Rychle / jednoduše / zdravě

Italská rajčatová polévka s černými olivami

Rajčatovou polévku lze pojmout mnoha způsoby. Po česku, po indicku, po maďarsku, po thajsku nebo také po italsku. A k tomu stačí opravdu málo. Pár oliv, italské bylinky a kousek kvalitního sýra.
Sekaná rajčata recept

V letním období si černé olivy nejraději dopřávám v zeleninových či těstovinových salátech, v zimních měsících mi zase více sednou třeba v této rajčatové polévce, která získá díky rozmixovaným olivám intenzivní chuť.

 Potřebujete

  • 2 plechovky sekaných rajčat ( kupuji v BIO kvalitě)
  • 2 hrsti černých vypeckovaných oliv ( + další na ozdobu)
  • 1 cibuli a stroužek česneku
  • Olivový olej
  • 500 ml vývaru
  • Sůl, pepř
  • Koření "italské bylinky" ( obsahuje oregano, bazalku, rozmarýn, petržel, tymián atd.)
  • Sýr Grana padano nebo Parmezán

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na kostičky a orestuji na olivovém oleji. Ke konci nechám krátce orestovat stroužek česneku a ihned vliji rajčata a vývar.
  2. Přidám olivy, trochu soli, pepře, italské sušené bylinky a nechám 10 minut provařit.
  3. Vše rozmixuji do hladka a případně zředím do požadované konzistence.

 TIP

Pokud mají rajčata sezónu, je možné polévku připravit z čerstvých rajčat. Stačí je spařit, oloupat, nakrájet a použít stejně jako sekaná rajčata.

Každý talíř polévky pak doplním o nasekané olivy, čerstvou petržel a na jemno nastrouhaný vyzrálý tvrdý sýr.

Rajčata a olivy nikdy nezklamou :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Italská rajčatová polévka
Nádherná kombinace chutí i barev.
 
Sekaná rajčata recept
Moje zkušenost je ta, že čím jsou rajčata kvalitnější, tím je polévka lepší. Hustá konzistence, intenzivní chuť :-)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?