Rychle / jednoduše / zdravě

Červená čočka s cuketou inspirovaná dhálem - rychlé a voňavé

Z červené čočky můžete udělat polévku, karbanátky, můžete ji použít na zahutění. Další možností jsou tzv. dhály. Luštěninové eintopfy inspirované indickou kuchyní.
Dhál z červené čočky

Červená čočka je surovina, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Můžete z ní vyrobit sytou polévku, úžasné placičky nebo s ní můžete jednoduše zahušťovat. Další možností pak jsou tzv. dhály, což jsou takové luštěninové eintopfy, které tvoří základ indické kuchyně a je dobré se jimi inspirovat. Pokud někdo nefandí přírodní chuti luštěnin, není nic jednoduššího, než si koupit nějaké voňavé koření. K čočce se výborně hodí právě třeba směs Garam masala, kari nebo pak jednotlivá koření jako koriandr a kurkuma. Toto jídlo je dobré udělat pikantní.

Budete potřebovat

  • Červenou čočku
  • 1 lžíci mouky (nebo podle celkového množství čočky)
  • Olivový olej
  • Cuketu
  • Cibuli
  • Vodu
  • Koření – dobré je pikantní koření Garam masala, Tandoori masala, můžete dát i kari, popř. jen korinadr a kurkumu

Postup

  1. Cibuli nakrájejte na kousky a orestujte na olivovém oleji.
  2. Přidejte lžíci mouky, chvíli restujte. Tento krok s moukou lze vynechat, opravdu není nutné, ale takhle jsem to dělala já. Ona ta trocha osmahlé mouky udělá konzistenci a můžete pak díky tomu více doředit a mít i trochu „omáčky“ a ne jen hustou čočku.
  3. Přidejte koření dle chuti – garam masala, kari, kurkumu.
  4. Cuketu nakrájejte na větší kostky, čočku propláchněte a obojí vhoďte do hrnce.
  5. Zalijte vodou tak, aby čočka i cuketa byly ponořené a duste pod pokličkou max. 15 min. V průběhu varu přilijte množství vody podle toho, zda chcete mít tento „eintopf“ hustší nebo řidší. Já preferuji o něco řidší, určitě to nemá být tak, že bude čočka hustá jak těsto na knedlíky. Cuketa je měkká rychle, takže se řiďte čočkou, má tendenci se rychle rozvařit, takže po 10 minutách už hlídejte.

Podávejte s čerstvou zeleninou a nějakou přílohou. Buď s neochucenou bílou rýží, bramborem nebo pečivem. Můžete si také sehnat v supermarketu typickou indickou placku, kterou prodávají u pečiva.

TIP

Pokud by ta samotná čočka se zeleninou byla někomu málo, je možné ještě na talíř přiložit jinou bílkovinu. Zda to bude vejce, vegetariánský párek nebo klobása už záleží na vašem svědomí :-)

Jídlo je se vším všudy hotové do 15 minut, tohle se s jinou luštěninou nedá zvládnout ;-)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Červená čočka recept
Červená čočka se nemusí namáčet, to je jedna z jejích velkých předností. Jen ji propláchnete a můžete vařit. Do 15 minut je hotová.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lucie
Vyzkoušela jsem dnes. Vynikající.
Radan
Směsi koření ( masaly ) by se dle Indické kuchyně měly přidávat až na samém konci vaření. Jinak skvělý recept. Chválím.
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Radane, to je svatá pravda. V tomto rychlém receptu jsem to vůbec neřešila, ale mělo by se to dělat správně. Koření má v Indii, krom chuťových, také mnohé léčebné účinky a tou krátkou tepelnou úpravou toho koření ztratí nejméně. V jednom dokumentu jsem viděla, že to koření zpění na oleji (nebo to bylo ghí??) a na konci vlijí do pokrmu. Díky za pošťouchnutí :-)
Mac
Dneska mám k obědu :-). Včera už jsem ochutnávala a naprosto luxusní. Mám k temu celozrnné těstoviny.
Monika
Tento recept jsem zařadila do našeho pravidelného jídelníčku a jsem moc spokojená, zvlášť když je to pěkně pikantní :-). Dnes jsem zkusila přihodit ještě plechovku drcených rajčat a na kostičky nakrájenou bezdusitanovou klobásu a bylo to opravdu mňamózní .-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?