Rychle / jednoduše / zdravě

Křupavé kuřecí řízky v jogurtu obalené v kukuřičných lupíncích - pečené v troubě

Snadný a velmi pohodlný způsob přípravy řízků. Uvnitř jsou měkké a šťavnaté, na povrchu křupavé. Výborné jsou s máslovými bramborami a hráškem.
Kuřecí řízky recept

Tradiční cornflakes řízky jsou stejné jako tradiční řízky v trojobalu, jen se místo strouhanky použijí nadrcené lupínky. Řízky se následně smaží v oleji. To každému nemusí z různých (nutričních či zdravotních) důvodů vyhovovat.

Tento recept je jiný. Řízky se nejdříve naloží do jogurtové marinády a pak už jen obalí v kukuřičných lupíncích. Takto se pak dají snadno upéct v troubě.

Zkoušela jsem je péct zcela bez oleje a tato metoda prošla. O něco lepší je ale řízky položit na pečící papír potřený olejem, případně je trochu "zacáknout" olejem. To už záleží na vás.

Mně se na tomto receptu líbí jednoduchost a rychlost přípravy.👍

 Ingredience

  • 500 g prsních kuřecích řízků (použila jsem slabší plátky „vnitřní filet“)
  • 1 kelímek hustého bílého jogurtu (cca 200 g)
  • Sůl, pepř
  • 2 stroužky česneku
  • Zelené bylinky dle chuti
  • Kukuřičné lupínky (stačilo mi něco přes 100 g)
  • Olivový olej

 Postup

  1. Připravte si prsní filety. Pokud jsou velké a silné, rozkrájejte je podle toho, zda chcete větší řízky nebo naopak menší řízečky.
  2. Smíchejte ingredience na jogurtovou marinádu. Mně se osvědčila sůl, pepř, česnek, případně na drobno nesekané čerstvé zelené bylinky.
  3. Řízky jeden po druhém namočím do marinády, naskládám na sebe do dózy. Zavřu nebo překryju fólií a nechám alespoň hodinu marinovat. Ideálně však přes noc.
  4. Kukuřičné lupínky si nadrtím. Můžete je dát do pytlíku a přes utěrku nadrtit paličkou na maso. Já jsem je párkrát projela v malém robotu. Maso obalím v lupíncích a skládám na nepřilnavý plech nebo plech vyložený pečícím papírem, který je dobré potřít olejem. Jde to ale i bez toho.
  5. Peču na 190 stupňů asi 25 minut. V tomto je dobré se řídit vlastní troubou a také tloušťkou masa. Menší a slabší kousky masa se pečou kratší dobu.

Jako přílohu jsem zvolila malé brambory vařené ve slupce smíchané s krátce podušeným hráškem, máslem a petrželkou. Hodí se také výborně batátovo-bramborová kaše nebo zeleninový salát.🙂

☝️Další jídlo, které se dá místo smažení na pánvi připravit v troubě je tento obalovaný květák pečený v troubě.🙂

TIPY

  • Jogurtovou marinádu můžete připravit pokaždé jinak a získat jinou výslednou chuť. Přidáním pálivé papriky docílíte pikantní chuti, koření tandoori masala zase zajistí orientální chuť.
  • Pokud je na vás chuť čerstvého česneku příliš intenzivní, použijte sušený česnek.
  • Kukuřičné lupínky lze sehnat v různých variantách. Např. bez cukru v bio kvalitě.
  • Když vám nějaký upečený řízeček zbyde, můžete ho později opéct na pánvi. Bude extra křupavý.

Ať se vám jídlo povede!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Kuřecí řízky naložené v jogurtu

Recept jsem zkoušela jak s kuřecími prsními řízky, tak se stehenními řízky. Chuť i výsledek jiný, pokaždé ale povedený. Lepší je připravit menší a né moc silné kousky masa. Maso spíše dle potřeby rozkrájím. Nenaklepávám.

 
Kuřecí řízky v jogurtu a cornflakes

Kuřecí řízky namočím do jogurtové marinády, naskládám na sebe a překryju fólií. Ideální je nechat je marinovat přes noc, i hodinka je ale "prospěšná"...

 
Cornflake řízky

Naložený kuřecí řízek už jen obalím v nadrcených lupíncích.

 
Kuřecí řízky pečené v troubě.

Řízky naskládám na plech s pečícím papírem. Zde na fotce jsem je zkoušela péct bez oleje. Upečou se, křupavé jsou... O něco lepší je ale pečící papír potřít olejem.

 
Řízky jogurtová marináda

Řízky jsem pekla na 190 stupňů v elektrické troubě asi 25 minut. Záleží na velikosti a tloušťce jednotlivých kusů. Vždy musí být upečené do zlatova.

 
Bezlepkové řízky

Cornflake řízek se v troubě upeče i bez tuku. To se může v některých případech velmi hodit.🙂

 
Brambory s hráškem jako příloha

Jako přílohu jsem udělala červené brambory vařené ve slupce s hráškem, bylinkami a máslem.

 
Cornflakes lupínky recept
 
Kuřecí řízky obalené bezlepkové

Šťavnatý hrášek, máslové brambory a k tomu křupavé řízečky. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?