Rychle / jednoduše / zdravě

Tvarohová štóla

Štóla je druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené například sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Zkuste její zdravější variantu.
Zdravá tvarohová štola

Štóla je druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené například sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Stejně jako u národních jídel existuje mnoho variant dle jednotlivých oblastí, nejznámější je ovšem Drážďanská štóla. Nevím, odkud konkrétně pochází tento recept, jedná se ale o zdravější variantu štóly a objevila jsem ji v časopisu drogerie DM :)

Na 3 malé štóly budete potřebovat

  • 200 g třtinového cukru
  • 175 g másla
  • 2 vejce
  • 250 g tučného tvarohu
  • nastrouhanou kůru z jednoho citronu
  • 1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžičku mletého kardamonu
  • 1 lžičku skořice
  • 1 lžičku mletého zázvoru
  • 550 g špaldové mouky jemně mleté
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 g vlašských ořechů
  • 150 g rozinek
  • 150 g másla
  • práškový cukr

Postup

  1. Smíchejte třtinový cukr, máslo, tvaroh, vejce a citronovou kůru.
  2. Postupně vmíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a kořením.
  3. Nakrájejte na drobno kandované ovoce a ořechy a spolu s rozinkami zapracujte do těsta.
  4. Vytvarujte z hmoty tři malé štóly.
  5. Pečte zhruba 50- 60 minut ve středně vyhřáté troubě na cca 165° nebo dle zkušeností s vlastní troubou.
  6. Rozehřejte máslo, několikrát jím polijte ještě horké
  7. štóly a hustě posypte práškovým cukrem.

Dle tradice by se štóla měla nechat v chladu zabalená v alobalu 2-3 týdny odležet.

Dobrou chuť!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zdravá tvarohová štola
 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Eva
Může být místo špaldové pšeničná?
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Ano, místo špaldové může být pšeničná mouka. Špalda je stejně druh pšenice, má však jinou chuť a výživové hodnoty. V tomto případě bych neviděla ale žádný problém nahradit špaldovou pšeničnou (ale nejlépe celozrnnou jemně mletou, ať dodržíme charakter zdravého receptu) :)
Elisabetta
A perfect reply! Thanks for taking the troblue.
milu
Dobrý den Kamilo, velice mě láká tento recept... :-) Mám dotaz na kandované ovoce - kupujete klasické, nebo máte nějaký tip na tuto pochoutku bez zbytečné chemie? Ptala jsem se v prodejně zdravé výživy, ale nevedou.... Milu
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?