Rychle / jednoduše / zdravě

Poctivý domácí vanilkový termix se žloutky

Varianta vanilkového termixu bez kupovaného pudinkového prášku. Žloutky termixu dodají nejen živiny navíc, ale také báječnou barvu a extra krémovou konzistenci. Příprava je velmi snadná.
Jak udělat domácí termix

Na internetu se nejčastěji setkáte s receptem, kdy se jednoduše uvaří vanilkový pudink a ten se smíchá s tvarohem...

Existuje ale i o něco sofistikovanější varianta, která pracuje se žloutky. Stojí zato to zkusit.

Mně se osvědčil následující poměr ingrediencí...🙂

 Ingredience

  • 250 ml mléka (nejlépe v bio kvalitě)
  • 3 žloutky z kvalitních vajec
  • 35 až 40 g kukuřičného škrobu (bez lepku, pokud chcete bezlepkovou verzi)
  • 50 g cukru (nebo jiná sypká alternativa)
  • 1 přírodní vanilkový cukr s pravou vanilkou (nebo jen vanilkový extrakt)
  • 180 až 200 g tučného měkkého tvarohu

 Postup

  1. Jako první připravím krém ze žloutků. V menším hrnci zahřeju mléko s polovinou cukru.
  2. V míse vyšlehám do pěny žloutky s druhou polovinou cukru a škrobem.
  3. Aby se žloutky nesrazily, tak k nim do mísy přiliju postupně polovinu mléka a chvíli míchám. Obsah mísy vliju ke zbytku ohřátého mléka a na mírném stupni vařím asi 4 minuty. Tento postup se dělá proto, aby byl zmírněn tepelný šok pro žloutky. Hmota vařením ztuhne. Nechám ji chladnout. Při chladnutí ji občas promíchám.
  4. Lehce teplý nebo vlažný krém promíchám s tvarohem do hladka. Přendám do misky s víčkem a dám do lednice pořádně vychladit a ztuhnout. Hotovo!

TIPY

  • Konzistence termixu se může lišit podle zvoleného tvarohu. Jelikož chci zcela jemnou strukturu, používám měkký tvaroh v kelímku. Některé tvarohy ve vaničce bývají příliš řídké. Je lepší zvolit nějaký hutnější. Např. "Olomoucký tvaroh tučný"

  • Tento termixový základ pak můžete dle chuti úplně decentně šmrncnout třeba i mandlovým nebo rumovým extraktem. Záleží, kdo ho bude jíst.🙂Já dělám pro děti jednoduchou základní variantu.

  • Pokud chcete Termix připravit v bezlepkové variantě, je třeba koupit kukuřičný škrob bez lepku. Některé druhy obsahují stopy lepku.

☝️Další výborný dezert do skleničky? Doporučuji vyzkoušet tento kokosový chia pudink.🙂

Ať se vám recept povede!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Termix recept
 
Vanilkový termix

Do lehce vychladnutého krému ze žloutků vmíchám tvaroh. Použila jsem poctivý tučný tužší tvaroh v kelímku.

 
Termix varilamysicka

Pořádně promíchám metličkou.

 
Jak udělat termix

Termix buď přendám do skleněné uzavíratelné misky, nebo ho rovnou rozdělím do mističek či skleniček.

 
Termix bez pudinkového prášku

Domácí termix je výborný sám o sobě. Snadno z něj lze vyrobit i oku lahodící dezert. Stačí přidat pár malin, borůvek či nastrouhané čokolády.

 
Termix vanilka

Je potřeba nechat ho nejdříve pořádně vychladit. A pak už jen zabořit lžičku. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?