Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravá čočková polévka se zeleninou - zahuštěná bez mouky

Čočková polévka je skvělý způsob, jak obohatit jídelníček o luštěniny a tím pádem o vlákninu a důležité živiny. Dá se ovšem udělat i zdravěji. Se zeleninou, bez uzeniny a bílé mouky.
Zdravá čočková polévka

Také si pamatujete klasickou čočkovou? Voňavou po jíšce a párku ... Někde ji uměli udělat výbornou, jinde to byla hnědá voda za trest :) Naštěstí si čočkovou můžeme udělat, jak komu vyhovuje. A mně vyhovuje s mrkví a bramborami a když tam nemusím dávat žádnou mouku :)

Budete potřebovat

  • 200 g předem namočené (alespoň pár hodin nebo přes noc) celé neloupané čočky
  • 2 litry vývaru
  • 1 cibuli + olej nebo přepuštěné máslo
  • 2 mrkve
  • 2 větší brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci majoránky
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • Sůl, pepř,

Postup

  1. Cibuli orestuje na oleji do zlatova, přidejte propláchnutou čočku a zalijte vývarem.
  2. Do hrnce vložte bobkový list, kuličky nového koření, majoránku a vařte do poloměkka, asi 40 minut.
  3. Mezitím si vedle na pánvi orestujte na přepuštěném másle kolečka mrkve a kostičky brambor. Získají tak lepší chuť. Mrkev i brambory přidejte k čočce a dovařte do měkka.
  4. Teď polévku zahustěte svým vastním obsahem. Stačí odebrat naběračku či dvě polévky, rozmixovat do hladka a vlít do hrnce.

Horních deset si ještě polévku může na talíři doladit o kostičky opečené kvalitní slaniny nebo uzeného tempehu (veganská verze) :)

Výborná hustá podzimní polévka, bez nutnosti použití mouky a ještě za pár korun ...

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Edit
Je výborná a jednoduchá a vůbec mi v ní nechybí ani párek, ani jíška - naopak, zahušťovat jídlo "samo sebou" dělám prakticky vždycky (od té doby, cos mě to naučila). Dnes mi mimochodem ta polévka zachránila život, tři ingredience, co máš doma vždycky, a kolik parády to nadělá!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?