Máte doma hodně cuket? Co s nimi pořád vymýšlet? Jednou jsem zaimprovizovala a zkombinovala cukety, bylinkové máslo a sojovou smetanu. Díky bylinkám jsou, jinak celkem fádní, cukety výrazné a díky tomu, že se na pánvi upravují max. 5 minut, máte jídlo do 15 minut na talíři.
Budete potřebovat
- Těstoviny (na fotce jsou špagety, lepší ale budou větší mušle, či penne)
- Cuketu
- Cibuli
- Bylinkové máslo (nejlépe doma vyrobené, je tak zcela bez éček)
- Sojovou smetanu (jen na zjemnění, množství se tedy bude odvíjet podle počtu porcí)
Postup
- Uvařte si libovolné těstoviny dle návodu na skus.
- Na troše bylinkového másla nechte na mírném ohni zesklovaťet cibulku.
- Přidejte neoloupanou a na kostičky nakrájenou cuketu.
- Restujte a po chvíli přidejte zas trochu bylinkového másla. Cuketa je velice rychle hotová, proto ji upravujte max. 5 minut, je lepší, když zůstane trochu křupavá.
- Na závěr zalijte přiměřeným množstvím sojové smetany a prohřejte. Cuketa by ve smetaně neměla plavat, měla by být spíše jen obalená krémovou omáčkou.
- Smíchejte s těstovinami a je hotovo.
Jak na domácí bylinkové máslo?
Při pokojové teplotě nechte změknout máslo, utřete ho se solí a nasekanými oblíbenými bylinkami – pažitkou, petrželí, koprem, bazalkou, tymiánem, rozmarýnem. Pro pikantnější chuť můžete přidat i česnek. Nechte ztuhnout v misce nebo vytvarujte do válečku a uložte do lednice. Pokud nemáte čerstvé bylinky, lze zakoupit mezi kořením jejich sušenou směs na přípravu bylinkového másla.
Má se jíst cuketa se slupkou nebo bez slupky?
Slupka cukety obsahuje nejvíce živin, proto když nemusíte, neloupejte ji. Je lepší vybírat menší cukety, které mají slupku tenkou. Vždy je ale zapotřebí ji pořádně omýt. Když máte domácí, není pak co řešit. Z cukety můžete udělat také tuto jemnou cuketovou polévkunebo cuketové placičky
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.