Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravá gulášovka z hlívy ústřičné

Máte rádi chuť gulášové polévky? Můžete si na ní pochutnat i bez použití uzeniny a masa, které nahradíte zdravou hlívou ústřičnou.
Gulášovka zdravěji

Máte rádi chuť gulášové polévky? Můžete si na ní pochutnat i bez použití masa či uzeniny. Gulášovka z hlívy ústřičné se také objevuje pod pojmem falešná dršťková. I taková chuť dršťkovky sama o sobě je fajn, nikdy nikdo mě ale nepřesvědčí, abych žvýkala dršťky. Bohatě si vystačím s hlívou a udělám tím i lépe pro své zdraví :-) Hlívě jsem se dlouho vyhýbala, protože jsem jednoduše nevěděla, co s ní. Teď už mám pár receptů vyzkoušených, tady je jeden z nich...

Budete potřebovat

(4 porce)

  • Hlívu ústřičnou – cca 300g (může být i více)
  • 5 brambor nakrájených na kostičky
  • 2 brambory na jemno nastrouhané nebo rozmixované
  • 2 cibule
  • Dle chuti česnek
  • Vhodný olej nebo sádlo
  • Koření – červenou papriku, majoránku, bobkový list, sůl, pepř
  • cca 1,5 l vody nebo vývaru

Postup

  1. Na vhodném oleji či sádle orestujte 2 nakrájené cibule.
  2. Přidejte na proužky nakrájenou hlívu a chvíli restujte.
  3. Přidejte koření – kmín, sůl, pepř, papriku, lehce podlijte vodou a takto hlívu cca 10 minut duste. Hlíva potřebuje delší tepelnou úpravu, než brambory, proto je lepší si ji takto předpřipravit.
  4. Po 10 minutách dejte do hrnce na kostičky nakrájené brambory, rozmixované brambory, zalijte zbytkem vody (vývaru), přidejte bobkový list a vařte do změknutí brambor.
  5. Pár minut před koncem varu můžete polévku ještě dochutit česnekem.

Postup zjednodušeně – udělejte si gulášovku podle svých zvyklostí, jen místo párku či masa použijte hlívu ústřičnou a místo mouky polévku zahustěte rozmixovanou bramborou. Výhoda hlívy je ta, že i po uvaření drží tvar, je cítit na skus a není oslizlá. Když je sezóna hub, můžete použít i jiné jedlé druhy :-)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Hlíva recept
Hlívu můžete koupit v obchodě, nebo si ji klidně pěstovat i doma...Stačí mít k dispozici chladnější a temnější místo...
 
Polévka zdravěji
Rozmixovaná syrová brambora - jedna z možností, jak zdravě zahustit polévku ...
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Eva
je moc dobrá, trochu jsem se bála, že to bude polévka jakou jsme mívali doma z masáků, ale naštěstí tomu tak není, ale teda za mně držkovka je držkovka :-) ale pro ty co to nepozřou ideální alternativa
Eva
Ještě se zeptám jak je to s houbami pro děti?
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Evi, obecně se doporučuje, aby ve větším množství děti nejedly houby do 6 let, jelikož se považují za těžko stravitelné. Některé zdroje mluví o věku 3 roky. Pokud je houba použita jen jako doplněk třeba v bramboračce, na ochucení omáčky, tak to tříletému dítěti nemůže vadit. Něco jiného je pak třeba těžká smaženice. Podle odborníků však není důvod k tomu. aby děti houby měly konzumovat. Nemají žádné významné výživové hodnoty. Mimo toto tvrzení stojí hlíva ústřičná, ale z té se spíš pro děti připravují doplňky stravy, které účinně navyšují imunitu.
Pavla
Polévka byla naprosto luxusní!! Děkuji za snadný a výborný recept, lepší než originál :) Zopakuji dnes k obědu!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?