Rychle / jednoduše / zdravě

Dhal z fazolí adzuki - s rýží basmati a vejcem

Pikantní šťavnatá směs z fazolí Adzuki je velmi jednoduchá na přípravu. Hodí se k rýži, ale také k chlebovým plackám. Výživné a chutěmi nabité jídlo.
Dhal recept

Mezi mé oblíbené luštěniny vždy patřila hlavně cizrna, velké bílé máslové fazole a červená čočka. Pak jsem objevila fazole Adzuki a "už je nedám".

Uvařené fazole lze jednoduše použít do různých receptů. Hodí se třeba na topinky, když z nich uděláte tuto pikantní pomazánku.🙂

Fazole Adzuki jsou oblíbené zejména v čínské a japonské kuchyni. Dle dostupných informací patří mezi lépe stravitelné luštěniny a vynikají vyšším obsahem antioxidantů.

Adzuki se "dobře vaří". Stačí je přes noc namočit, vodu pak slít a vařit v NEosolené vodě do měkka, což trvá asi 45 minut. Výhodou těchto fazolí také je, že i po uvaření pěkně drží tvar, takže se dají využít i jako příloha, případně jako jedna z ingrediencí do salátů.

Ingredience

  • 250 g syrových fazolí adzuki ( je třeba je předem uvařit)
  • Nasekaná rajčata nebo passata ( asi 400 g)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Červená kari pasta (nebo koření kari)
  • Olivový olej
  • Koriandr nebo jiné zelené bylinky

Postup

  1. Na oleji orestuji cibuli do zlatova, na chvíli přidám i na jemno nasekaný česnek, nechám rozvonět, přidám kari pastu nebo koření, rozmíchám. Vliju rajčata a zároveň přidám uvařené fazole adzuki.
  2. Podle chuti rajčat osolím, opepřím, lze doladit troškou přírodního cukru nebo alternativou.
  3. Vařím 10 až 15 minut. Když chci více kašovitou konzistenci, 2x ponořím do směsi tyčový mixér. Nakonec přidám na dochucení zelený koriandr nebo jiné bylinky.

Nejčastěji podávám s rýží basmati, pro větší porci bílkovin se k jídlu hodí vařené vejce z volného chovu.

Fazolí je mnoho druhů, další variantou je třeba tento rychlý a jednoduchý recept na pikantní bílé fazole v rajčatové omáčce s cuketou a farmářskou šunkou.

Za mě vynikající způsob, "jak sníst" porci luštěnin. 🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Adzuki fazole recept

Syrové fazole adzuki je vhodné před vařením dostatečně dopředu namočit. Alespoň na pár hodin, nejlépe však přes noc. Vodu, ve které je budete máčet, vylijte...

 
Indický dhal z fazolí
 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?