Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravá rajčatová polévka

K výrobě této rychlé rajčatové polévky tentokrát posloužila pasírovaná rajčata. Další 2 zdravé ingredience pak z polévky vykouzlily krémovou záležitost.
Rajčatová polévka s červenou čočkou

Rajčatovou polévku připravuji celkem často. Nejčastěji tuhletu. Tentokrát jsem ale měla pasírovaná rajčata "ve skle" a neměla jsem chuť použít bílou mouku. Ono se totiž dá úžasné krémové konzistence u mnoha jídel dosáhnout i pomocí červené čočky a ovesných vloček.

Budete potřebovat

  • 1 velkou sklenici pasírovaných rajčat ("tekutá rajčata",passata, někde je uvedeno 750g nebo 700ml)
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • Trochu olivového oleje
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 3 lžíce červené čočky
  • Čerstvou nebo sušenou bazalku
  • 3/4 litru vody (+ pak ještě neco na doladěni hustoty)
  • Na dochucení - sůl nebo zeleninové přírodní ochucovadlo, trochu cukru (nebo jiného sladidla)

Postup

  1. Na olivovém oleji lehce orestujte na hrubo nakrájenou cibuli.
  2. Na pár vteřin překrojený stroužek česneku, jen, aby zavoněl a nezhořkl.
  3. Přisypte 4 lžíce ovesných vloček a promíchejte.
  4. Vlijte sklenici pasírovaných rajčat.
  5. Přisypte 3 lžíce propláchnuté červené čočky.
  6. Zalijte 3/4 litrem vody.
  7. Ochuťte trochou přírodního cukru, případně solí a bazalkou. Vařte asi 10 minut, než změkne čočka. Pak vše rozmixujte do hladka a hustotu dolaďte podle potřeby. Já mám radši více tekutou, dětem se zas lépe jí o něco hustší ...

TIPY

  • Bez toho cukru to není úplně ono, pasírovaná rajčata jsou celkem kyselá, a díky lehkému oslazení dosáhnete příjemné sladkokyselé chuti.

  • Pokud chcete z této polévky udělat sytější jídlo třeba pro děti, dejte do polévky těstovinovou rýži, kuskus, tarhoňu nebo domácí nočky ...

  • Pro dospělé doporučuji polévku na talíři dochutit čerstvě namletým pepřem. Horká krémová polévka, a ještě takto okořeněná, dokonale zahřeje :)

Téhle polévky není u nás doma nikdy dost ... :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Monika
Polévku jsem vyzkoušela, jen jsem nedávala čočku, protože kojím. Přidala jsem navíc nakrájenou čerstvou chilli papričku a je to lehce pikantní, moc dobré.
kamila (varilamysicka)
Moniko, polévka má ve své pikantní verzi rozhodně něco do sebe :) Červená čočka je ale čočka loupaná a je vhodná i pro kojící maminky. Většinou by je tedy neměla nadýmat, tak pokud jste ji vynechala jen z obav, klidně ji zkuste. Ale nejlépe to musíte vědět vy, co si můžete dovolit :-)
Lenka
Polévku jsem nedávno vařila a byla luxusní. Miluji Vaše recepty :o) Doma jsem měla kousek mozarely, která už měla na mále, tak jsem jí tam nakrájela a bylo to mňamozní :D
Martina
Vynikající. Udělala jsem menší změnu, protože mě došla červená čočka, tak jsem místo toho dala žlutý loupaný hrách. Manžel říkal: "Nechci vědět co v tom všechno je, ale je to vynikající! :-D
kamila
Lenko, až teď jsem si všimla pochvaly, moc moc děkuji :-) Rajčatovka s mozarellou je úžasná kombinace :-)
kamila
Martino, Váš komentář jsem přečetla celé širší rodině a všichni jsme se zasmáli. Hlášku: Nechci vědět, co tam je, ale je to vynikající, dobře známe :-) Hlavní je, že manželovi chutnalo!! :-) Tak vzhůru k dalším pokusům :-)
Lenka
Tak musím pochválit:-) výborná...pasírovaná rajčata jsem se naučila dle doporučení kamarádky kupovat v Lidlu v krabičce. Jsou dobrá i na špagety a rajskou:-) Polévka chutnala jen podruhé dám méně vloček a čočky klukům vadila kaše ,která kdyby se více naředila ztratila by chut:-)
Kamila (varilamysicka)
Lenko, já všechno vyrábím z těch sekaných rajčat, ale je fakt, že ta rajčata "passata" jsou taková rychlovka na polévku, omáčku ...No tak kaše by to být neměla, tak ať to příště dopadne lépe :-)
majdalenka
Výborná, přidala jsem ještě 2 kostky bio zeleninového vývaru a je to super!
Káča
Jedním slovem luxusní. Neměla jsem červenou čočku a tak jsem dala o 2 lžíce více vloček a bazalkové listy do polévky a pomixovala. Všem chutnala, manžel nic nepoznal, nová polévka ve zdravějším kabátku :-) Mooc děkuji.
Š.
Polévku jsem dnes dělala již potřetí, je opravdu výborná. I příteli moc chutná, a to je tedy k mým "zdravým" pokusům velmi skeptický a nepotrpí si na polévky :-) Přidávám lžičku sušené bazalky. Moc děkuji za recept.
Š.
Teď koukám, že bazalka je i v receptu, to jsem přehlédla :-)
Radek
Super recept :) doporučuji !
Jana
Vaříme stále dokola. Je vynikající. Na talíř do hotové polévky natrhám čerstvou bazalku a přidám lžíci zakysané smetany.
Simča
Skvela a chutna polevka! Posypala jsem jeste mletym parmazanem 👌
Eva
Naprosto luxusní polévka.Většinou si recepty upravuju,tady jsem ubrala jen jednu lžíci vloček kvůli hustotě,ale jinak přesně podle vašeho receptu.Musím říct že manžel tyhle polévky nejí,ale u téhle se olizuje,při servírování natrhám dopřostřed mozzarelu a čerstvou bazalku.Vaše recepty jsou dokonalé,díky a těším se na kuchařku.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?