Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravá mrkvová pomazánka speciál

I obyčejná domácí mrkvová pomazánka je velice zdravá. Co terpve, když ji vylepšíte o další nutričně bohaté suroviny.
Zdravá pomazánka

Tato pomazánka je dalším produktem mé aktivní snahy namazat na chleba něco zdravého. Většina lidí má nedostatek syrové stravy. Je proto zapotřebí denně zařazovat do jídelníčku i syrovou zeleninu. U některých druhů zeleniny má však její tepelná úprava své výhody. Můžete si přečíst na konci tohoto receptu Pokud tedy syrovou mrkev nebudeme brát pouze jako zdroj vlákniny, ale budeme z ní chtít "vytěžit" i ostatní mikronutrienty, jako je např. betakaroten, je zapotřebí mrkev pořádně kousat, žmoulat, drtit a přežvykovat :)Čím více, tím lépe. To samé platí o lněných semínkách.

Budete potřebovat

  • Jemně nastrouhanou mrkev
  • Jako základ - tvaroh nebo žervé nebo ricottu (tvaroh je na trávení "nejnáročnější")
  • 2 lžíce sušených pšeničných klíčků
  • 2 lžíce lněných semínek (nejlépe namletá)
  • pár kapek oleje extra virgine

Postup

  1. Mrkev nastrouhejte na jemno a smíchejte ji s vybraným mléčným výrobkem. Může se jednat o tvaroh, žervé, přírodní sýr, ricottu.
  2. Pak už jen vmíchejte sušené pšeničné klíčky a lněná semínka. Když je do pomazánky přidáte namletá, uděláte nejlépe.
  3. Na závěr přikápněte trošku vybraného panenského oleje.

TIPY

  • Pokud použijete celá semínka, tak je zapotřebí je fakt rozkousat, abychom se dostali dovnitř obalu a mohli tak využít omega3, které jsou pro naše tělo extra prospěšné. Zařazovat zdroje omega3 je důležité především pro těhotné a kojící maminky. Doporučená zdravotní denní dávka lněných semínek jsou 2 lžíce, musí se ale řádně rozkousat.
  • Sušené pšeničné klíčky jsou jedním z nejbohatších zdrojů kyseliny listové a železa. Je výborné je přidávat do salátů, pomazánek, jogurtu, ale i "za tepla" do omáček. Měly by být v jídelníčku každého člověka, těhotných a kojících maminek obzvlášť.
  • Olejem "extra virgine" nemám na mysli jen ten olivový. Dnes se prodává celá řada olejů lisovaných za studena. Každý z nich má jiné prospěšné složení. Můžete sehnat olej olivový, řepkový, slunečnicový, lněný, dýňový, sezamový. Pořizujte takové oleje spíše v menších a tmavých lahvích.

Pomazánka má díky semínkům a klíčkům speciální chuť, kterou si ale můžete, jako já, velmi oblíbit :) Pomazánku je nejvhodnější namazat na celozrnný žitný chléb, případně na knackebroty.

Tak co myslíte, co asi s vaším tělem udělá takováto snídaně narozdíl od tvarohového šátečku z pekárny či rohlíku s uherákem?

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravá mrkvová pomazánka
Mrkvová pomazánka je umíchaná za pár minut, na celozrnném chlebu je vynikající.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?