Rychle / jednoduše / zdravě

Jogurtový velikonoční beránek

Vyzkoušejte osvědčený recept na beránka, který je voňavý po vanilce a vláčný díky jogurtu.
Beránek z jogurtu

Věřím, že si s recepturou poradíte podle toho, jaké máte preference :) Toto je klasická verze s polohrubou moukou a běžným cukrem. Já sama zkouším různé varianty, kdy polovinu bílé mouky nahradím jemně mletou celozrnnou špaldovou, sladím třtinovým nebo kokosovým cukrem. Když chcete beránka bez klasického cukru, můžete jej nahradit třeba březovým cukrem. Zapojit můžete také oříškové mouky, které beránkovi dodají zajímavou chuť.

Je to na vás :-)

Množství je na tradiční keramickou formu na beránka.

Budete potřebovat

  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 velká vejce
  • 200 g hustého bílého jogurtu
  • 120 ml oleje
  • 150 g cukru
  • 50 ml vody
  • 1 bio kypřící prášek do pečiva
  • pár kapek vanilkového extraktu nebo můžete místo části cukru dát 2 bio vanilkové cukry

 Postup

  1. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a dejte stranou.
  2. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte prosátou mouku, olej, prášek do pečiva, jogurt, konzistenci dolaďte trochou vody, ovoňte vanilkovým extraktem, případně použijte bio vanilkový cukr.
  3. Na závěr zlehka vmíchejte sníh z bílků a vlijte do poctivě vymazané a vysypané formy.
  4. Pečte na 175 stupňů do "suché špejle". Záleží na troubě, na formě, já jsem ho pekla asi 50 minut.
  5. Beránka nechte nejdříve zchladnout ve formě a pak opatrně vyklopte.
  6. Beránka ozdobte, jak vám vyhovuje. Oči lze vytvořit z hřebíčků nebo čokoládových peciček, "pocukrovat" ho můžete mandlovou moukou.

Ať vám dělá radost! :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Beránek recept

Tradiční keramická forma na beránka, která má ještě víko.

 
Recept na beránka

Beránka jsem místo moučkového cukru poprášila mandlovou moukou. Mašličku, kytičku a podívejme na fešáka! :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Markéta
Těsto bylo dobré,ale bohužel se beránka nepodařilo vyklopit... :-( Zůstal bez kožíšku a bez hlavy,ta byla následně přiložena...
Jana K.
Beránka jsem zkoušela. Je výborný!!! Děkuji za recept.
Šárka
Nakombinovala jsem mouky. Povedl se. I vzhledově. Děkujeme za recept
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Markéta: Dostat beránka z formy je hodně o zkušenosti s vlastní formou. Doporučuji vyzkoušet radu našich prababiček. Po upečení beránka i s formou zabalit do mokré studené utěrky a až pak vyklopit
Marie
Děkuji za recept, dnes vyzkoušeno a perfektní.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?