Rychle / jednoduše / zdravě

Zapečené brambory s brokolicí a uzeným tofu s vychytanou zapékací omáčkou

Jednoduché, vděčné a zdravé jídlo. Uzené tofu dodá jídlu nejen bílkoviny, ale i zajímavou chuť.
Zapečená brokolice

Zapéct zeleninu není nic složitého, přesto se to pokaždé nemusí povést. Když zelenina pustí vodu, máte v pekáčku rázem dušené cosi, když zas dáte více vajec, může být směs suchá. Já jsem si zapečenou brokolici s bramborem vychytala následovně. Jedná se tedy o recepturu na množství do velkého pekáče. Zapékací omáčka skrývá jeden fígl. Místo, abyste použili tučnou šlehačku, kterou mnoho lidí na zapékání rádo používá, tak ji nahradíte zakysanou smetanou, do které přidáte trochu olivového oleje. Její konzistence je výborná, zapečené jídlo pak není ani rozbředlé, ani vysušené.

Budete potřebovat

(větší množství)

  • 2 brokolice
  • 1 kg brambor (nebo více podle potřeby)
  • 1 uzené tofu
  • Na ochucení – sůl, popř. sypký bio bujón, nebo Solčanku nebo bylinkovou sůl

Na zapékací směs: - 2 zakysané smetany - 3 vejce - 3 lžíce olivového oleje - Sůl

Postup

  1. Brambory omyjte, pokud je potřeba, tak oškrábejte a nakrájejte na půlkolečka.
  2. Brokolici omyjte a rozdělte na menší růžičky nebo lehce pokrájejte.
  3. Brokolici vařte společně s brambory 5-10 minut. Obojí by mělo zůstat tuhé. Vodu slijte a můžete si ji nechat třeba na přípravu zeleninové polévky.
  4. Zeleninu podle potřeby ochuťte a smíchejte s na hrubo nastrouhaným uzeným tofu.
  5. Zalijte zapékací směsí, která vznikla smícháním zakysaných smetan, vajec a olivového oleje a trošky soli
  6. Zapékejte přiklopené v troubě na 180-200 stupňů cca 30 minut. Pak můžete poklop odstranit a nechat povrch dalších 10 minut trochu více zapéct.

TIP

Uzené tofu v tomto receptu má své místo, přesto ho můžete nahradit třeba mozarellou, která ale není chuťově výrazná.

Dříve jsem brambory i brokolici předvařovala zvlášť, což bylo zbytečně zdržující. Teď to hodím do jednoho hrnce a jeden kus nádobí ušetřen. Příprava jídla vám nezabere více než 20 minut, pak už se stará trouba :-)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Brokolice a tofu

Brokolice a brambory - krátce povařené.

 
Zapečené brambory

Na hrubo nastrouhané uzené tofu vmíchejte do předvařené zeleniny. Dodá jídlu dobrou chuť, přeci jen je chuťtově výraznější, než třeba mozarella.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Smajlík S.R.O.
Super :-D
Marcela
Výborné jídlo! Oproti receptu jsem musela použít smetanu ke šlehání ale na chuti to neubralo! Děkuji.
Anna
Zatím první z celkových asi 15 vyzkoušených receptů z těchto stránek, který doma neslavil úspěch. I s použitím bylinek a uzeného tofu bylo jídlo příliš mdlé a nevýrazné. Samozřejmě sto lidí, sto chutí, za mě nicméně už víckrát zkoušet nebudu.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?