Rychle / jednoduše / zdravě

Vývar se zeleninou, kapustičkami a domácí zavářkou

Další tip, jak vytunit kuřecí vývar a mít plný hrnec poctivé husté domácí polévky. Malé kapustičky získají díky vývaru lahodnou chuť a skvěle se k nim hodí i domácí zavářka zvaná "strouhání do polévky", na kterou můžete použít i alternativní mouky.🙂
Polévka růžičková kapusta

Růžičková kapusta se řadí mezi lahůdkovou zeleninu. S tímto zařazením souhlasím, protože je opravdu lahodná, když se správně připraví.🙂

Aby byly malé kapustičky atraktivní, záleží na způsobu úpravy. Rozvařená růžičková kapusta mdlé barvy mě tedy rozhodně nebaví.😉

Já jsem si oblíbila kapustičky péct v troubě. Výborné jsou třeba tytošťouchané batáty s pečenými kapustičkami.

Další mojí oblíbenou možností na využití kapustiček je polévka. Když kapustičky nemají sezónu, mám je v zásobě v mrazáku. Jsou předpřipravené rovnou k použití a to se hodí. Přesně jako u této polévky.🙂

 Ingredience

  • Domácí vývar (třeba kuřecí)
  • Mrkev a petržel nasekané na drobno
  • Růžičková kapusta
  • Petrželová nať

Na domácí strouhání

  • 1 vejce
  • Mouka (asi 130 g, záleží na použitém druhu mouky, já dávám třeba jemně mletou špaldovou v kombinaci s pohankovou nebo čirokovou, může být i polohrubá)

 Postup

  1. Nejdříve si tradičním způsobem připravím kuřecí vývar tak, jak mi vyhovuje. Když mám čas, ráda ho táhnu přes celou noc v pomalém hrnci.
  2. Na domácí drobení smíchám vejce s moukou do tuhé hmoty, která jde zpracovat o něco náročněji než modelína. Vzniklou hrudku dám ideálně na chvíli do lednice. Pak ji nastrouhám na tácu na hrubém struhadle. Když mám těsto nastrouhané, pak ho najednou ke konci zavařím do polévky.
  3. Hotový kuřecí vývar sliju, přecedím. Mrkev a petržel nastrouhám na hrubo nebo nasekám v robotu na malé kousky a dám vařit do vývaru. Po 10 minutách přidám kapustičky a vařím je do mírného změknutí. Dobu varu přizpůsobím podle toho, zda mám kapustičky čerstvé nebo mražené. Nechávám je pevné na skus. Chytnou díky vývaru skvělou chuť.
  4. Když jsou kapustičky změklé, vsypu do polévky připravené "strouhání". Zavařím pár minut a hotovo! Doladím čerstvou petrželkou nebo libečkem.

 TIP

Pokud chcete mít polévku více sytou, můžete do ní samozřejmě nakrájet i malé kousky kuřecího masa z vývaru. Nebo polévku nechat jen zeleninovou a maso použít třeba do rizota. Inspirovat se můžete v tomto receptu na rýži s masem, orestovanou cibulkou a brokolicí.

☝️Další zajímavý vývar plný chuti? Doporučuji vyzkoušet uzený vývar s mrkví a domácími krupicovými nočky.🙂

Ať se vám polévky povedou!🙂

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Domácí strouhání do polévky
Toto strouhání mám vyzkoušené v mnoha variantách. Tradiční z polohrubé mouky, ale i napůl s pohankovou nebo i jako čistě bezlepkovou. Základní princip je ten, aby hmota dostatečně tuhá a šla nastrouhat.
 
Růžičková kapusta zdravý recept
Silný vývar, zelenina na drobno, domácí zavářka a lehce uvařené kapustičky... Mňam!
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?