Rychle / jednoduše / zdravě

Tradiční italská rajčatová "chlebová" polévka Pappa al pomodoro

Tradiční recept z Toskánska přímo od Itala. Jednoduchá, hustá a voňavá polévka, jejíž základ tvoří kvalitní čerstvá zralá rajčata a dobrý chléb. Snadná a praktická na přípravu, z běžně dostupných surovin.
Italská chlebová polévka

Rajčatové polévky na tisíc způsobů jsou vděčnou záležitostí. Teď přišla řada na tradiční "Pappa al pomodoro".

Těch zaručených nejlepších receptů je více, já jsem šla na jistotu do knihy "S Italem v kuchyni". Recepturu jsem dodržela, jen jsem si navíc přidala lžičku sušených italských bylinek, které polévku ještě více rozvoněly.

Na polévce nejde nic zkazit. Emanuele Ridi však pro dokonalou chuť polévky doporučuje vařit ji z těch nejlepších zralých čerstvých rajčat a ostatní ingredience vybrat co nejlepší kvality. Jak jinak.🙂

 Ingredience

  • 0,5 kg čerstvých rajčat - velká rajčata loupu, keříková nechávám se slupkou
  • 200 g den starého chleba - tradičně bílý italský chléb nebo kváskový chléb
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžička italských bylinek
  • Velká hrst čerstvé bazalky
  • Zeleninový vývar podle potřeby - začněte s 3 hrnky
  • Sůl a čerstvě namletý pepř
  • Panenský olivový olej - extra virgine

 Postup

  1. Připravím si rajčata. Čím kvalitnější a sladší, tím lepší. Velká oloupu, keříková nechám se slupkou. Rajčata nakrájím na malé kousky. Do hrnce dám olej a začnu na něm restovat na drobno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidám prolisované stroužky česneku, krátce zarestuji a přidám rajčata. Pod pokličkou dusím 15 minut.

  2. Do hrnce přidám tenounké plátky staršího bílého chleba, ideálně ve stylu italské veky. Ochutím italskými bylinkami a teď zaliju zeleninovým vývarem. Na mírném stupni vařím dalších alespoň 20 minut.

  3. Dle situace v hrnci a požadované hustoty přiliju další vývar. Když se chléb v polévce úplně rozplyne a vše se propojí, polévka je hotová. Na závěr dochutím solí, pepřem a natrhanou čerstvou bazalkou.

 TIP č. 1

Jak bude polévka ve výsledku krémová, záleží na typu chleba. Někdy lepší konzistenci pomohu tak, že polévku jen krátce na 2 mixnutí projedu tyčákem.

 TIP č. 2

V originál receptu se používají jen čerstvé bylinky. Mně se však osvědčilo použít i sušené bylinky. Hodí se to obzvlášť mimo sezónu. Doporučuji tyto Italské bylinky od Davídka, které jsou bez soli. Některé mlýnky ze supermarketů s italskými bylinkami jsou totiž plné soli a to je zbytečné... Chleba v polévce je sám o sobě slaný dost. 👍

 TIP č. 3

V tradiční verzi polévky je na mě množství chleba "až až". Tak co se divit. Je to chlebová polévka.😀 Výbornou verzí je také udělat polévku podle návodu, jen dát méně chleba a více rajčat. Výborné!

☝️Když jsme u té italské kuchyně. Mrkněte do Davídkovo online kuchařky na zajímavý recept s rychlým domácím těstem na MINI PIZZY. Super tip na pohoštění.🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Polévka z čerstvých rajčat recept

Půl kila na malé kousky nakrájených sladkých keříkových rajčat.

 
Chlebová polévka

K pravému italskému naladění polévku ochucuji těmito Italskými bylinkami od Davídka.

 
Rajčatová polévka

A jedna nutnost na závěr. Zakápnout polévku kvalitním olivovým olejem a ozdobit lístky čerstvé bazalky. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?