Rychle / jednoduše / zdravě

Můj nejoblíbenější makovec

Když makovec, tak pěkně poctivý :) Vyzkoušela jsem mnoho receptů, ale žádný si u mě v kuchyni nevysloužil stálé místo – až tento vynikající makovec.
Vynikající makovec

Když makovec, tak pěkně poctivý :) Vyzkoušela jsem mnoho receptů, ale žádný si u mě v kuchyni nevysloužil stálé místo – až tento vynikající makovec. Šťávu z citrónu a skořici v něm naplno neucítíte, ale všechny chutě se zde dohromady báječně doplňují.

Na poloviční plech nebo kulatou dortovou formu budete potřebovat

  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g mletého máku
  • 50 g másla (kdo preferuje rostlinné tuky, může nahradit olejem)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • půl lžičky skořice
  • šťáva z 1 citrónu
  • 250 ml mléka (klasického nebo alternativního)
  • 1/2 prášku do pečiva

Postup

  1. Máslo utřete s cukrem a vejci
  2. Přidejte vanilkový cukr, skořici a šťávu z citronu
  3. Přidejte mléko, mouku s práškem do pečiva a mletý mák
  4. Pořádně promíchejte
  5. Vlijte do kulaté dortové formy a pečte na 170° C (horkovzdušná 160°C) cca 30 minut.

Pokud je vás doma hodně, můžete makovec udělat na klasický velký plech. Množství jednoduše zdvojnásobte a budete mít 20 kousků :)

Upozornění pro rodiče malých dětí

Mák je považován za alergen, proto se nedoporučuje zařazovat ho do jídelníčku dětí mladších 2 let.

Citrónový krém

Kdo by měl zájem svátečně si vylepšit tento makovec citrónovým krémem, jako já, tady máte postup.

  1. Použijte vaničku smetanového sýra (já jsem použila Mascarpone)
  2. Přidejte lžíci másla, šťávu z půlky citrónu a půl lžičky citrónové kůry.
  3. Oslaďte moučkovým cukrem tak, jak vám to bude vyhovovat (50 - 100 g cukru)
  4. Promíchejte a nechte v lednici ztuhnout.
  5. Krém pomocí zdobičky naneste na každou porci.

Dobrou chuť :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Celozrnný makovec
Hutný a vláčný, jak jde vidět ve výřezu.
 
Makovec s polevou
Makovec svátečně vylepšený domácím citrónovým krémem ;)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Monika
Tohle musite vsichni povinne vyzkouset, je to uzasny recept, dekuji.
Míša Prouzová
Právě jsem ho dopekla. Je výtečný. Třetinu jsme snědli ještě teplou :)
Eva
moc dobrý :-) ještě vyzkouším ten krém
Oli
Nejlepší makovec, co jsem kdy jedla :)
Blanka
Zdravím, zkusila jsem Váš makovec a chci se yeptat: Používáte skutečně na 100g mouky 200g máku? Nebo to je mák už s něčím smíchaný? Použila jsem čistý mletý mák v uvedeném množství a chuť byla příliš silná, na konci jazyka zhořkla, což kazilo veškerou chuť. Díky za reakci.
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Blanko, u tohoto receptu je skutečně vše použito tak, jak je napsáno. Dělala jsem ho takto mnohokrát i další lidé, kterým se povedl a chutnal. Tento recept je zcela něco jiného, než třeba nějaký makový moučník, kde je máku daleko méně. Používám zde normální mletý mák, s ničím smíchaný není. Zkuste dát 200g mouky a jen 100g máku, upeče se stejně dobře a jen bude chuť máku slabší a bude tak třeba sympatičtější Vašim chuťovým buňkám :-)
Kačkačáp
Teď jsem tento báječný makovec dopekla, je opravdu vynikající ... je opravdu makový. ;-) Dělala jsem dvojnásobné množství a nelituji toho :-)
Výborný recept. Mezi vrstvy těsta jsem dala višně a výsledek byl skvělý.
Marketa86
Vcera jsem zkusila uplne poprve pect makovec a tady ten me opravdu dostal:) misto cukru jsem rozmixovala jeden opravdu zraly banan a makovec je sladky a krasne vonavy! A tu krasnou vuni jeste podporil kokosovy olej, ktery jsem pouzila misto masla. Rychla mnamka!!
Mama z Chicaga
Dekuji za recept. Ziju v USA, v Chicagu a proto jsem rada, kdyz narazim na dobre recepty ceske ;) Na vase stranky mi dala tip kamaradka z New Yorku, ktera se snazi taky zdraveji varit pro sve chlapecky. Makovec mi moc chutna, k Vanocum mi tchyne poslala mlety mak, tak jsem ho hned vyuzila;) Diky moc a budu dale zkouset vase recepty.
Dany
Je výborný, přesně můj typ :-) Dělám i v podobě medvídků pro děti (silikonová forma) a super - jen tam přidávám jedno vejce navíc.
Lucie
Vážně výborný, hodně makový, přiměřeně sladký a hlavně celozrnný! Příště zkusím vymyslet, jak tam místo obyčejného cukru propašovat třeba třtinový. Přidala jsem švestky, plánovala jsem udělat i citronovou polevu, ale vůbec to není potřeba, je dobrý jen tak! Doporučuju všem :-)
Kamila (varilamysicka)
Lucko, děkuji!! :-) Třtinový cukr je pořád cukr, ale určitě lepší, než bílý. Makovec by šel udělat i s jiným sladidlem. Třeba namixovat různá sladidla tak, aby to bylo finančně únosné. Trochu cukru, třeba lžíci medu nebo nějakého obilnéhoí sirupu, neco i trochu stevie :)
Šárka
Tak jsem se trochu bála, jestli to nebude moc makové (tedy nahořklé), ale je vynikající! Dala jsem jen trochu méně cukru, abych mohla ve finále cukrovat na povrchu.. :-)
Eva
Kamčo, je to tedy poctivý makovec, jen co je pravda. Mám dotaz, melete si mák sama nebo kupujete mletý? Jde mi o to, jestli i chuť toho máku nemůže být jiná. Děkuji. Eva
Veronika
Miluji mák a tento recept je skvělý. Neměla jsem potřebné množství cukru, přimíchala jsem trošku marmelády domácí a přidala rozinky a brusinky :) Luxusní recept, děkuji a přeji mnoho úspěchů, máte tady tolik inspirace. Veronika
sasenka
Vynikající, hned po první várce zařazen do stálých receptů! :)
Kamila
Je to opravdu vynikající! Moc doporučuju! Pekla jsem přesně podle receptu, akorát jsem ho pekla asi o 15 min déle, pořád se mi to zdálo málo a na vrchu nebyla krustička... nakonec to ale dobře dopadlo ;-) Jakou byste, prosím, použila mouku, aby to bylo úplně bezlepkové? Nějakou jednodruhovou (a kterou?) nebo směs více mouk? Díky moc za radu!
klarsson
já zase zkusila po třetinách - mák, špaldu a makovou mouku....vynikající:-)
Peťa
Vynikající, všem makomilcům moc chutná..V životě jsem nesnědla dohromady tolik máku, jako od doby objevení tohoto receptu:-)
Misha
Mohu spaldovou mouku nahradit moukou hladkou??
Miry
Naprosto vynikající, děkuji za recept.
Honzas
konečně super recept bez hrníčkové metody , super :-)
Liba
Úžasný, vynikající, rozhodně doporučuji. Já jsem jej doplnila o kompotované višně a byl výborný.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?