Rychle / jednoduše / zdravě

Poctivý makovec

Když makovec, tak v něm musí jít především a hlavně o mák. A to tento splňuje! Jednoduchý recept, který funguje a chutná.
Vynikající makovec

 Ingredience (menší hranatá nebo kulatá forma)

  • 200 g mletého máku
  • 100 g celozrnné špaldové mouky (nebo jiné dle preferencí)
  • 50 g másla (nebo jiná rostlinná alternativa)
  • 100 g jemně mletého sypkého sladidla (třtinový cukr, kokosový cukr, panela, méně kalorické alternativy atd)
  • 1 vejce
  • 1 bio vanilkový cukr
  • půl lžičky skořice
  • šťáva z 1 citrónu
  • 250 ml mléka (klasického nebo alternativního)
  • 1/2 prášku do pečiva

Postup

  1. Máslo vyšlehám s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci
  2. Přidám mouku s práškem do pečiva, mléko, mletý mák, citronovou šťávu a skořici. Důkladně promíchám.
  3. Vliju do kulaté formy (max. 26 cm) a peču na 170° C 30 minut.

Pokud je vás doma hodně, můžete makovec udělat na klasický velký plech. Množství jednoduše zdvounásobte a budete mít 20 kousků. 👍

Makovec je výborný i samotný, protože není suchý. Když ho ale budete chtít pozvednout jak chuťově, tak vzhledově, perfektně k němu sedne tradiční lesklá citrónová poleva nebo citrónový krém.

Citrónový krém dělám pokaždé trochu jinak podle toho, zda chci vláčnější krém nebo potřebuji, aby spíše zatuhl a byl pevný.

Osvědčenou kombinací je třeba vanička Mascarpone, lžíce másla, šťáva z půlky citrónu a půl lžička bio citrónové kůry. Oslazené dle chuti a preferencí. Tato poleva je více tučná.

Pak také funguje kombinace tvarohu nebo Skyru, másla nebo kombinace čerstvého smetanového sýra a tužší zakysané smetany.

☝️A kdyby vám nějaký ten mák zbyl, není od věci připomenout si klasiku nudle s mákem a tvarohem.🐭

Tento makovec je extra rychlý a snadný, s domácím krémem vypadá a chutná a báječně.🙂

