Rychle / jednoduše / zdravě

Cizrna na paprice - úžasně krémová a bez mouky

Jíme málo luštěnin. Tady je další inspirace, jak to napravit. Vydařený bezmasý recept ...
Bez masa cizrna

Tento recept je velice nenáročný na práci. Musíte na něj tedy myslet den předem, abyste si namočili cizrnu, pak už jde ale vše raz dva a skvělé výživné jídlo je na stole.

Budete potřebovat

  • ½ balíčku cizrny (cca 250g) + bobkový list, nové koření a kmín k vaření cizrny
  • Olivový olej
  • 1 lžíci sladké papriky
  • Cibuli (1 nebo 2)
  • 1 smetanu (použila jsem rostlinnou sojovou smetanu)
  • Na dochucení – sůl, případně Solčanku nebo trochu zeleninového BIO bujónu
  • K podávání – čerstvou petrželku, jako přílohu chleba, těstoviny, rýži ...

Postup

  1. Suchou cizrnu namočte nejlépe přes noc a nechte ji pěkně nacucat vodu. Namáčím ji klidně 24 hodin …
  2. Vodu, ve které se cizrna máčela slijte, cizrnu propláchněte a dejte vařit do hrnce s novou vodou. Můžete přidat 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, kmín. Sůl se doporučuje přidávat až později, lépe pak luštěnina měkne.
  3. Cizrnu vařte do změknutí, až je příjemně máslová. Pokud byste ji neuvařili dostatečně, může slupka zůstat tužší a nebude to ono. V klasickém hrnci může vaření trvat až 1,5 hod, v papiňáku máte hotovo kolem 40 minut.
  4. Jakmile máte k dispozici vařenou cizrnu, je už příprava jídla rychlou záležitostí. Cibuli nakrájejte na kostičky a nechte ji zesklovaťet na olivovém oleji.
  5. Přidejte dle chuti červenou papriku, já dávám vždy hodně, třeba tak lžíci, krátce promíchejte, aby se paprika nespálila a hned přidejte libovolné množství cizrny i s vývarem, tedy vodou, ve které se vařila. Vody dejte nejdříve méně, dolít můžete vždy.
  6. Teď přijde na řadu smetana. Použít můžete jak klasickou, tak rostlinnou. Jelikož je cizrna na paprice oblíbených jídlem veganů, používá se často právě rostlinná smetana – třeba sojová, kterou dnes seženete v každém větším supermarketu. Rostlinná smetana je navíc lehčí na trávení.
  7. Nechte společně 5 minut provařit a odeberte si 2 naběračky cizrny na paprice a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka. Tato hladká hmota nebo pasta přirozeně zahustí celé jídlo. Nemusíte tedy použít žádnou mouku …

Pokud máte čerstvou petrželku, můžete jí každý talíř ozdobit.

TIP

  • Pokud by vám to chuťově sedělo, má něco do sebe na závěr toto jídlo doladit trochou citronové šťávy …

  • V některých receptech se objevuje majoránka. Nedoporučuji, děláte cizrnu na paprice a ne cizrnový guláš. Na ten je recept případně ZDE

Dobrou chuť!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zdravý oběd

Výsledná hustota je na Vás. Vzít z hrnce trochu cizrny, rozmixovat a ještě přidat ke zbytku můžete vždycky ...

 
Zdravé zahušťování

Zdravé zahušťování. Část polévky rozmixujte na hladkou kaši a přidejte ke zbytku. Nepoznáte, že tam není mouka.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Monika
Nejlepsi!!!!!!
Katy
Miluji bezmasá jídla, tohle jsem dělala poprvé a moc nám všem chutnalo. Snědl to i syn. Cizrnu jsem také dělalala v papiňáku. Super, moc chjutnalo.
J.K.
Cizrna výborná, budu kupovat pravidelně a budu dělat také tu cirznovou polévku, díky za inspiraci :-))
Lenka
Zrovna se tímto cpu :-) výborný..sice jsem použila klasickou smetanu živočišnou. Jsme zvyklý jíst klasiku nezdravou a tohle je fakt dobrý a chutný sytý oběd a zdravý k tomu :-) Díky !!!
Kamila (www.varilamysicka.cz)
To jsem moc ráda, že chutnalo :-) Ano, je to fakt syté ...Když jsem to jedla poprvé, tak jsem hned věděla, že budu dělat častěji ...
Jarka
Mám doma 3 chlapy a všichni to jedli, z toho mam radost, je to moc dobre, použila jsem i sojovou smetanu.
Helen
Vypadá to zajímavě. Když nechci použít smetenu, mohu použít jogurt nebo kefír? Nesrazí se mi to?
kamila
Helen, tak to nemám vyzkoušené, kefír bych nedávala, jogurt jedině nějaký tučný, aby dokázal udělat smetanovější konzistenci. Nevím, z jakého důvodu nechcete smetanu, pokud je to z důvodu tučnosti ,tak lze použít třeba i rostlinnou smetanu, mají ji i v supermarketech.
loolee
výborné, ale tedy brutálně syté :-). Ze zbytku jsem opekla cizrnu v troubě, taky šikovný nápad.
Katka
Právě jsme dojedli, je to vyborné. Tedy bez přílohy, to už bychom asi praskli. A zbytek cizrny tu mam na hummus :-) Dik za skvělý tip, druhý dvouletý strávník si s kuličkami na talíři výborně pohrál.
Moni
Kamčo, toto je super recept. Právě jsme si s dcerkou báječně pochutnaly. A zbytek naší rodiny si pochutná určitě večer. :-) Napadlo mě, že by vlastně mohla být varianta i svíčkové. Mohlo by to být také zajímavé. Moni
bkvetka
je to výborné, ale radši k tomu přidělám těstoviny. Mám to řidší a nechci další cizrnu mixovat nebo zahušťovat moukou. Ale super recept. Děkuji
Edit
Mňááám! Právě jsem dodělala, ochutnala a příště udělám z originál cizrny (dnes jsem měla sterilovanou v konzervě) a nejméně dvojnásobné množství! Děkuju za tenhle recept!
Vanda
Tento recept vymyslela Hanka Zemanová, autorka BioKuchařky.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?