Rychle / jednoduše / zdravě

Vejce zapečené v avokádu

Co s avokádem? Už samotný nápad sníst ho "jen tak" je výborný. Jsou tu ale i další skvělé možnosti, jak si toto ovoce oblíbit. Pikantní guacamole, avokádový pudink nebo krása na talíři v podobě vejce zapečeného v avokádu.
Avokádo recept

U tohoto receptu doporučuji držet se jednoduchosti. V některých podobných receptech se ještě objevuje sýr a to už mi přijde zbytečné. Jak avokádo, tak vejce jsou dostatečně syté a nutričně bohaté suroviny. Zasypat je v troubě vrstvou eidamu nedává smysl a komplikuje navíc stravitelnost pokrmu. Méně je více :)

Na 2 porce budete potřebovat

  • 1 větší zralé avokádo
  • 2 střední vejce co nejlepší kvality
  • Čerstvě mletý pepř, sůl
  • Zelené bylinky, např. pažitku, hladkolistou petržel atd.

Postup

  1. Avokádo rozkrojím podélně na půl. Slupku vespod seříznu, aby avokádo lépe sedělo na místě. Vyndám pecku a z každé části lžičkou ještě trochu vydlabu tak, aby vzniklo místo na vejce.
  2. Avokádo dám do malého pekáčku na pečící papír, do důlků vklepnu vejce. Osolím himalájskou solí v mlýnku a čerstvě namletým pepřem. Je třeba odhadnout, jak velký je důlek a jak velké je vejce, aby většina zbytečně nevytekla ven. Já jsem použila jen část bílku...
  3. Peču v troubě na 200 stupňů asi 17 minut. Vždy podle velikosti vejce a avokáda tak, aby vejce zůstalo vláčné.

Na talíři jsem takto zapečené avokádo doplnila o nasekané zelené bylinky, papriku a kousek domácího celozrnného chleba.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Co s avokádem

Avokádo existuje v mnoha velikostech. Toto je menší plod.

 
Zdravé tuky snídaně

Do avokáda lžičkou udělejte prohlubeň a vklepněte vejce. Já jsem prohlubeň záměrně neudělala moc velikou, tak se mi tam vešla jen část bílku a malý žloutek.

 
Pečené avokádo recept

Zapečením avokáda společně s vejcem vznikne výjimečná věc. Jak na pohled, tak chutí. Čerstvý pepř a petrželka vše na talíři skvěle doladí.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?