Rychle / jednoduše / zdravě

Dušená mrkev na sladkokyselo

Dušenou mrkvičku jsem si zvykla dělat tímto způsobem, který mi vyhovuje chutí i konzistencí. Můžete si ji dát jen tak se šťouchanými brambory, vaječnou omeletou nebo jako přílohu k masu.
Zdravá dušená mrkev

Dušená mrkvička je naprosto jednoduchý recept a každý má na ni svůj postup. Mně začala chutnat až v dospělosti, kdy jsem si ji začala připravovat sama – ta ze školní jídelny nebyla nic moc ;-) Zvykla jsem si ji dělat tímto způsobem, který mi vyhovuje chutí i konzistencí. Můžete si ji dát jen tak se šťouchanými brambory, vaječnou omeletou nebo jako přílohu k masu.

Budete potřebovat

  • Mrkev
  • Trošku olivového oleje
  • Máslo
  • Hladkou nebo jemně mletou mouku (já jsem dala jemně mletou celozrnnou špaldovou)
  • Na dochucení – citronovou šťávu, sůl, přírodní třtinový cukr

Postup

  1. Mrkev oškrabejte a nakrájejte na kolečka. Kolečka můžete udělat jak tenčí, tak třeba půlcentimetrová. Práci mohou ulehčit pomocníci jako krouhadlo či robot.
  2. Do hrnce nalijte trochu olivového oleje, přidejte kousek másla a vhoďte všechnu mrkev.
  3. Mrkev nejdříve restujte cca 3 minuty, poté ji lehce podlijte vodou a duste. Stačit by mělo tak 10 minut. Někdo má rád mrkev zcela měkkou, někdo „na skus“.
  4. Po 5 minutách dušení, přidejte hnědý cukr, citronovou šťávu a trochu soli. Promíchejte a lehce zaprašte moukou. Jestli jste dali na začátku k mrkvi másla jen trošičku, můžete teď ještě kousek přidat.
  5. Máslo, mouka a citronová šťáva na mrkvi vytvoří jemný krémový a velice chutný „film“.
  6. Pak už jen záleží na vás, jak si mrkev doladíte. Já ji mám ráda hodně do sladkokysela, proto na citronu nešetřím ;-)

Pokud tuto mrkev budete připravovat pro menší děti, tak zvažte vhodnost a množství citronové šťávy. Prckům bude stačit pár kapek.

Mysleli jste si, že mrkev by se měla jíst hlavně syrová? Omyl!

Snad všichni ví, že mrkev je považována za významný zdroj betakarotenu a samozřejmě dalších vitaminů, minerálů a stopových prvků. Mrkev je dobré jíst také z důvodu vysokého obsahu vlákniny, které má obecně většina lidí v ČR v dnešní době nedostatek. Na rozdíl od většiny přírodních potravin, které se doporučuje jíst především v syrové podobě, by se měla mrkev konzumovat ve větší míře vařená. Proč? Syrová mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, kvůli kterým tělo dokáže přeměnit na vitamin A jen 25% beta-karotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu.

Jelikož je mrkvička v tomto receptu tepelně upravena a připravena společně s tukem (olej, máslo), jsou podmínky dobré vstřebatelnosti bezezbytku splněny.

Dobrou chuť!

Kamila

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Mrkvička na sladkokyselo
Bramborová kefírová kaše, vaječná omeleta se zapečenými cherry rajčátky a dušená mrkvička podle tohoto receptu.
 
Dušená zelenina
Na fotce jde vidět, že mrkev drží tvar, není zbytečně "předušená" a blátivá.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Veronika
Zkusila jsem mrkev, je výborný, děkuji za recept.
Karolína
Dobrý den paní Kamilo, moc ráda vařím podle vašich receptů, protože tak nějak konvenují s mým přístupem k vaření - zdravě, rychle, chutně. Po 20 letech manželství a vaření jsem zjistila starou pravdu, že nejlepší jsou jednoduchá jídla poctivě uvařená z poctivých surovin. Dušená sladkokyselá mrkev nakrouhaná na plátky je náš rodinný evergreen. Já ji miluji třeba jen k pečenému krůtímu. Recept na ni používám vpodstatě stejný, jenom místo mouky (byť celozrnné) používám na zahuštění lžičku Maizeny. Mrkvička tím získá úžasnou barvu a neztratí lehkost, což mi u použití mouky přijde. Maizeny stačí opravdu málo. Na okyselení používám buď citronovou šťávu ( klasický ocet ne, je moc agresivní) nebo jsem nyní použila párkrát umeocet. To je úžasná superpotravina. Splní 2 v jednom - mrkev se už potom nesolí. Mějte se hezky a držím palce do tvorby dalších receptů.
MARIE
Bezva recept
Kid
Chuťově moc dobra,ale mam asi dřevnatou mrkev.Už ji dusim hodinu a pul a je furt tvrda.
Alice
Dobrý den, paní Kamilo, děkuji za recept, mrkev je luxusní.
Aneisha
good point, Ben. Were the Lebanese Jews supposed to be loyal to the Arab Muslims after centuries of opspersion as dhimmis?? On the other hand, who were they Jews supposed to be loyal to since there were so many competing groups there? Loyal to the Maronites, the Sunnis, the Druze, the Shiites? To which one of those groups that were often enough in conflict with each other?
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?