Rychle / jednoduše / zdravě

Vláčný mrkvový perník s domácí polevou

Tento mrkvový perník je opravdovou lahůdkou ...Použijete - li navíc celozrnnou mouku, bude ještě zdravější.
Zdravý perník

Tento moučník, včetně polevy, je dalším výsledkem mých pečících pokusů :-) Pekla jsem ho už několikrát, pokaždé se povedl a byl velmi pochválen. Dle této receptury bych ho ale opravdu nedělala na klasický velký plech. Byl by nižší a nemusel by být tak vláčný. Rozhodně ale v tomto receptu použijte, byť jen částečně, celozrnnou mouku. Celozrnná mouka spolu s mrkví dodá tělu vlákninu a můžete mít hned lepší pocit ze zdravějšího moučníku.

Množství je na menší plech (20x30cm) nebo kulatou dortovou formu.

Budete potřebovat

  • 2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem 1 hrnek polohrubé klasické a 1 hrnek špaldové jemně mleté)
  • 1 hrnek cukru (nejlépe třtinový, do perníků je více než vhodný)
  • 1 lžíci kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 kypřící prášek do pečiva (ideálně z vinného kamene bez fosfátů)
  • 1 hrnek libovolného mléka (vyzkoušené mám klasické, sojové i rýžové)
  • 100 ml kvalitního slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 1 větší na jemno nastrouhanou mrkev
  • 2 lžíce třtinové melasy (lze vynechat, s ní je to ale lepší)

Na polevu

  • ¾ tabulky hořké čokolády
  • cca 70ml mléka nebo smetany
  • 2 lžíce marmelády (nejlépe meruňkové)

Postup

  • Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, cukr, kakao, koření, kypřící prášek.
  • Pak smíchejte všechny tekuté ingredience – mléko, olej a vejce.
  • Vše spojte dohromady, buď ručně nebo elektrickým šlehačem.
  • Do těsta přidejte 2 lžíce melasy a úplně nakonec jednu větší na jemno nastrouhanou mrkev.
  • Těsto vylijte na vymazaný a např. hrubou moukou vysypaný menší plech nebo do kulaté dortové formy.
  • Pečte na 160°C 25 – 30 minut.

Perník můžete jíst třeba jako zdravou snídani nebo svačinu, pokud ho ale potřete domácí čokoládovou polevou, máte z něj rázem skvělý dezert.

Jak na úžasnou jednoduchou měkkou domácí čokoládovou polevu?

  1. ¾ tabulky hořké čokolády nechte rozpustit na plotně v cca 70ml mléka nebo smetany. Zkrátka, aby měla krémovější konzistenci a dala se promíchat.
  2. Jakmile je hmota hladká, nechte ji pár minut zchladit, aby nebyla úplně vařící a vmíchejte do ní 2 lžíce marmelády. Já mám vyzkoušenou meruňkovou.

Čas od času zkouším experimentovat s domácími polevami, jelikož se mi naprosto příčí kupovat ty hotové, či je snad míchat z prapodivných prášků. Marmeláda se často maže do středu rozkrojeného perníku, musíte jí ale spotřebovat daleko větší množství a je to zas práce navíc. Tato jednoduchá měkká poleva z čokolády a marmelády se mi zalíbila. Je výborná, rychlá a díky hořké čokoládě nepřeslazená.

Ať se vám povede!

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Těsto na zdravý mrkvový perník
Melasa do perníku patří, udělá v něm zkrátka "své". Pokud ji ale nemáte, povede se určitě i bez ní.
 
