Rychle / jednoduše / zdravě

Speciální bramboračka jako hlavní jídlo

I s takovou klasikou, jakou je bramboračka, lze vymýšlet mnoho variant. Zkuste tuto extra výživnou.
Speciální bramboračka

Zkuste do bramboračky "vpašovat" různé další ingredience, které v klasice nemají co dělat, a připravte z ní syté jídlo. A v čem je tedy tato bramboračka speciální? Je hustá, bez mouky, výživná a to díky červené čočce a žitným nudlím.

Jelikož jí dělám pokaždé jiné množství, nezabývám se v tomto receptu přesným množstvím surovin.

Budete potřebovat

  • Brambory
  • Kořenovou zeleninu - mrkev, petržel, celer
  • Cibuli
  • Olivový olej
  • Červenou čočku loupanou (ta je hotová do 15 minut)
  • Žitné vlasové nudle
  • Na dochucení - sůl, majoránku, česnek (co jste zvyklí)

Někdo si bramboračku neumí představit bez lesních hub či žampionů, tak tato ingredience už je na vás.

Postup

  1. Cibuli nakrájejte a orestujte na olivovém oleji. Přidejte kořenovou zeleninu. Buď klasicky nakrájenou, nebo nasekanou na drobno. I to občas dělám.
  2. Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem.
  3. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a propláchnutou loupanou červenou čočku. Na menší množství polévky 2 hrstky, když děláte pořádný hrnec, tak třetinu půlkilového pytlíku.
  4. No a teď už jen vařte do změknutí zeleniny a čočky. Čočka polévku přirozeně zahustí.
  5. Bramboračku stačí ochutit až na závěr, česneku ani majoránce stejně neprospívá, když se vaří zbytečně dlouho.
  6. Vedle v kastrůlku si zvlášť uvařte vhodnou zavářku, já jsem zvolila celozrnné vlasové žitné nudle. Ty přidejte do hrnce až úplně nakonec.

TIP

  • Polévky můžete uvařit hodně a máte-li doma malé děti, všichni si přijdou na své. Před závěrečným dochucením polévky odeberu její část pro děti a dospělým pak ještě doladím majoránkou a česnekem navíc.

  • Další varianta polévky, kterou mám vyzkoušenou, je s bulgurem a cizrnou.

  • Výborné je také polévku na talíři posypat lahůdkovým droždím. Význam to má nejen chuťový, ale i nutriční.

U této polévky nezáleží, kolik dáte brambor, zeleniny, čočky nebo nudliček. Když ji dobře ochutíte, vždycky se povede. Hustotu lze přece doladit na závěr.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Martina B.
Dělala jsem dnes - povedla se. Myslím, že ke klasické bramboračce s jíškou už se vracet nebudu. Místo nudliček, které jsem neměla, jsem nasypala trochu celozrnného kuskusu.
Janahopton
Moooc dobra! Syn je alergicky na lepek takze je to vyborna varianta bramborove polevky.Ja jsem nedala zadne nudle ale hodne zeleniny. ..
Kristína
Bola úúžasná. Robila som do velkého hrnca a bola to správna volba. Tiež som nedávala nudličky ale prisypala som za hrsť pohánky. :-) Ďakujem za recepty. Táto stránka je pre mňa vždy inšpiráciou :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?