšných fytochemických látek.
Zeleninový salát recept

Klasické tradiční pesto z bazalky mám ráda spíše k těstovinám. Má pro mě do zeleninových salátů příliš výraznou specifickou chuť. Lze se jím ale inspirovat a vytvořit si doma v podobném duchu bylinkové pesto, které zeleninu a mozzarellu skvěle dochutí.

Tradiční pesto obsahuje parmazán, existují ale i "lehčí verze" bez něj. Tuto variantu využijí například lidé, kteří mají intolerance či alergie na mléčné výrobky.

Na bylinkové pesto budete potřebovat

  • Různé bylinky ( buď 1 druh, nebo kombinaci, např. listy medvědího česneku, pažitku, hladkolistou petržel, rukolu)
  • Panenský olivový olej
  • Citronovou šťávu
  • Hrstku vlašských ořechů nebo kešu (ideálně předem chvíli namočené)
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl

Dále budete potřebovat

  • Listové saláty dle chuti (hlávkový, římský, polníček, rukolu atd.)
  • Rajčata
  • Baby mozzarellu (kuličky)
  • Balsamikový krém tmavý (Crema di balsamico)

Postup

  1. Bylinky nakrájejte na kousky, přidejte prolisovaný česnek, sůl, ořechy, olej, citronovou šťávu, promíchejte a rozmixujte do hladka.
  2. Salátové listy naaranžujte na talíř, přidejte rajčata, bylinkové pesto, kuličky baby mozarelly. Zakapejte tmavým balsamikovým krémem.

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?