Rychle / jednoduše / zdravě

Rajčatová polévka - rychlá a fantastická

Tuto polévku budete mít hotovou do 10 minut. Je velice zdravá a plná úžasné rajčatové chuti.
Zdravá rajčatová polévka

Já osobně vnímám velký rozdíl mezi rajskou a rajčatovou polévkou. Pod rajskou si představím polévku ze školní jídelny s nějakými těmi hvězdičkami či písmenky, kterou jsem z duše nesnášela :-) Rajčatová polévka je pak pro mě neodmyslitelnou součástí středomořské kuchyně, základem každé italské restaurace, která chutná zcela odlišně, pro mě rozhodně lépe.

Budete potřebovat

(4 porce)

  • 2 plechovky kvalitních rajčat (např. celá loupaná rajčata)
  • 1 cibuli
  • Olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci libovolné jemně mleté mouky (můžete i vynechat a udělat čistě zeleninovou)
  • 750 ml vody
  • 1 kostičku nebo lžičku přírodního zeleninového bujónu (bez glutamátu, nejlépe BIO)
  • 1 – 2 lžíce cukru
  • Ocet (nejlépe tmavý balzamikový)
  • Několik lístků čerstvé bazalky (její chuť je jedinečná, i bez ní je ale výsledek dobrý)
  • K podávání čerstvý mletý pepř (pro dospělé :-)

Postup

  1. Nakrájenou cibuli nechte zesklovaťet na olivovém oleji.
  2. Přidejte jeden stroužek česneku nakrájeného třeba na plátky a krátce orestujte. Pozor, aby nezhnědl.
  3. Zaprašte trochou jemně mleté mouky, max. tak 1 lžící, míchejte a nechte chvíli opražit. Tento krok můžete vynechat, mně se ale osvědčil proto, že ta trocha mouky ta rajčata dohromady pěkně spojí.
  4. Pak už jen přidejte rajčata ze dvou plechovek a cca 750 ml vody. Používám rajčata, která jsou v plechovce, celá loupaná, nijak je nekrajím ...
  5. Teď polévku dochuťte. Přidejte trochu přírodního bujonu, 1-2 lžíce cukru a ocet pro doladění chuti – nejlépe balzamikový, který se přidává až na konec. Jelikož mi chutná více ta sladko-kyselá varianta polévky, dávám spíše ty 2 lžíce cukru. To si pak sami vychytáte :-)
  6. Povařte 5 minut, přidejte čerstvou bazalku a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka

Tuto polévku dochuťte úměrně tomu, zda ji děláte pro sebe nebo pro děti. Manželovi a mně ji na talíři dochutím ještě více balzamikovým octem a čerstvě mletým pepřem.

TIPY

  • Chuť polévky bude záviset na kvalitě použitých rajčat. Od plechovky za 9,50 nemůžete čekat zázraky.
  • V některých restauracích do polévky přidávají natrhané kousky mozarelly, mně ale mozarella více chutnala zapečená na bagetce či bílém chlebu.
  • Balsamikový ocet je zdravou vyhlášenou specialitou v Itálii, nikdy ho ale nevařte. Používá se především ve studené kuchyni, v teplé až na závěr přípravy pokrmu.

Doufám, že s touto polévkou uspějete i u vás doma a doufám, že na mém seznamu bude čím dál více zdravých receptů hotových do 10 minut :-)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravá rajčatová polévka
Čerstvou bazalku nic nenahradí. Přidejte ji však do polévky až těsně před rozmixováním. I bazalka obsahuje mnoho cenných látek, které by se varem zbytečně likvidovaly. Dospělým polévku na talíři dolaďte čerstvým mletým pepřem.
 
Zapečené tousty k polévce
Jedna z mnoha úprav rajčatové polévky spočívá v tom, že se do ní na talíři natrhají kousky mozarelly. Pokud se chcete více zasytit, připravte si jako přílohu pečivo zapečené s mozarellou ozdobené bazalkou.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Ellischka
Polévka je velmi chutná a svěží, k ní bagetky zapečené s mozzarelou a lahodná večeře je na světě :-)
Janka
Vynikající polévka, nedá se srovnat s nějakou břečkou z protlaku :D Ten balzamikový ocet v ní miluju!!! Neměla jsem teda mozarellu, ozdobila jsem ji trochou parmazánu a také to tomu dalu šmrnc.
Monyc
Rozhodně nejlepší rajčatová polévka, kterou jsem kdy měla možnost ochutnat, všem doporučuji....neváhejte a vařte ještě dnes!!.)
Jana N.
Moje děti milují rajčátkovou polévku, chtějí v ní mít těstoviny, tak přidávám tarhoňu nebo dinosauří těstoviny z Lidlu. Manžel má raději krupicové noky. Vařím podobně, jen nahradím jednu konzervu rajčat rajčatovým džusem přisoleným mořskou solí.
kamila (varilamysicka)
Jani, díky za info, je fakt, že do té rajčatové polévky se jako zavářka hodí jak těstoviny, tak nočky. Zrovna dnes jsem koupila špaldovou tarhoňu, posledně jsem ty noky zkoušela dělat z ricotty. S tím džusem to je bezva nápad.
Marlee
All of my questions sednset-thatkl!
Sara
Ahoj, take9 se mi ledbed bedlfd šeředk:-) Kamare1dka větvičky zapedchla do zeminy a přiklopila zavařovaced lahved a vypěstovala si tak šeředk i růžičky. Za pokus by to ste1lo:-) ahoj Zuzana
Tyna
Do polévky jsem nedala balzamikový ocet, ale na závěr jsem přidala trošku smetany na zjemnění a byla potom úplně výborná :)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?