Rychle / jednoduše / zdravě

Jemná celozrnná bábovka - rychlá hrnečková

Tato bábovka je opravdu jemná, i přesto, že je celozrnná. Její výhodou je rychlá hrnečková příprava, takže ji máte v troubě během pár minut.
Zdravá bábovka

Bábovky zkouším různé. V podstatě je nepeču bez použití alespoň části celozrnné mouky. Oblíbená je třeba tato tvarohová bábovka. Už je v podstatě míchám od oka a pak se těším, co z toho bude :-) Základ tohoto receptu tvoří klasická hrnková bábovka, jen je místo mléka použita obyčejná voda a díky tomu je bábovka jiná, taková jemnější a lehčí.

Budete potřebovat

(1 hrnek = 250ml nebo jak jste zvyklí dle velikosti bábovkové formy)

  • 2 hrnky celozrnné mouky pšeničné nebo špaldové, můžete dát i 1 hrnek polohrubé a 1 celozrnné)
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek cukru (část cukru můžete případně nahradit obilným sladem, stevií, sirupem z Agáve)
  • 2 vejce
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 1 prášek do pečiva (bio, bez fosfátů)
  • kakaový prášek (můžete dát i zdravou alternativu karob)

Postup

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem. Přidejte vodu a olej.
  2. Smíchejte s moukou a kypřícím práškem do pečiva. Vše důkladně promíchejte.
  3. Část těsta vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy.
  4. Do zbytku těsta vmíchejte kakaový prášek (cca 2 lžíce) nebo karob. Já někdy dávám půl napůl. Kakové těsto vlijte do formy na to světlé, do těsta zabořte nůž a kolem dokola párkrát promíchejte. Když budete mít štěstí, vznikne hezký dvoubarevný efekt :-)
  5. Pečte v předem vyhřáté troubě na cca 170 stupňů po dobu 45 – 50 minut. Zkuste špejlí, zda je bábovka hotová, když zůstane špejle po vpichu suchá, je upečená.
  6. Nechte ji zchladnout ve formě, poté vyklopte.

Když se rozhodnete místo kakaa použít karob, dejte ho o něco méně, jinak by jeho chuť mohla být příliš výrazná až hořká. Když dáte kakaa 2 lžíce, karobu stačí lžíce 1.

Pro mě to je velice vděčná receptura. Příprava vám zabere pár minut, nic nemusíte vážit, mléko nemusíte mít, umíchané to je raz dva a pokaždé se povede :-)

Dobrou chuť!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Lehká bábovka

Než do těsta přidám kakao či karob, jeho větší část naleju do formy.

 
Bábovka bez mléka

Do zbytku těsta přidám kakao nebo karob, naliju na to světlé a nožem či vidličkou kolem dokola několikrát obtočím. Umělecký výsledek celkem nejistý - jednou se povede nádherný mramorový šnek, jindy nic moc ;-)

 
Zdravá bábovka

Bábovku nechám nejdříve pořádně vychladnout a až pak krájím. Není na ní znát, že je celozrnná ...