Zdravý perník
Takovéto množství mrkve bohatě stačí. Mrkev tolik moučník nezatíží a krásně pak vyběhne.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Veronika
Koláčik je fenomenálny!!!! Takou rýchlosťou sa u nás ešte žiaden nezjedol :)
kamila (www.varilamysicka.cz)
Veroniko, mam radost :-) Díky za zpětnou vazbu!
Ladu
Je úžasný, byl hned pryč :-)
Slávka
Tento recept je výborný. Perník je šťavnatý, voňavý, no prostě famózní. Zkusila jsem ho udělat i s citronovou polévku z Vašich webovém, v této kombinaci také velmi lahodný. Děkuji Vám!
Markéta
Už jsem ho musela péct 3x za sebou byl hned pryč ... dětičky se mohou utlouct moc díky za receptíky už jsem toho vyzkoušela od Vás hodně a vždy SUPER ... a hlavně zdravé , chutné a jednoduché . Těším se na další recepty .
Eva
tak tenhle perník je vymazlenej :-) dokonce jsem zkusila i polevu s marmeládou i když nejsem na ně moc nejsem, půlku jsem posypala ještě kokosem, a dlouho nám moučník nevydržel :-) budu péct určitě znova
Andrea
Tak tomu říkám pochoutka! Díky moc, nejen za tento recept, ale za celé stránky plné výtečných receptů, navíc mnohdy i zdravých, což jako maminka dvou malých rošťáků velmi oceňuji!
kamila (www.varilamysicka.cz)
Díky moc, jsem ráda, že má perník u Vás doma úspěch :-) Mně se povede vždy a je fakt, že se snad zatím nenašel nikdo, komu by nechutnal :-)
Vladuš
Fakt výborná buchta ! Ted manžel zrovna vaří polévku od Vás .Děkuji za výborné recepty ,jdu snídat pomazánku - samozřejmě od Vás :-)
Bara
Dobry den,moucnik jsem delala podle receptu,chutna moc dobre,ale uprostred se mi uplne propadl-chtela jsem jen rozriznout a promazat, to bylo nemozne. Nevite,cim to muze byt? Pekla jsem v dortove forme,postup zachovala.
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Baro, tak to je divny, tento moucnik je opravdu hodnekrat odzkouseny a nejen mnou. Napada me snad jen, zda testo nebylo prilis ridke - treba jste dala hodne mrkve, ktera mela dost tekutiny v sobe. Zkusila bych dat o trosku vice mouky priste, treba 3 lzice a kdyz to testo bude hutnejsi, tak by pak nemelo tak lehce vybehnout a pak se nasledne propadnout ...Holt peceni je nekdy zahada, do hry vstupuje mnoho faktoru jako suroviny, trouba, teplota, ktere mohou vysledek ovlivnit.
Jarmilka
Perník jsem zkoušela bez melasy a jen se po něm zaprášilo. Nyní jsem po delší době zkusila i s melasou. A máte pravdu s melasou je prostě lepší. Velmi doporučuji všem nejen kvůli chuti, ale i kvůli jednoduchosti přípravy.
Veronika
Děkuji za úžásný nápad s domácí polevou. Vyzkoušela jsem se švestkovou bioládou a bylo to velmi chutné.
Kamila (varilamysicka)
Veroniko, poleva je na takovýto perník jak dělaná, jen se musí dát pozor, aby nebyla moc sladká ...:-) Díky!
Martina B.
Moučník skvělý, děkuju moc a poleva je bezkonkurenčně nejlepší a přitom nejjednodušší, jakou jsem kdy dělala. Pravděpodobně i nejzdravější :-)
Allegra
Smekám před tímto receptem. Lepší perník jsem opravdu nejedla a to si dovolím říct, že vaření a zkoušení receptů je má vášeň. Jen tak dál!
Kamila (varilamysicka)
Martino, to jsem ráda, že je poleva super :-) Jo, je fakt jednoduchá :-)
Kamila (varilamysicka)
Allegro, teda to opravdu moc děkuji !!! Pro mě je vždy na prvním místě jednoduchost a to, aby byl moučník pokud možno zdravý. Když je pak ještě takhle moc dobrý, tak je to paráda. Dlouho jsem ho nedělala a zrovna jsem koupila mrkev, tak se do něj pustím :-)
Žirafka
Také jsem ho vyzkoušela :-) Je výborný :-) Dovolila jsem si s odkazem na Váš blog vložit také svůj výtvor na své stránky :-)
Eva
Výborný. Pekla jsem z celozrnné pšeničné, přidala jsem chia semínka, rakytníkovou drť, sušenou kustovnici a rozinky, zkombinovala jsem mrkev a jabko (malá mrkev, menší jabko). Perník luxus. Kamčo, opět díky.
Eva
Melasa došla, tak jsem místo ní použila švestková povidla. Taky moc dobrý.
Dáša
Dnes jsem perník upekla a musím říct, že lepší a tak vláčný jsem ještě nejedla. Pekla jsem celý ze špaldové mouky a vážně nemá chybu.
Andy
Pro naprosto nezkušenou...Kolik přesně je jeden hrnek? Děkuju!
jasmina
Vyborny kolac.
Eva
Také ho peču s menšími obměnami, někdy dávám místo cukru 2 lžíce medu a jak všechny čtenářky píší, nejen děti, ale i dospělí se mohou utlouci. Vždy používám 1 hrnek nějaké celozrnné mouky, ať již špaldové nebo grahamové nebo ječné. Vždy je dokonalý. Mám hodně domácí marmelády rybízové takže překrojím a potřu marmeládou a navrch jednou citronovou, podruhé čokoládovou polevu i posypanou kokosem a pokaždé mají jiný zdravější zákusek. Díky za recept.
Deni
Ten je dokonalý. Chutný a tak jednoduchý a hlavně není nutné mit doma žádné speciální ingredience sněhem chvilky vykouzlí te něco tak mňam !
Lucie
Jiz jsem ho pekla nekolikrat a vzdy byl luxusni. Dnesni verze byla trochu odlisna...kakao jsem nahradila tmavym karobem, misto klasickeho mleka pouzila ryzove. Horkou placku jsem potrela domaci merunkovou marmeladou smichanou s povidly. Po vychladnuti jsem jeste vse polila polevou z ghi, kokosoveho oleje, ovesne smetany a karobu (neni to uplne dietka :-) ). Navrch jsem vse posypala kokosem a je dokonaly. Miluji kakao, ale bohuzel ho nyni nesmim, tak jsem musela vymyslet nahrazku, ale v teto verzi mi vubec nechybi ;-)
Petra
Dnes jsem upekla a musim autorku moc moc pochvalit. Pernik je vyborny,nadychany,proste skvely. Vice tak dobrych receptu!
Soňa
Jaké by bylo prosím množství na klasický plech? Děkuji.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?