Rychle / jednoduše / zdravě

Penne ala Balkán - do 15 minut na talíři

Vyzkoušejte tento recept na velice chutné a rychlé těstoviny ochucené výrazným balkánským sýrem.
Penne ala Balkán

Když bych tento recept nazvala „Těstoviny s pórkem, balkánským sýrem a slaninou“, tak bych vám hned prozradila, o co v tomto rychloreceptu jde :) Penne ala Balkán je přeci jen o něco poetičtější :)

Množství surovin si samozřejmě upravte dle počtu strávníků, rozhodně ale nešetřete na pórku.

Na 3 porce budete potřebovat

  • ¾ balení těstovin penne (trubky)
  • 1 velký pórek
  • 1 balení balkánského sýra (cca 200g)
  • 15 – 20 dkg libové anglické slaniny (kdo by chtěl dietnější, může použít šunku)
  • Trochu oleje

Postup

  1. Penne uvařte dle návodu, aby byly tzv. na skus. Deci vody, ve které se těstoviny vařily, si nechte stranou.
  2. Mezitím si omyjte pórek a nakrájejte ho na slabá kolečka nebo půlkolečka
  3. Nakrájejte slaninu.
  4. Na rozehřátou pánev kápněte trochu oleje a na něm orestujte pórek spolu se slaninou (šunkou) cca 4 minuty.
  5. Pak můžete směs krátce podusit pod pokličkou, aby pórek hezky změkl, zkrátka, aby při kousání nebyl nepříjemný :)
  6. Odstavte z plotny a přidejte těstoviny a nastrouhaný balkán.
  7. Opatrně míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
  8. Jako „fígl“ na závěr přilijte asi deci vody, ve které se těstoviny vařily. Uvidíte, že sýr se krásně rozpustí a bude mít výbornou konzistenci.
  9. Jídlo už není nutné jakkoliv solit či dochucovat.

Něco navíc k receptu

Balkánský sýr je druh měkkého sýra s typickou slanou chutí, který byl vyráběn původně z ovčího mléka. Současné typy prodávané ve střední Evropě jsou ale vyráběny z kravského mléka. Sýr má širokou škálu použití, v zemích svého původu je široce využíván pro ochucování jídel, ale také jako součást samotného jídla. Mnohdy bývá zaměňován se sýrem feta – nejedná se ale zcela o totéž. Sýr feta má svůj původ v Řecku a zraje podle tradiční receptury.

Dobrou chuť!

Autor: Kamila Metzová

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Penne ala Balkán
Na fotce je talíř ještě ozdoben čerstvým pórkem, v jídle je ho dost, takže to není nutné ...
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Eva
Zkusili jsme variantu s našimi oblíbenými špagetami a velký úspěch! Je to jednoduché a přitom chuťově zajímavé. Ještě tak sehnat zdravou slaninu...
Míša
Dneska jsem toto jídlo vařila k obídku a můžu vřele doporučit. Je to rychlé a moc chutné :)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Evo, s tou slaninou, to je moc dobrá poznámka. Nějakým receptům slanina vyloženě prospěje. Hodně záleží jaká slanina. Když člověk vidí v italských řeznictvích ty jejich čerstvé slaniny a pancetty a pak u nás jako protiklad balenou anglickou se spoustou stabilizátorů a přídavků, tak je to diametrální rozdíl v kvalitě. Tak jako u všeho si musí člověk vybírat :)
Bára
rychlé a moc dobré, co víc dodat.:o)
jarkah
Díky za recept, dneska tohle uvařím k obídku, už se těším :-)
Michal
Je to výborné zkuste i s česnekem a se špenátem
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Ten česnek a špenát, to zní dobře ...Zkusím kombinaci penne, česnek, špenát a tempeh ...to bude yummi ;-)
Imaobong
That's a subtle way of thninikg about it.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?