Rychle / jednoduše / zdravě

Lívance z podmáslí s opečenými banány - bez kynutí

Nadýchané, vláčné a akorát hutné lívance, které jsou připravené raz dva. Bez kynutí. Opečené banány jim dodají sladkost a vlákninu. Samotné se dají zabalit i do krabičky na cestu. Nejlepší jsou ovšem čerstvé teplé, třeba i s kopečkem jemného tvarohu nebo jogurtu.
Lívance z podmáslí

Podmáslí je zakysaný mléčný výrobek s nízkým obsahem tuku, který můžeme samostatně pít jako zdroj bílkovin, nebo ho využít do receptů.

Pravé podmáslí je zbytkový produkt, který vzniká při výrobě másla. V této podobě se jedná o čirou tekutinu. Má nízký obsah tuku a je nutričně hodnotné. V této podobě se s ním však v obchodech nesetkáváme. Běžně koupit můžeme např. "kysané podmáslí". Jedná se o produkt, kdy se k původnímu základu přidává mléko nebo smetana a směs se nechává fermentovat za přítomnosti prospěšných bakterií. Vzniká tak fermentovaný mléčný výrobek.

Podmáslí se hodí do koktejlů, moučníků, do salátových dresinků, polévek, ale také do lívancových těst.

Lívance z podmáslí mě nadchly, inspirovala jsem se v časopisu Apetit z roku 2010. Experimentovala jsem však s různými druhy mouk. Klasickou pšeničnou mouku kombinuji půl na půl s různými druhy alternativních mouk a výsledek se vždy povede.

Tyto lívance mám vyzkoušené i v bezlepkové variantě, kdy jsem zkombinovala jemně mletou čirokovou a rýžovou mouku.

Po zkušenostech s "obyčejnou" pánví doporučuji na lívanečky kvalitní lívanečník. Kvalitní lívaneční se vyznačuje co nejlepším nepřilnav ým povrchem a silným dnem. V ruce je těžký. Cena je vyšší, ale stojí zato na lívanečníku nešetřit. 🙂

Ingredience

  • 180 g hladké nebo jiné jemně mleté mouky (zkuste klasickou mouku zkombinovat s jinými alternativními moukami jako jemně mletá čiroková, rýžová, jáhlová atd.)
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 300 ml kysaného podmáslí
  • Olej na vytření pánve nebo lívanečníku
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce sypkého oslazovadla (druh dle vašeho stylu, může být i vanilkový cukr s přírodní vanilkou)
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva (používám bio)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • Špetka soli
  • Olej nebo přepuštěné máslo na potření pánve
  • Na dokončení banány a med nebo nějaký rostlinný sirup, případně hustý jogurt

Postup

  1. Žloutky oddělím od bílků. Z bílků vyšlehám sníh. Žloutky prošlehám s cukrem nebo jeho alternativou, s máslem, přidám podmáslí a postupně propojím s moukou, špetkou soli, kypřícím práškem a sodou.
  2. Do vzniklé hmoty jemně zapracuji sníh z bílků.
  3. Pánev nebo ideálně lívanečník rozehřeju, pomocí mašlovačky potřu tukem a lžící nanáším těsto. Na 1 lívanec dávám 2 lžíce těsta. Lívance opékám do zlatova z obou stran. Krátce, aby se zbytečně nepřepekly.
  4. Zatímco připravuji lívance, opeču si na jiné nepřilnavé pánvi vytřené troškou přepuštěného másla kolečka banánu. Ta na závěr pokapu medem nebo jiným sirupem.
  5. Lívance na talíři ozdobím podle toho, jak to kdo potřebuje. Může to být opečený banán, skořice, nebo zakysaná smetana smíchaná s tvarohem či jen hustý řecký jogurt.

☝️Preferujete lívance bez mouky s nižším obsahem sacharidů? Vyzkoušejte tyto jednoduché lívance z mandlové mouky.🙂

Ať se vám lívance povedou!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Lívance bez kynutí

Na lívance jsem použila lívanečník, který jsem si konečně koupila.🙂Lívanečky mají pravidelný tvar a vypadají na talíři pěkně.

 
Podmáslí recept

Lívance se mohou doladit ovocným rozvarem, povidly či ovocem. Kdo chce méně sacharidů a více bílkovin, může je pomazat kombinací tvarohu a jogurtu...

 
Jak použít podmáslí

Opečený banán s trochou medu lívance skvěle doplní a osladí. Mňam!🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?