Rychle / jednoduše / zdravě

Těstoviny s cuketou a bylinkovým máslem

Přijde vám cuketa tak trochu bez chuti a fádní? Vyzkoušejte její kombinaci s bylinkovým máslem a trochou sojové smetany...
Cuketa recept

Máte doma hodně cuket? Co s nimi pořád vymýšlet? Jednou jsem zaimprovizovala a zkombinovala cukety, bylinkové máslo a sojovou smetanu. Díky bylinkám jsou, jinak celkem fádní, cukety výrazné a díky tomu, že se na pánvi upravují max. 5 minut, máte jídlo do 15 minut na talíři.

Budete potřebovat

  • Těstoviny (na fotce jsou špagety, lepší ale budou větší mušle, či penne)
  • Cuketu
  • Cibuli
  • Bylinkové máslo (nejlépe doma vyrobené, je tak zcela bez éček)
  • Sojovou smetanu (jen na zjemnění, množství se tedy bude odvíjet podle počtu porcí)

Postup

  1. Uvařte si libovolné těstoviny dle návodu na skus.
  2. Na troše bylinkového másla nechte na mírném ohni zesklovaťet cibulku.
  3. Přidejte neoloupanou a na kostičky nakrájenou cuketu.
  4. Restujte a po chvíli přidejte zas trochu bylinkového másla. Cuketa je velice rychle hotová, proto ji upravujte max. 5 minut, je lepší, když zůstane trochu křupavá.
  5. Na závěr zalijte přiměřeným množstvím sojové smetany a prohřejte. Cuketa by ve smetaně neměla plavat, měla by být spíše jen obalená krémovou omáčkou.
  6. Smíchejte s těstovinami a je hotovo.

Jak na domácí bylinkové máslo?

Při pokojové teplotě nechte změknout máslo, utřete ho se solí a nasekanými oblíbenými bylinkami – pažitkou, petrželí, koprem, bazalkou, tymiánem, rozmarýnem. Pro pikantnější chuť můžete přidat i česnek. Nechte ztuhnout v misce nebo vytvarujte do válečku a uložte do lednice. Pokud nemáte čerstvé bylinky, lze zakoupit mezi kořením jejich sušenou směs na přípravu bylinkového másla.

Má se jíst cuketa se slupkou nebo bez slupky?

Slupka cukety obsahuje nejvíce živin, proto když nemusíte, neloupejte ji. Je lepší vybírat menší cukety, které mají slupku tenkou. Vždy je ale zapotřebí ji pořádně omýt. Když máte domácí, není pak co řešit. Z cukety můžete udělat také tuto jemnou cuketovou polévkunebo cuketové placičky

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Cuketa

Restovaná cuketa. Pokud není vyloženě velká, kde hrozí tuhá slupka, připravuji ji vždy se slupkou.

 
Cuketa, sojová smetana

Cuketa je orestovaná během pár minut, stačí pak už jen zakápnout sojovou smetanou a jídlo je na světě.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Jana
Sešly se nám doma 4 cukety ze zahrádky, takže včera byly k obědu cuketové placičky s kukuřičnou strouhankou podle vašeho receptu a dnes tento rychlý a jak jinak než chutný recept s těstovinami. V těchto horkých dnech je jednoduchý a "fofr" recept na oběd jak se říká k nezaplacení. Dlouhý kontakt se sporákem a troubou není zrovna osvěžující :)) Uvařila jsem po desaté hodině a pak už jsem k obědu jen trochu přihřála. S malým jsme si pochutnali. A večeři jistí zeleninový salát :)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?