Rychle / jednoduše / zdravě

Vege lasagně - jednoduché na přípravu, bez masa, bez lepku

Vynikající, syté a na přípravu snadné lasagně s alternativou mletého masa na bázi rostlinných bílkovin. Bílá bešamelová omáčka z rostlinné smetany a rýžové mouky dodá jídlu typickou krémovost. Žádná nudná "zdravá" alternativa, ale skvělé jídlo. Obrázek je více než tisíc slov.🙂
Jak udělat lasagně bez masa

Cílem tohoto receptu bylo vytvořit lasagně, které budou bez masa, bez lepku, jejich příprava bude jednoduchá a všichni se budou oblizovat a chtít recept 🙂 A to se stalo!

Základ receptu tvoří vychytaný produkt s názvem Vege burger klasik, který je primárně určený na přípravu hamburgerů.

Jedná se o suchou směs na bázi rostlinných bílkovin, která je zajímavou alternativou mletého masa. Tato směs se hodí do jídelníčku lidí, kteří preferují rostlinnou stravu, ale také všech, kteří chtějí odlehčit a vyzkoušet tradiční recepty v moderní vege verzi bez masa.

Jejich příprava je opravdu snadná. Lasagně budete do zapékací misky nebo formy skládat jen ze 3 částí. Potřebujete:
1. plátky lasagní
2. červenou rajčatovou omáčku
3. krémovou bílou omáčku ve stylu bešamelu

Všechny poměry jsem vychytala tak, aby byly lasagně dostatečně šťavnaté a krémové a dal jim palec nahoru i konzervativní a rozežraný Garfield.

 Ingredience na 4 porce

  • 12 plátků lasagní bez lepku

Na červenou omáčku

  • 1 láhev 750 ml pasírovaných rajčat - "Passata", může být hladká i hrubší rustica
  • 1 balení Vege burger klasik (smíchat s 200 ml vody a 60 ml oleje)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku - mám ráda bio rajčatovou pastu v tubě
  • Na dochucení sůl, pepř a italské bylinky nebo koření na boloňskou omáčku
  • asi 100 ml vody na doladění konzistence

Na bílou bešamelovou omáčku

  • 250 ml rostlinné smetany - např. mandlová
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 40 g másla nebo jiného tuku
  • 40 g hladké rýžové mouky
  • Na dochucení sůl, bílý pepř, na špičku nože muškátového oříšku nebo květu
  • Extra panenský olivový olej k servírování

 Postup

  1. Směs na vege burgery smíchám s vodou a olejem podle návodu a nechám 30 minut nabobtnat. Směs v hlubší pánvi nebo hrnci smíchám s pasírovanými rajčaty, ochutím kořením, osolím a jen 3 minuty společně povařím. Dle situace doředím trochou vody tak, aby směs nebyla moc hutná, ale hezky vláčná.

  2. Připravím si bílou omáčku a postupuji jako při přípravě tradičního bešamelu. V hrnci rozpustím máslo, vsypu rýžovou mouku a krátce zasmahnu. Vliju smetanu, rostlinné mléko a metličkou míchám do hladké konzistence. Osolím a ochutím decentně pepřem a muškátovým květem. Povařím asi 8 minut do zhoustnutí a krémové konzistence.

  3. Zapékací mísu střední velikosti na spodu vytřu olejem a potřu trochou bílé omáčky. Na ni dám 3 plátky lasagní a pak červenou omáčku. Na ni zase bešamel, lasagně, omáčku. Končím bílou omáčkou.

  4. Zapékací nádobu přiklopím a peču na 200 stupňů asi 30 minut. Lasagně nechám chvíli odpočinout, zchladnout a teprve až pak je porcuji. Hotovo!

 TIP

Do omáčky na lasagně se hodí nejen Vege burger klasik, ale také Vege burger se zeleninou.👍

I bez masa to jde. A skvěle!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Lasagně bez lepku

Směs na Vege burger a lasagně bez lepku. Tyto lasagně jsou z Itálie, dají se ale běžně koupit i u nás. Vege burger seženete na stránkách Labety tady.👍

 
Bezlepkové lasagně
 
Alternativa mletého masa

Suchou směs stačí smíchat s vodou, olejem a nechat nabobtnat 30 minut.

 
Vegetariánské lasagně recept

Alternativu mletého masa jen jednoduše smíchám s pasírovanými rajčaty a 2 lžícemi rajčatového protlaku.

 
Bešamel z rýžové mouky

Zapékací misku na spodu potřu slabší vrstvou bílé omáčky. Na ni položím plátky lasagní. Těch spotřebuji celkem 12.

 
Omáčka na lasagně bez masa

Na lasagně dám "červenou" vrstvu. Červené vrstvy jsou 3.

 
Lasagně vegetariánské

Poslední vrstva lasagní. Aby nebyla tuhá a suchá, je potřeba celé vrstvení zakončit bílou omáčkou, případně sýrovou omáčkou.

 
Lasagně bez lepku recept

Poslední vrstvu tvoří světlá omáčka. Kdo chce, může povrch pár minut před dopečením posypat sýrem.

 
Jak upéct lasagně bez masa

Peču přiklopené asi na 200 stupňů cca 30 minut.

 
Jak udělat lasagně bez masa

Vytažené z trouby. Vždy je dobré nechat je nejdříve trochu zchladnout a až pak krájet.

 
Jak servírovat lasagne

Lasagně ze zapékací nádoby nabírám a krájím lopatkou na lasagně. Tu pak využívám i na jiná zapékaná jídla.

 
Vege burger Labeta

Vláčné, chuťově výrazné a na pohled atraktivní vege jídlo. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Hanka
Děkuji moc za inspiraci použít vege burger do lasagní. Chutnaly výborně!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?