Rychle / jednoduše / zdravě

Opečený banán jako rychlý a vynikajicí dezert - Jak ho opéct co nejzdravěji?

Připravit skvělý dezert může být skutečně záležitost jen na pár minut. Opečené banány v kombinaci s hořkou čokoládou nemohou zklamat ...
Smažené banány

Tento dezert máte připravený během pár minut. Poslouží jako sladká "rychlovka" i jako zajímavý dezert pro návštěvu. Není na něm co zkazit, dá se pokaždé jinak vylepšit a vyzdobit. Na fotce vidíte moji "všední" verzi jen s hořkou strouhanou čokoládou. Mňam! Snad nejpodstatnější na tomto receptu je ale jeho příprava na kokosovém oleji. Včera jsem na něm smažila banán, teď ho mám namazaný na obličeji. Zkuste také podlehnout jeho kouzlu... :)

Budete potřebovat

  • Banány dle počtu lidí
  • Tuk na opečení banánů – nejideálnější je KOKOSOVÝ OLEJ (je to ztuhlý tuk)
  • Kvalitní hořkou čokoládu (70% kakaa)
  • Na obměnu – oříšky, strouhaný kokos, mletý mák
  • Pro slavnostnější verzi – smetanový krém (může být jen zakysaná smetana nebo mascarpone)

Postup

  1. Banány nakrájejte na větší kolečka nebo je jen překrojte podélně na 2 půlky.
  2. Krátce je opečte z obou stran na kokosovém oleji. Kokosový olej je velmi vhodný na smažení, je vysoce tepelně stabilní a nepřepaluje se.
  3. Teplé banány posypte nastrouhanou hořkou čokoládou, dle chuti a příležitosti můžete přidat i další ingredience.

TIPY

  • Pokud byste tyto banány připravovali pro více lidí, bylo by obracení koleček trochu náročné. Praktičtější je tedy opékat podélně rozkrojené banány ...

  • Pro tuto úpravu se hodí pevnější banány. Přezrálý banán by opékáním mohl až příliš změknout ...

  • Banány opékejte na nepřilnavé pánvi, bude pak stačit jen trocha kokosového tuku ...

Tento dezert můžete v rychlosti připravit jen tak, když je na něco chuť, zrovnatak poslouží i jako efektní dezert pro návštěvu. Stačí ho pěkně naservírovat, ozdobit a vylepšit kopečkem krému ze zakysané smetany.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravý olej
Kokosový olej, kokosový tuk. I při pokojové teplotě si drží pevné skupenství. Tento olej se hodí nejen v kuchyni.
 
Opečené banány
Banány můžete nakrájet na větší kolečka, pokud děláte menší porci. V případě více kusů banánů bych smažila celé půlky ...
 
Smažené banány
Takto opečené banány na kokosovém oleji lze pak dále různě vylepšovat ...
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

jaja
jen takový typ - z ajurvédy vím, že opečený banán je nejvhodnější dělat na ghí :)
Kamila (varilamysicka)
jajo, díky za tip a poznatek, s tím rozhodně souhlasím :-) Hlavní je to, aby se tuk nepřepaloval, což kokosový olej i máslo Ghí splňují :-)
Jenita
This is a message to the webmaster. Does your website get enough traffic or rank for search terms on Google? Well we can help! We can provide you with tens of thousands of backlinks to your site! This will help your rankings on Google and make your website more visible to your target audience. Take a quick look as I am sure you will be intrseeted.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?