Rychle / jednoduše / zdravě

Tofunéza - nízkokalorická varianta majonézy

Tofunézu můžete použít všude tam, kde majonézu – do dresingů, na saláty, do pomazánek či bramborových salátů.
Tofunéza

Nebudu vám tvrdit, že nepoznáte rozdíl mezi tofunézou a klasickou majonézou. Samozřejmě, že chutná jinak. Pokud tofunézu ochutnáte samostatně, má svoji specifickou chuť, kterou se od klasické majolky rozhodně liší. Jakmile ji ale zamícháte do různých salátů nebo pomazánek, nemusíte poznat žádný rozdíl. Velkou výhodou domácí tofunézy je také to, že si můžete upravit její konzistenci dle potřeby – do dresingů řidší, do pomazánek hustší. Skvělým fíglem je pak také nahradit v receptu třeba jen polovinu majonézy, která je velmi kalorická.

Toto je základní recept na tofunézu. Dle chuti si ji pak můžete různě okořenit, obylinkovat či očesnekovat.

Budete potřebovat

  • 50 ml rostlinného mléka nebo vody (množství upravte dle požadované konzistence)
  • 50 ml olivového oleje (pokud chcete dietnější, můžete dát méně)
  • 200 g tofu natural
  • umeocet (případně citronová šťáva nebo jablečný či vinný ocet)
  • mořskou sůl (pokud použijete umeocet, solte až nakonec, umeocet už je sám o sobě dost slaný)

Postup

  1. Do mixéru nalijte sojové mléko nebo vodu, přidejte olivový olej.
  2. Po kouscích vhazujte tofu a mixujte, než bude hmota dokonale hladká.
  3. Dále dochuťte umeoctem, mořskou solí, popř. citronovou šťávou.
  4. Takto máte hotovou základní tofunézu, která se hodí třeba do bramborového salátu.
  5. Chcete-li z ní udělat dresing, dále ji dochuťte např. hořčicí, můžete přidat i trochu bílého jogurtu,bylinky a koření.  

Obměna za tatarku

K základní tofunéze přidejte hořčici, cibulku, kyselou okurku a trochu petržele.

Další tipy – kopr, bylinky, česnek, kurkuma, červená paprika

TIP

Kdo by chtěl tofunézu vyzkoušet a nechce ji hned vyrábět, tak ji sežene ve zdravých koutcích supermarketů či zdravých výživách již jako hotový produkt. Budete-li ale posuzovat poměr množství/cena, určitě se vyplatí udělat si tofunézu doma.

V čem se tofunéza liší od klasické majonézy?

  • je čistě rostlinného původu
  • má o 84% méně tuku
  • neobsahuje živočišný tuk
  • neobsahuje žádné přídatné látky
  • je vhodná pro vegetariány
  • není riziková z hlediska salmonely
  • je zcela bez cholesterolu

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Tofu

Základní ingredience na tofunézu.

 
Zdravá majonéza

Tofunézu lze nejjednodušeji a nejlépe umíchat v malém mixéru.

 
Zdravá majonéza

Na této fotce mám zrovna tofunézu do žluta s kousky bylinek. Žluté barvy jsem docílila pomocí koření kurkumy.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Veronika
Dobry den,Kamilo...chtela bych jen k receptu doplnit, ze je treba pouzit silken tofu,to klasicke se neda dohladka vymixovat...alespon mne se to nikdy nepodarilo. Vy pouzivate jake? ( mozna to v receptu je,ale ja jsem prehledla...) a jeste k soli- pouzivam k normalni soli spetku nebo dve cerne soli,ta to pekne ozvlastni puchem vajec ;)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?