Rychle / jednoduše / zdravě

Křehký jablečný koláč bez lepku

Křehké těsto, šťavnatá jablečná náplň. To byl jeden z oblíbených moučníků našich babiček. Připravit ho můžete i v bezlepkové verzi a dopřát sobě či někomu blízkému vynikající GLUTEN FREE dezert k čaji či kávě s pořádnou porcí šťavnaté jablečné náplně. Vypadá a chutná "tradičně", proto ho ocení nejen celiaci.
Schär MIX C recept

** name

 Ingredience na střední formu cca 25 x 33 cm

Na těsto

  • 400 g bezlepkové mouky vhodné na pečení moučníků - doporučuji SCHÄR - MIX C - Patisserie
  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru (nebo jiná moučková alternativa)
  • 1 žloutek
  • 1 kypřící prášek do pečiva bez lepku

Na jablečnou náplň

  • 1 kg na hrubo nastrouhaných oloupaných jablek (čistá váha nastrouhaných jablek)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička škrobu
  • 1 vanilkový cukr
  • Další doslazení dle kyselosti jablek a vaší chuti

 Postup

  1. Máslo nechte lehce povolit a smíchejte ho s moukou, cukrem, žloutkem a práškem do pečiva. Vypracujte hladké vláčné těsto. Mělo by jít rukou krásně zfrormovat do koule. Z koule vytvarujte váleček, zabalte a dejte vychladit do lednice. Minimálně tak, aby těsto tak akorát ztuhlo a šlo rozválet.

  2. Zatímco těsto odpočívá, připravte si jablečnou náplň. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubo. Dejte je do většího hrnce a bez pokličky několik minut tepelně upravujte tak, aby lehce změkla a odpařila se z nich voda. Jablka ochuťte vanilkovým cukrem, skořicí a zahustěte 1 lžičkou škrobu. Ještě minutu míchejte a nechte vychladnout. Náplň případně doslaďte podle vašeho stylu.

  3. Polovinu těsta, možná o trochu více než polovinu, rozválejte a dejte do nepřilnavé pečící formy. Válečkem nebo prsty rozprostřete tak, aby bylo těsto všude a rovnoměrně. Naneste všechnu vychladlou jablečnou náplň. Druhou polovinu těsta buď jen rozválejte mezi pečícím papírem, přikryjte jablečnou náplň a povrch propíchejte vidličkou. Pro ozdobný efekt z plátu těsta udělejte pruhy našikmo je naskládejte na povrch moučníku.

  4. Aby povrch zezlátl. rozmíchejte si v misce žloutek s malinkým množstvím mléka a potřete těsto mašlovačkou. Pečte na 185 stupňů asi 35 minut.

  5. Moučník nechte zcela vychladnout a až pak krájejte. Ideální je připravit ho den předem, protože druhý den je ještě lepší.🙂

TIP č. 1

Jablečnou náplň můžete vytunit různými způsoby. Přirozenou sladkost dodáte rozinkami, extra šmrnc zase rozinkami namočenými v rumu. Extra vláčnost a sladkou chuť kyselým jablkům lze zajistit pořádnou lžící meruňkového džemu. Pokud, jako já, fandíte koření, nebojte se pro změnu ozvláštnit mletým kardamomem.

 TIP č. 2

U tohoto moučníku doporučuji použít bezlepkovou směs. Nestačí si říct "mouka jako mouka" a těsto umíchat z nějaké jednodruhové bezlepkové mouky. Mouky je ideální kombinovat a sázkou na jistotu je vychytaná směs Schär Mix C, která se perfektně hodí i na přípravu dortů a domácích cookies. Tato směs je běžně dostupná v eshopech, seženete ji také v regálech větších supermarketů v bezlepkové sekci nebo v menších prodejnách se speciální výživou.

☝️Další nápad na bezlepkový moučník? Vyzkoušejte tento slavnostní Bezlepkový čokoládový dort s pudinkovo máslovým krémem.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Křehký koláč bezlepkový

Polovinu těsta rozprostřu na střední plech. Jde to pomocí prstů nebo válečku. Pak dám vrstvu zchladlé jablečné náplně.

 
Bezlepkový mřížkový koláč

Druhou polovinu těsta rozválím mezi dvěma pečícími papíry na tenkou placku a rozkrájím na proužky. Pokud se mi nechtějí dělat proužky, je možné jablka jen přikrýt plátem těsta, nebo těsto nastrouhat na hrubém struhadle.

 
Koláč bez lepku Schär MIX C

Na těsto jsem použila bezlepkovou směs Schär MIX C, která byla vyvinutá přímo na pečení moučníků, sušenek a dezertů.

 
Bezlepkové křehké těsto

Aby povrch moučníku hezky zezlátl, stačí ho mašlovačkou před pečením potřít žloutkem rozšlehaným s malým množstvím mléka.

 
Jablečný koláč bezlepkový

Kousky koláče je lepší jíst lžičkou. Hezky se krájí díky šťavnaté jablečné náplni.

 
Bezlepkový koláč s jablky

Skvělý domácí koláč bez lepku, na kterém si pochutnají nejen celiaci. Mňam!❤️

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?