Rychle / jednoduše / zdravě

Slaný závin s kysaným zelím - domácí tvarohové těsto

Když slaný závin, tak z domácího těsta. Vyzkoušeného tvarohového.🙂 Šťavnatá a bohatá náplň z kysaného zelí je jednou ze skvělých variant. Výborná svačinka nebo pohoštění.👍
Zelný závin domácí tvarohové těsto

 Ingredience

Na 1 velký závin

  • 200 g jemně mleté mouky (dala jsem špaldovou mouku)
  • 125 g tvarohu (dala jsem polotučný bio tvaroh ve vaničce)
  • 125 g povoleného másla

Na náplň

  • 1 balení kvalitního kysaného zelí (500 g)
  • 2 cibule
  • 1 brambora
  • Sůl, drcený kmín, přírodní cukr nebo jiné oslazovadlo dle preferencí
  • Olej
  • Jablečný ocet na doladění chuti
  • 100 g slaniny (použila jsem slaninu vysoké kvality bez zbytečných aditiv a konzervantů)
  • Žloutek na potření

Postup

  1. Jako první si připravím těsto. Důkladně propojím mouku, tvaroh a máslo v kompaktní hmotu. Tu zabalím a dám ji odležet do lednice. Alespoň hodina je fajn. Těsto jde pak lépe vyválet.
  2. Na náplň uvařím kysané zelí tak, jako kdybych ho dělala jako přílohu. Musí být husté, bez zbytečné vody. Na oleji orestuji nakrájenou cibuli do zlatova. Přidám kysané zelí bez vody. Pokud jsou kusy zelí dlouhé, překrájím ho. Zelí ochutím drceným kmínem, trochou soli, osladím a ještě přidám na jemno nastrouhanou bramboru, která zelí přirozeně zahustí. Dusím na mírném stupni alespoň 20 minut. Na závěr ještě doladím chuť do sladko-kysela, pokud je to třeba. Pomůže třeba troška jablečného octa.
  3. Těsto rozválím na pomoučené ploše na tenkou placku. Doprostřed vyskládám pruh slaniny a na něj rozprostřu vychladlé zelí.
  4. Přehnu z jedné strany, z druhé strany a spojím na koncích. Potřu rozšlehaným žloutkem a propíchám vidličkou. Peču na 185 stupňů asi 35 minut. Hotovo!

☝️Těsto na závin se dá udělat i s mrkví. Doporučuji vyzkoušet křehký mrkvový závin s jablky.🙂

Ať se vám záviny povedou!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Závin z domácího těsta

Těsto z tvarohu, jemně mleté špaldové mouky a másla. Po zpracování ingrediencí ho nechávám odležet v lednici. Je vděčné, výborně se s ním pracuje.

 
Slanina recept

Na těsto položím pruh plátků kvalitní anglické slaniny, která dodá závinu další chuť. Slaninu lze klidně vynechat a použít jinou "masovou" ingredienci, nebo zvolit alternativy jako např. tempeh.

 
Slaný závin recept

Půl kila kysaného podušeného zelí. Někdo dává do závinu zelí syrové. Výsledek je pak po zakousnutí úplně jiný.

 
Tvaroh recept

Přehnu z jedné strany, z druhé strany a konce spojím.

 
Domácí těsto na slaný závin

Na závěr potřu rozšlehaným žloutkem a propíchám vidličkou. Ten malý kousek pečícího papíru byl poslední zbytek, který jsem našla 🙂

 
Závin se zelím

Peču na 185 stupňů asi 35 minut.

 
Tvarohové těsto

Těsto je křehké, ale pevné. Krásně se krájí. Drží.

 
Závin se zelím a slaninou

Křehké domácí těsto a pořádná porce dobře ochucené a šťavnaté zelné náplně. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?