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Megi
Naprosto LUXUSNI bábovka, chutná mnohem lépe než z běžné bouky. Budu dělat už jenom tuto bábovku.
Michaela
Tak výborná záležitost tahle bábovka. Fakt není poznat , že je celozrnná. Je chutná , není sucha super i děti se můžou utlouct :-)) Určitě u ní zůstanu.
Gatta
Už ji jdu péct po 4té :-) Dnes i s tím bezfosfátovým prdopečem:) S carobem je výborná, a místo vody dávám mléko a je prostě dokonalá :-) Díky za super recepty, inspiraci tu hledám pořád :-)) Martina
Iva
Zatím jsem nic nepekla, ale mám v oblíbených pár receptů...určitě to bude výborné. Zdravím autorku těchto stránek (potkali jsme se v krámku zdravé výživy ve Strašecí) :-)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Dobrý den, Ivo, zkuste něco upéct a dejte vědět, jak se povedlo :-) Ještě, že jsme každá kupovala něco jiného a nemusely jsme se u chlaďák poprat třeba o poslední tempeh ;-)
Lubosh
Dobry den, davate moc cukru! Ja pecu babovku casto dle receptu od kucharky z Edmontonu,AB. Davam jen 3 kavove lzicky cane sugar, podmasli, 3 vejce, susene svestky nebo hrozinky, skorici, olivovy olej reg,, a je vyborna. V dnesni dobe je cukr vsude, v kazde potravine a i v Kefiru z Toronta.
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Lubosh: Pokud se do bábovky dává sušené ovoce, tak pak věřím, že stačí daleko méně cukru. Tato bábovka je ale úplně rychlá a obyčejná a chutná mi sladká...Mně ty nesladké bábovky někdy připadají jak chleba :-)Ale jednoznačně souhlasím, že čím méně cukru, tím lépe, takže pokud si vystačíte s 3 lžičkami cukru a jste spokojen, tak to Vám mohu jen gratulovat :-)
mirka
Tak jsem narazila na Vase stránky a musím říct super :-) Dnes tato bábovka fakt výborná, jen jsem ji udělala celou celozrnnou. A děkuji za recepty jsem nadšená
Babovka:-)
Upekla jsem cca 5-10 druhu babovek a tato je suverenne nejlepsi!!! I po vyklopeni vypada jak babovka. Takze uz zadne dalsi recepty na babovku hledat nebudu.
Kamila (varilamysicka)
Babovko :-), tak ten komentář mě fakt pobavil. Hlavně věta, že i po vyklopení vypada jako bábovka. Jakože by po vyklopení mohla vypadat jako vánočka? :-) Jsem moc ráda, že chutná a potěšila :-) Pro mě to je taková rychlá jistota, také ji dělám ráda.
Babovka:-)
:-) Taky se ted musim smat, kdyz to ctu:-) O mych predchozich babovkach - ac z z jedne formy - se dalo rict "co kus to original":-) Dekuju moc za inspiraci, budu zkouset i dalsi recepty. Ocenuji predevsim zdrave ingredience a jednoduchost.
Zuzka
Opět výborný recept, bábovka je extra rychlá a hlavně výborná. Vaše recepty jsem si velmi oblíbila, pár jich již vyzkoušela a rozhodně v tom hodlám pokračovat. Takže DÍÍÍÍKY
Kamila (varilamysicka)
Ano Ano, je fakt rychlá, nic na ní není, přitom celozrnná. A já zrovna přemýšlela, co zítra upeču, takže díky za tip :D
Vanda
Přeji hezký den, já to vyzkoušela a je super!!!! Moc díky.
Barbara
Bábovka je výborná - zkoušela jsem prozatím s celozrnnou a polohrubou moukou, třtinovým cukrem a trochou stévie. Chutnala i tchýni :-D
Vety
Uz jsem ji pekla xkrat a je fakt dobra a rychla !!!!! Nekdy pridam nastrouhana jablka, je pak vlacnejsi. Opravdu doporucuji, zdrave mlsani a detem moc chutna :)
Tereza
Dnes jsem dělala z půlky a dala jsem těsto do formiček na muffinky. Jsou výborné a vůbec není poznat celozrnná mouka. :) Je to rychlý recept a zvládne ho každý. :)
Kamila (varilamysicka)
Děkuji Vám všem za zpětnou vazbu, když to projde přes tchýni, tak je vyhráno :D
Verca
Moc dobra, urcite upecu i priste.
Jana
Misto oleje jsem dala pul napul kokos.olej a burakove maslo a do celeho testa pridala namlete pekanove orisky a jen se po ni zaprasilo!!!!! Vynikajici,dekuji!
Katka
Zrovna pecu. Místo oleje jsem poprvé použila ghí. Jsem zvědavá jak to dopadne.
Jen 13 let
Babovka je prave v troube a uz se nemuzu dockat, braskovi bude urcite chutnat.
Eva
je dobrá a super rychlá :-) dávám jen špaldovou mouku a bábovka se vždycky povede,pokaždé se po ní jen zapráší
Adax
Je fakt dobroucka, dala jsem kombinaci celozrnne, spaldove i pohankove mouky, trosku kokosu, mene cukru v podobe agave a trtinoveho a fakt jsem netusila, jak to dopadne. Dopadla velmi dobre a ocenuji, jak je vlacna. Komentare jsem cetla az nyni:) Diky!!
