Rychle / jednoduše / zdravě

Kapustové karbanátky se sýrem pečené v troubě

Karbanátky bez masa a mouky. Základ tvoří kapusta a sýr Gouda. Žádný bordel v kuchyni z trojobalu a žádné stepování u pánve plné oleje. O vše se prakticky postará trouba.
Karbanátky bez masa pečené v troubě

Karbanátky jsou skvělé i studené jako svačinka do krabičky na výlet. Teplé jsou vynikající jako hlavní jídlo s bramborou kaší či šťouchanými bramborami.

 Ingredience (1 plech karbanátků, cca 13 ks)

  • Hlávka kapusty (po nakrájení 500 g)
  • 200 g mrkve (asi 2 mrkve)
  • 1 vejce
  • 200 g Goudy
  • 2 stroužky česneku
  • Koření a bylinky na dochucení - Mně nejvíce sedí Vegoš
  • Sůl
  • Pro výraznější barvu ještě 1/2 lžičky kurkumy
  • Olej na potření pečícího papíru
  • Jemná strouhanka na obalení (dala jsem bezlepkovou kukuřičnou)

 Postup

  1. Kapustu překrojím na čtvrtiny, vyříznu košťál a dle situace i kousek středu. Kapustu nakrájím na kousky. Mrkev oškrábu a podélně rozříznu. Mrkev dám do hrnce spolu s kapustou, zaliju částečně vodou, dám pokličku a nechám povařit do poloměkka. Asi 15 minut.
  2. Kapustu i s mrkví dám okapat na cedník. Pak na velkém prkýnku posekám nožem na drobno.
  3. V míse smíchám posekanou kapustu s mrkví s vejcem a sýrem. Dostatečně ochutím kořením, bylinkami a osolím. Já jsem dala sůl, Vegoše a trochu kurkumy. Vše důkladně promíchám. Chvíli trvá, než se směs spojí v kompaktní hmotu.
  4. Naolejovanýma rukama odeberu hrst hmoty a tvaruji karbanátky.
  5. Každý karbanátek obalím ve strouhance a skládám na plech vyložený namaštěným pečícím papírem.
  6. Peču do zlatova na 190 stupňů asi 35 minut. Hotovo!

 TIP č. 1

Pokud vám nějaká kapusta zbyla, využijte ji do dalších receptů. Hodí se třeba nakrájená na proužky do cizrnové či čočkové polévky. Skvěle zapadne také do "smetanových" zapečených brambor či těstovin.

 TIP č. 2

V mnoha receptech na internetu se při přípravě kapustových karbanátků objevuje zahušťování moukou či strouhankou. Dá se to zvládnout i bez toho. Vždy záleží na tom, jak dobře půjdou v ruce karbanátky vytvarovat. Když je třeba, stačí směs doladit třeba jen lžící cizrnové mouky. Já k doladění chuti a konzistence všemožných placiček a vege karbanátků používám Vegoše. Přirozeně a bez soli jídlo dochutí a doladí. Není to žádná vegeta, je to prostě Vegoš.😀

TIP č. 3

Inspiraci na tyto karbanátky jsem chytla v restauraci v rámci poledního menu. Byly ovšem klasicky obalené v trojobalu a smažené v oleji. Pokud bych doma neměla čas mít je přes 30 minut v troubě, variantou je opéct je na pánvi. Třeba na troše Ghíčka a pak je položit na papírovou utěrku...

☝️Doporučuji vyzkoušet také tyto celerové karbanátky se sýrem. Jsou pečené v troubě.👍

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Kapusta recept

Kapustu povařím společně s přepůlenou mrkví do poloměkka a nechám okapat na cedníku.

 
Kapusta s mrkví recept

Kapustu s mrkví posekám na drobno. Udělala jsem to nožem na velkém prkýnku. Pak přidám vejce.

 
Gouda recept

Přidám nastrouhaný tvrdý sýr. Ideální je např. Gouda.

 
Zeleninové karbanátky recept varilamysicka

Na závěr je třeba vše dobře dochutit. Do různých placiček, zeleninových burgerů či karbanátků se mi osvědčila směs Vegoš. 2 stroužky česneku přispějí také k výraznější chuti.

 
Co s kapustou

Nejdříve to může vypadat, že hmota nedrží pohromadě. Chce to chvíli počkat a důkladně míchat. Měl by vzniknout lehce lepivý "bochánek".

 
Kapustové karbanátky na plechu

Lehce naolejovanýma rukama nabírám hrstku hmoty a vytvaruji karbanátek. Takový akorát do ruky.

 
Karbanátky se sýrem do trouby

Do této verze jsem přidala i trošku kurkumy. Hezky to rozzáří kapustu i mrkev. Žádná strouhanka, žádný lepek a stejně to pěkně drží pohromadě.

 
Kukuřičná strouhanka recept

Plech vyložím pečícím papírem a ten dlaní lehce potřu olejem. Než karbanátky vyskládám jeden vedle druhého, ještě je lehce obalím ve strouhance. Já jsem použila jemnou kukuřičnou strouhanku.

 
Kapustovo sýrové karbanátky

Vyšlo mi jich 13. A jak vidíte, jsou pěkně buclaté. To chceme. Žádná placka.

 
Jak udělat karbanátky v troubě

Peču je na 190 stupňů do zlatova. Asi 35 minut. Tuto várku jsem tam zapomněla o trochu déle, proto jsou "zlatavé" až až.

 
Kapusta recept

Vypadají skoro jak osmažené v pánvi. Přitom trouba...

 
Karbanátky se sýrem

Po upečení. Výborné jsou i samotné. Třeba s nějakým jogurtovým dipem.

 
Šťouchané brambory recept

Teď jsem je servírovala se šťouchanými bramborami. Ty jsem trochu pokapala máslem Ghí. Skvělé!

 
Co s kapustou

Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

MariT
Absolutní pecka,sýr jsem vyměnila za uzené tofu a nemá to chybu,díky za asi tak milióntou inspiraci
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?