Rychle / jednoduše / zdravě

Výborná pikantní čabajková pomazánka

Zkuste si někdy v obchodě přečíst složení libovolné čabajkové pomazánky. Bude lepší si ji udělat doma ...
Pikantní pomazánka

Čabajková pomazánka by se jistě neumístila na předních příčkách hitparády zdravých pomazánek. Porovnáte – li ovšem tu doma vyrobenou s jakoukoliv ze supermarketu, tak už to najednou tak zlé není :-)

Čabajkovou pomazánku má rád můj manžel a proto mi naposledy propašoval do nákupního vozíku tu kupovanou. Když jsem si doma přečetla složení, raději jsem příště vyzkoušela její domácí variantu. Byla za pár minut hotová a lepší, než ta kupovaná ...

Budete potřebovat

  • 1 kvalitní poctivou pikantní klobásu (čabajka, uherská)
  • 1 kvalitní přírodní pomazánkové máslo (nebo žervé, lučinu)
  • na zjemnění jsem přidala ještě 2 lžíce zakysané smetany

Postup

  1. Klobásku umelte nebo rozsekejte v robotu do hladka, na pastu.
  2. Smíchejte s pomazánkovým máslem nebo žervé.
  3. Zjemnit ji můžete ještě trochou zakysané smetany nebo trochou jogurtu.

Jelikož je klobása sama o sobě dost slaná a pikantní, není zapotřebí už nic přidávat.

TIP

Tuto čabajkovou pomazánku můžete použít třeba pro pohoštění na jednohubky. Stačí ji ozdobit kolečkem kyselé okurky nebo půlkou olivy.

Níže je pro představu uvedeno složení čabajkové pomazánky ze supermarketu.

Složení kupované čabajkové pomazánky:

Majonéza (rostlinný olej, suš. vaj. žloutky, pitná voda, kvasný ocet, cukr, mod. brambor. škroby E1442, E1420, E1450, guar. guma, xanthan, maltodextrin, jedlá sůl), Margarín (ztuž. rostl. oleje a tuky, emulgátory E475, lecitiny E471, kys. citronová, aroma, barvivo E160a), 20 % šunkový salám (vepř. maso, vepř. kůže, bramborový škrob, dusitanová solící směs, konz. E250, stabil. E450, E451, E 508, zahušťovadla E407, E412, E425i, laktóza, látka zvýrazňující chuť a vůni E621, směs koření a extraktů, dextróza, antioxidant E315, barvivo E120, regulátor kyselosti E500), 20 % salám Paprikáš (vepř. sádlo, hov. maso, start. kultura, glukóz. sirup, antiox. E316, reg. kyselosti E575), 10 % klobása Csabai (vepř. maso, sádlo, kůže, hov. maso, paprika a její extrakty, antiox. E301, E330, konzervant E290), Konzervační látky E202, E211

Když si ji uděláte doma, také ta pomazánka nebude „svatá“, jelikož bude vždy záležet na kvalitě klobásy samotné, rozhodně ale nedosáhne výše uvedeného výčtu složení té kupované :-)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Klobásová pomazánka
Namletá pikantní čabajka v malém robotu.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Magda
Asi si fakt koupim lupu a budu chodit nakupovat s ní, výrobci snad spoléhaj, že ty lidi to číst nebudou. Třeba na paštice to je tak malym písmem, skoro nečitelný.
Kaja m.
Opravdu výborná! Rozhodně jsem ji nedělala jen jednou :-)
Lucik
Uzasna pomazanka,chutove vyrazna, da se dat i vice syra
Vl
Ježiši to složení tý hotový pomazánky z obchodu, to se jim snad ani nevejde na obal. No fakt lepší toto nekupovat!!!
dejlenka
Pomazánku dělám podobně, z domácí lučiny(přes bavlněnou plenku vykapaný lehce osolený smetanový jogurt) a jemně nakrájeného salámu paprikáše, přidám trošku česneku nebo jarní cibulku nebo obojí. Vynikající na jednohubky z jakéhokoliv pečiva, do svačin, ...
kamila
Lenko, díky za nápad, ten česnek tomu určitě dodá další šmrnc. Tato pomazánka je skvělá obzvlášť na ty jednodhubky, hlavně díky výraznosti :-) Tu domácí lučinu jsem zatím ještě nezkoušela, brzy na to dojde.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?