Terka
Dobry den, mam doma iba spaldovu muku ale hrubu...myslite ze by som mohla pouzit aj tu? Dakujem :)
Jitka
Naprosto luxusní! Věřila jsem komentářům tady, že tam cel. mouka nejde poznat, protože rodiče na zdravé potraviny moc nejsou. A dobře jsem udělala. Přidala jsem ale kakao do celého těsta a tvořila muffiny. Naprosto skvělé! Díky za recept, už nebudu dělat jiný :)
Káťa
Objevila jsem Vaše stránky, jsou úžasné, díky za ně, včera jsem dělala tuto vaši bábovku a je luxusní. I manželovi i návstěvě chutnalo, dokonce i dětem, jen tak dál... :-) Perfektní... :-)
helča
Dík za recept.Vyzkoušeno a všem chutnala.Příštěnji yase udělám-
Týna
Dneska jsem plná nadšení z receptu a hlavně z pozitivních komentářů bábovku vyzkoušela. Ale nevím kde se stala chyba, a bábovka mi nevykynula :( Dělala jsem ji čistě z celozrnné špaldové jemně mleté mouky a postupovala přesně podle návodu :( ale chuťově je vynikající :))
Roniver
Bábovku jsem dnes pekla a výborná. Super recept :) Děkuji za tyto stránky, ráda se tady inspiruji :)
Luba
Dnes som piekla vasu babovku a vyklapala som ju este horucu a cela sa sype akoby piesok. Asi som ju mala nechat uplne vychladnut, alebo by sa sypala aj tak?
Michaela
Tahle babovka je luxusní! Manžel rád klasické pečení a moje experimenty se zdravou výživou nese těžce. Tahle babovka ale hodně zachutnala a prý ji můžu dělat častěji :-) Děkuji za recept a ráda se nechám inspirovat i dalšími recepty.
Mejsa
Opravdu výborná bábovka. Snědla jsem ji téměř na posezení :).
Denisa
Bábovku jsem dělala již několikrát, takže mám vyzkoušeno že je opravdu výborná :-) Vždycky se po ní jen zapráší :-)
Jana
bábovka byla moc dobrá, vyzkoušela jsem od vás i babbiččinu se 6 vejci, ale tato celozrnná mě chutnala více. Byla vláčnější a chutnější. Ani jsem nevěřila, že se tam dá místo mléka použít jen voda, a přesto to nešlo poznat. Děkuji ze recept.
Romča
Bábovka je luxusní, opravdu vyvedený recept! Netušila jsem, že jde taková zdravá a výborná udělat jen ze 2vajec :))) ..pecka!
HANKA
Zdravím,bábovka vynikající!Dnes peču znova a přidala jsem mandlové aroma,sezamové a lněné semínko a drcené arašídy.Bomba!!!!Děkuji za skvělý recept.:-)
Magda
Jednoduchá příprava a vynikající chuť, recept si zapisuju a budu ji dělat častěji Dala jsem směs špaldové, žitné a pšeničné mouky
Jana Penazova
Jednoduchá a moc dobře chutná! Dala jsem hrnek celozrnné, hrnek špaldové a třtinový cukr.
Luciole
Výborný recept. Jen cukru jsem dala půlku a bylo to sladké až až. Příště dám jen třetinu a bude to dokonalé :-) Část mouky se dá nahradit i kokosem nebo namletými ořechy pro ozvláštnění.
Teri
Ráda tuto bábovku vyzkouším,ale nemám v těstě ráda prdopeč , proto ho vynechám. Když vyšlehám 2 bílky s 2 lžícemi ledové vody ,mělo by to těsto nakypřit a zvednout stejně jako prdopeč Takto mi to dosud fungovalo u obyč pšenicné polohr.mouky. Myslíte že to nadzvedne i těžší těsto jako je ta celozrnna spaldová mouka? Děkuji
Teri
Ráda tuto bábovku vyzkouším,ale nemám v ní ráda prdopeč , proto ho vynechám. Když vyšlehám 2 bílky s 2 lžícemi ledové vody ,mělo by to těsto nakypřit a zvednout stejně jako prdopeč Takto mi to dosud fungovalo u obyč pšenicné polohr.mouky. Myslíte že to nadzvedne i těžší těsto jako je ta celozrnna spaldová mouka? Děkuji
Tereza
Ráda tuto bábovku vyzkouším,ale nemám v ní ráda prdopeč , proto ho vynechám. Když vyšlehám 2 bílky s 2 lžícemi ledové vody ,mělo by to těsto nakypřit a zvednout stejně jako prdopeč Takto mi to dosud fungovalo u obyč pšenicné polohr.mouky. Myslíte že to nadzvedne i těžší těsto jako je ta celozrnna spaldová mouka? Děkuji
Luciole
Nejlepší bábovka! Peču už po několikáté, jen tedy ubiram cukru. Stačila by bohate půlka pro sladkomily. Já dávám jen tretinu (a někdy použiji panelu či med). Občas zkusím i nějaké vylepšení jako semínka, mleté ořechy, kousky čokolády. Naposledy jsem přidala do těsta mrkev a půl hrnku mouky jsem nahradila ryzovou a výsledkem byla nejlepší bábovka jakou jsem kdy jedla :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?