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Celozrnný makovec
Hutný a vláčný, jak jde vidět ve výřezu.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Monika
Tohle musite vsichni povinne vyzkouset, je to uzasny recept, dekuji.
Míša Prouzová
Právě jsem ho dopekla. Je výtečný. Třetinu jsme snědli ještě teplou :)
Eva
moc dobrý :-) ještě vyzkouším ten krém
Oli
Nejlepší makovec, co jsem kdy jedla :)
Blanka
Zdravím, zkusila jsem Váš makovec a chci se yeptat: Používáte skutečně na 100g mouky 200g máku? Nebo to je mák už s něčím smíchaný? Použila jsem čistý mletý mák v uvedeném množství a chuť byla příliš silná, na konci jazyka zhořkla, což kazilo veškerou chuť. Díky za reakci.
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Blanko, u tohoto receptu je skutečně vše použito tak, jak je napsáno. Dělala jsem ho takto mnohokrát i další lidé, kterým se povedl a chutnal. Tento recept je zcela něco jiného, než třeba nějaký makový moučník, kde je máku daleko méně. Používám zde normální mletý mák, s ničím smíchaný není. Zkuste dát 200g mouky a jen 100g máku, upeče se stejně dobře a jen bude chuť máku slabší a bude tak třeba sympatičtější Vašim chuťovým buňkám :-)
Kačkačáp
Teď jsem tento báječný makovec dopekla, je opravdu vynikající ... je opravdu makový. ;-) Dělala jsem dvojnásobné množství a nelituji toho :-)
Výborný recept. Mezi vrstvy těsta jsem dala višně a výsledek byl skvělý.
Marketa86
Vcera jsem zkusila uplne poprve pect makovec a tady ten me opravdu dostal:) misto cukru jsem rozmixovala jeden opravdu zraly banan a makovec je sladky a krasne vonavy! A tu krasnou vuni jeste podporil kokosovy olej, ktery jsem pouzila misto masla. Rychla mnamka!!
Mama z Chicaga
Dekuji za recept. Ziju v USA, v Chicagu a proto jsem rada, kdyz narazim na dobre recepty ceske ;) Na vase stranky mi dala tip kamaradka z New Yorku, ktera se snazi taky zdraveji varit pro sve chlapecky. Makovec mi moc chutna, k Vanocum mi tchyne poslala mlety mak, tak jsem ho hned vyuzila;) Diky moc a budu dale zkouset vase recepty.
Dany
Je výborný, přesně můj typ :-) Dělám i v podobě medvídků pro děti (silikonová forma) a super - jen tam přidávám jedno vejce navíc.
Lucie
Vážně výborný, hodně makový, přiměřeně sladký a hlavně celozrnný! Příště zkusím vymyslet, jak tam místo obyčejného cukru propašovat třeba třtinový. Přidala jsem švestky, plánovala jsem udělat i citronovou polevu, ale vůbec to není potřeba, je dobrý jen tak! Doporučuju všem :-)
Kamila (varilamysicka)
Lucko, děkuji!! :-) Třtinový cukr je pořád cukr, ale určitě lepší, než bílý. Makovec by šel udělat i s jiným sladidlem. Třeba namixovat různá sladidla tak, aby to bylo finančně únosné. Trochu cukru, třeba lžíci medu nebo nějakého obilnéhoí sirupu, neco i trochu stevie :)
Šárka
Tak jsem se trochu bála, jestli to nebude moc makové (tedy nahořklé), ale je vynikající! Dala jsem jen trochu méně cukru, abych mohla ve finále cukrovat na povrchu.. :-)
Eva
Kamčo, je to tedy poctivý makovec, jen co je pravda. Mám dotaz, melete si mák sama nebo kupujete mletý? Jde mi o to, jestli i chuť toho máku nemůže být jiná. Děkuji. Eva
Veronika
Miluji mák a tento recept je skvělý. Neměla jsem potřebné množství cukru, přimíchala jsem trošku marmelády domácí a přidala rozinky a brusinky :) Luxusní recept, děkuji a přeji mnoho úspěchů, máte tady tolik inspirace. Veronika
sasenka
Vynikající, hned po první várce zařazen do stálých receptů! :)
Kamila
Je to opravdu vynikající! Moc doporučuju! Pekla jsem přesně podle receptu, akorát jsem ho pekla asi o 15 min déle, pořád se mi to zdálo málo a na vrchu nebyla krustička... nakonec to ale dobře dopadlo ;-) Jakou byste, prosím, použila mouku, aby to bylo úplně bezlepkové? Nějakou jednodruhovou (a kterou?) nebo směs více mouk? Díky moc za radu!
klarsson
já zase zkusila po třetinách - mák, špaldu a makovou mouku....vynikající:-)
Peťa
Vynikající, všem makomilcům moc chutná..V životě jsem nesnědla dohromady tolik máku, jako od doby objevení tohoto receptu:-)
Misha
Mohu spaldovou mouku nahradit moukou hladkou??
Miry
Naprosto vynikající, děkuji za recept.
Honzas
konečně super recept bez hrníčkové metody , super :-)
Liba
Úžasný, vynikající, rozhodně doporučuji. Já jsem jej doplnila o kompotované višně a byl výborný.
Barča
Ahoj,makovec jsem dělala podle tohoto receptu a byl výborný :-) Akorát byl hrozně nízký a to i přesto, že jsem ho dělala na polovičním plechu. Je možné, že bych příště nechala všechny poměry stejné, ale jen bych zdvojnásobila množství mouky na 200 g - aby byl makovec vyšší?
Iva
Vyzkoušela jsem ho a je fantastický!!! Šťavnatý a opravdu maková chuť! Doporučuji!
Iveta
Opravdu NEJLEPŠÍ makovec!!! A aby byl jakože zákusek, tak jsem dala citrónovou polevu. Delikatesa. Moc děkuji za recept.
Zuzka
Tento recept je skutečně výborný! Moc chutná. děkuji! :-)
Lena
Makovec je výborný.Všechny ingredience jsou vyvážený. Super :-))))
Janka
Dobrý den, chtěla jsem se prosím zeptat, já osobně nepeču, ale tento bych ráda vyzkoušela , vypadá úžasně, chtěla jsem se zeptat ta mouka ja polohrubá ? Děkuji a přeji hezký den . :-).
Katkap
Dokonalý :-). Polovinu mouky jsem nahradila jemnými ovesnými vločkami, místo cukru jsem dala lžíci medu a hrst hrozinek .. no, nemá chybu a chutná všemi - i manželovi a dětem. A navíc je hodně rychlý.
Cobylka
Pro fajnšmekry máku. Druhý den ještě lepší!
Barbora
I přesto, že se mi zdrcnul je makovec vynikající, děkuji za recept :-)
Majka
Právě snídám....včera upečeno, je báječně makový, vláčný...a s polevou je to poezie, děkuji za receptík
Majka
Právě snídám....včera upečeno, je báječně makový, vláčný...a s polevou je to poezie, děkuji za receptík
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?