Rychle / jednoduše / zdravě

Zeleninový salát s baby mozzarellou a domácím bylinkovým pestem

Zelenině rádi v salátech dáváme výraznější chuť. Nejčastěji pomocí zálivek nebo dresingů. Zkuste to jinak, zdravěji...Inspirujte se pestem a využijte jarní bylinky, které jsou bohatým zdrojem prospěšných fytochemických látek.
Zeleninový salát recept

Klasické tradiční pesto z bazalky mám ráda spíše k těstovinám. Má pro mě do zeleninových salátů příliš výraznou specifickou chuť. Lze se jím ale inspirovat a vytvořit si doma v podobném duchu bylinkové pesto, které zeleninu a mozzarellu skvěle dochutí.

Tradiční pesto obsahuje parmazán, existují ale i "lehčí verze" bez něj. Tuto variantu využijí například lidé, kteří mají intolerance či alergie na mléčné výrobky.

Na bylinkové pesto budete potřebovat

  • Různé bylinky ( buď 1 druh, nebo kombinaci, např. listy medvědího česneku, pažitku, hladkolistou petržel, rukolu)
  • Panenský olivový olej
  • Citronovou šťávu
  • Hrstku vlašských ořechů nebo kešu (ideálně předem chvíli namočené)
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl

Dále budete potřebovat

  • Listové saláty dle chuti (hlávkový, římský, polníček, rukolu atd.)
  • Rajčata
  • Baby mozzarellu (kuličky)
  • Balsamikový krém tmavý (Crema di balsamico)

Postup

  1. Bylinky nakrájejte na kousky, přidejte prolisovaný česnek, sůl, ořechy, olej, citronovou šťávu, promíchejte a rozmixujte do hladka.
  2. Salátové listy naaranžujte na talíř, přidejte rajčata, bylinkové pesto, kuličky baby mozarelly. Zakapejte tmavým balsamikovým krémem.
Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?