Rychle / jednoduše / zdravě

Bramborový salát - jak ho udělat zdravěji

Čím dál více lidí má zájem o lehčí Vánoce, čímž vyvstává otázka, jak udělat zdravěji bramborový salát. Důvodem může být zdravotní stav, linie či malé děti, kterým bychom také chtěli kus té tradice dát ochutnat.

Tady je několik tipů, co můžete udělat:

Aby měl salát méně kalorií

Pokud stojíte o to, aby byl salát lehčí a měl méně kalorií, tak do něj nepřidávejte žádnou uzeninu, vynechte vařená vejce a větší část majonézy nahraďte zakysanou smetanou ...Uzenina do bramborového salátu nepatří, přesto je to v některých rodinách zvykem. Vynecháním vajec salátu také značně odlehčíte. Ostatními ingrediencemi nemá smysl se zabývat. Jedná se o zeleninu :-)

Stačí si uvědomit následující:

100g majonézy má 679kcal (a těď si vemte, že tam vylijete tu obrovskou "vánoční" sklenici)

100g zakysané smetany má cca 134 kcal

Vyplývá z toho jednoduchá věc. Majonéza je opravdu hodně kalorická, má tedy smysl ji omezit. No jo, ale ona dodává salátu ten správný šmak, tu kyselost. Pomoci si můžete trochou hořčice, případně si připravit trochu sladkokyselého nálevu.

Místo majonézy lze částečně použít i majonézu z tofu - tofunézu. Jak na to, se dočtete ZDE

Bramborový salát zdravěji

Aby salát chutnal dětem

  • Osvědčilo se mi krájet zeleninu na jemnější kousky.
  • Místo sterilovaného hrášku použiju ten mražený, krátce podušený. Má v salátu příjemnou čerstvou chuť (okoukáno z receptu Zdeňka Pohlreicha)
  • Vynechávám kyselé okurky.
  • Cibuli můžete vynechat nebo ji zjemnit. Stačí ji jednoduše spařit vařicí vodou a zbavíte ji tak typické štiplavosti. Mám to vyzkoušené a funguje to výborně.

Aby salát déle vydržel

Pokud děláte salátu větší množství a potřebujete, aby se případně nezkazil, vemte si inspiraci od zpěvačky Evy Pilarové a jejího rodinného receptu. Prozradila, že cibuli krátce povaří ve sladko-kyselém nálevu. Salát je jemnější a získá díky nálevu výbornou chuť. Tím, že cibule prošla varem, nebude v salátu kvasit a dle paní Pilarové i déle vydrží. Přesnější návod naleznete v TOMTO RECEPTU

Jde to i bez majonézy a smetany

V Německu je známá a oblíbená i bezmajonézová verze salátu. Neobsahuje ani ostatní typickou zeleninu (kořenovou, hrášek). Připravíte ho jen z brambor, cibule a olivového oleje, ochutíte solí a pepřem. Příjemná změna …

Očesaná verze salátu – tu dělám nejraději

Mně osobně chutná úplně jednoduchý salát, který připravuji jen z brambor, cibule, na jemno nastrouhaného a horkou vodou spařeného celeru, trochy majolky, trochy hořčice a zakysané smetany. Možné je přidat ještě kyselé okurky, případně trochu láku z nich. Tento salát je i výborným neutrálním základem pod chlebíčky.

Tak ať se každému povede ta jeho oblíbená verze salátu :-)

P.S: A víte, co bylo vždy o Vánocích na salátu úplně to nejlepší? Když se večer před Štědrým dnem připravil a pak čekal v tradiční porcelánové míse v chladu na chodbě na svou chvíli a všichni chodili okolo potají se lžící za zády :-)

Krásné Vánoce ...

Jak to vidíte vy? Chcete k článku něco dodat? Můžete napsat komentář.
Sylvie
Dobrý den, moc gratuluji za úžasné stránky a děkuji za ně. Mám podobné nápady ( i chuť :) ) jako vy a moc mě inspirujete ve tvoření. V souvislosti s vánočním bramborovým salátem mě napadlo "zdravé a dobré vánoční cukroví", měla byste nějaký tip? Já s oblibou každý rok vytvářím jahelné kuličky ( ale ty vydrží jen 3dny, je to s uvařených jáhel ) a moc ráda bych se nechala zase inspirovat vámi.... Mějte se krásně, příjemný adventní čas přeje Sylva
Lucie
Salát se nezkazí i když cibuli jenom spaříte vroucí vodou,není potřeba ji vařit,mám to léty ozkoušené. Německý salát se zalévá vývarem.
 Chcete k článku něco dodat? Chcete se na něco zeptat?