Rychle / jednoduše / zdravě

Salát s vejci, hráškem a černou quinoou

Quinoa je výživná bezlepková pseudoobilovina, která má v kuchyni snadné a široké využití. Můžete ji přidat třeba do zeleninového rizota, vynikající je ale i do studených salátů.
Quinoa recept

Quinoa je nutričně velmi hodnotná obilovina, se kterou se pracuje podobně jako s rýží. Dá se používat jak na sladko, tak na slano. Hodí se na přípravu různých placiček, kaší, ale i jako zajímavá příloha.

Dnes už běžně seženete více druhů quinoi. Bílou, červenou i černou. Tu černou ráda používám především do salátů, které jsou díky ní chuťově netradiční, ale hlavně syté.

Budete potřebovat

  • Uvařenou quinou
  • Krátce povařený cukrový hrášek
  • Vejce uvařená na tvrdo
  • Ředkvičky (nebo jinou zeleninu)
  • Papriky
  • Dresing dle chuti

Postup

  1. Quinou uvařte do měkka podle návodu. Pokud dělám salát do větší mísy, stačí mi na to šálek suché quinoi. Tu propláchnu vodou, zaliju dvěma a půl hrnky vody a vařím na mírném stupni asi 15 minut. Nechám případně ještě dojít pod pokličkou.
  2. Vejce uvařte na tvrdo, na 1 porci dávám 1 vejce.
  3. Cukrový hrášek krátce poduste, aby si ponechal krásnou zelenou barvu i tvar.
  4. Nakrájejte na kousky různé druhy zeleniny, já jsem zvolila papriku a ředkvičky.

Místo ředkviček lze použít napařenou brokolici, lahůdkovou cibulku, rukolu ...

Když máte čas a chuť, výborné je papriky do salátu předem ugrilovat nebo orestovat.

Salát můžete jen doladit lehkou zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy, nebo zvolit kombinaci citronové šťávy, olivového oleje a medu.

Pokud máte rádi smetanovější dresingy, zkuste kombinaci hustého řeckého jogurtu, hořčice a citronové šťávy.

Inkové považovali quinou za posvátnou, NASA ji dokonce zkoumá jako potravinu vhodnou pro astronauty. To nebude jen tak :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravý salát
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?