Rychle / jednoduše / zdravě

Zapečené brambory s květákem a tofu - s osvědčenou vychytávkou

Jednoduchý a vychytaný recept na zapečený květák. Bohatá porce bílkovin, výrazná chuť. Skvělé i jako jídlo do krabičky.
Jak zapéct květák

K zapečeným bramborám s květákem vede mnoho cest. Stačí trochu změnit postup a máte 2 úplně jiná jídla.

Já jsem si recepturu vyladila tak, že brambory ani květák obyčejně nepředvařuji. Brambory si nejdříve uvařím ve slupce a květák předem krátce opeču na pánvi. Jídlo ve výsledku nejen jinak chutná, ale i vypadá.

Dříve jsem tofu krájela na kostičky, osvědčilo se mi ho však nastrouhat na hrubo a promíchat s květákem a bramborami. Vše se důkladně propojí a pak už jen doladí jednoduchou zapékací omáčkou.🙂

 Ingredience (cca 3 porce)

  • asi 8 brambor
  • 1 střední květák
  • 1 tofu (použila jsem ochucené "marinované")
  • 2 vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany (cca 200 g)
  • Olivový olej nebo máslo Ghí
  • Na dochucení sůl, drcený kmín, pepř, může být špetka muškátového květu nebo kurkumy
  • Zelené bylinky na dozdobení

 Postup

  1. Brambory nejdříve uvařím v dostatečně osolené vodě ve slupce a nechám vychladnout.
  2. Květák rozeberu na růžičky a ty ještě překrájím na menší kousky. Kousky syrového květáku opeču na pánvi na olivovém oleji, až trochu změkne, trochu se opeče, povolí. Stačí pár minut. Musí zůstat na skus.
  3. Brambory oloupu, protlačím skrz mřížku nebo je nakrájím na drobné kostičky. Promíchám s květákem, na hrubo nastrouhaným tofu, ochutím a promíchám.
  4. Směs dám do pekáčku. Použila jsem pekáček asi 32 x 25 cm. Vždy záleží na celkovém množství hmoty. Hlavní je, aby vrstva nebyla příliš vysoká.
  5. V míse si rozšlehám vejce se zakysanou smetanou, lehce osolím, opepřím a když chci, doladím muškátovým květem nebo kurkumou. Naliju rozvnoměrně do pekáčku na květákovou směs.
  6. Zapékám na cca 190 stupňů asi 25 minut. Povrch musí lehce zezlátnout. Hotovo!

 TIP

  • Zároveň s květákem je možné opéct také cibuli. Jídlu to dodá zase jinou chuť. Mně vyhovuje varianta bez cibule.
  • K opečenému květáku můžete ke konci přidat také pórek. Hodí se to třeba ve chvíli, kdy chcete chystat větší množství a máte jen 1 květák.
  • Skvělá je také varianta, kdy se místo brambor použijí batáty

☝️Jako další recept z květáku doporučuji vyzkoušet tento obalovaný květák pečený v troubě. Křupavý i bez smažení!👍

Ať se vám recepty z květáku povedou!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Květák recept

Pekáček cca 32 x 25 cm a pár centimetrová vrstva jídla připraveného k zapečení. Vždy je lepší dát větší pekáček a nižší vrstvu, než malý a mít to "vysoké".

 
Zapečený květák recept

Zapékací omáčky nedávám moc. Suroviny v ní rozhodně neplavou. Naopak jsou jen tak lehce ošolíchnuté. Ono to stačí.

 
Květák recept

Vytažené z trouby. Zapékala jsem na 190 stupňů asi 25 minut. Záleží na celkovém množství a vrstvě. Prostě do zlatova.🙂

 
Co s květákem

Pekáč nechám chvíli vychladnout, odležet. Pak se porce lépe krájí a nabírají.👍

 
Brambory ve slupce recept

Už jen posypat oblíbenou zelení a pustit se do toho.

 
Zapečené brambory bez masa

Výborné!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?