Rychle / jednoduše / zdravě

Vynikající vláčný moučník z celozrnných sušenek - nepečený

Tento nepečený dezert zvládne každý. Nejedná se o nic dietního, ale na nějakou oslavu je jako dělaný a jednou za
Nepečený moučník

Tento dezert samozřejmě nepatří mezi vyloženě zdravé moučníky. Jsem ovšem toho názoru, že i kdyby byl moučník hodně sladký, obsahoval máslo či šlehačku, tak pokud nesníte celý plech, ale jen kousek či dva, když třeba doma něco slavíte, tak je to 100x lepší, než jakékoliv kupované sladkosti, dezerty, kdy vůbec nevíte, co v tom je ...

Tento báječný nepečený dezert můžete mít hotový do 20 minut. Uvařit pudink, smíchat šlehačku se zakysanou smetanou, nakrájet banán, vyskládat sušenky, natřít krémem, je to fakt blesková záležitost. Pak už jen celý výtvor necháte uležet do druhého dne, aby se vrtstvy pěkně spojily.

Pokud chcete jen něco na chuť a je vás doma méně, bohatě bude stačit udělat poloviční množství do menší nádoby.

Budete potřebovat

(množství na klasický velký plech)

  • 2 větší balení sušenek (celozrnné sušenky - velké balení, mají třeba v Lidlu, jsou tvarem jako klasické Bebe)
  • 3-4 banány (případně jiné ovoce)
  • Tekutinu na pokropení sušenek (Já jsem použila jablečný džus)
  • Kakao na ozdobení (může být i nastrouhaná hořká čokláda)

Na pudinkový krém

  • Pudink vyrobený z 1 litru mléka (buď 3 pudinkové prášky na 1litr mléka nebo domácí pudink podle tohoto receptu, oslaďte dle chuti, stačí 2 lžíce cukru.
  • Případně trochu rumu do krému

Na krém ze zakysané smetany

  • 2 zakysané smetany (dohromady 400g)
  • 1 smetanu ke šlehání
  • 2 lžíce cukru

Postup

  1. V hrnci uvařte hustší pudink. Jsou to 3 pudinky na 1 litr mléka, oslaďte dle chuti.
  2. Připravte si druhý smetanový krém. Ušlehejte 1 smetanu ke šlehání, smíchejte ji se zakysanými smetanami a oslaďte 2 lžícemi cukru.
  3. Teď už jen vše navršit. Na dno plechu vyskládejte sušenky.
  4. Zalijte je teplým uvařeným pudinkem.
  5. Dejte další vrstvu sušenek. Sušenky lehce pokropte tekutinou. Já jsem použila jablečný džus, můžete do něj cmrndnout rum nebo manželovu 12 letou whisky ;-)
  6. Poklaďte banány pokrájenými na kolečka. Povoleno je i jiné ovoce.
  7. Banány zakryjte třetí, poslední, vrstvou sušenek. Tuto vrstvu znovu lehce pokropte.
  8. Završte smetanovým krémem.

Postup přehledně – 1. sušenky 2.pudinkový krém 3.sušenky – lehce pokropit 4. banán 5. sušenky - lehce pokropit 6. krém ze zakysaných smetan 7. ozdobit kakaem

ZDRAVÉ TIPY

  • Pudink si můžete vyrobit i sami podle tohoto receptu, pokud chcete kupovaný zdravý pudink v prášku, tak ho mají v obchodech se zdravou výživou a od obyčejného pudinku se liší spíš jenom tí, že neobsahuje syntetická barviva.

  • Jak sušenky, tak banán jsou samy o sobě sladké, takže oba krémy stačí osladit opravdu jen trochu. Naopak ten ze zakysaných smetan je dobrý nesladký, kdy vzniká příjemný kontrast chutí.

  • Můžete použít jak klasické sušenky, tak celozrnné, které jsou zdravější a jsou vláčné stejně jako ty z bílé mouky.

  • Klasické mléko můžete nahradit rostlinným, pudink tak bude lépe stravitelný.

Tento moučník, dezert, zvládne opravdu každý a výsledek je zaručen. Když ho necháte pořádně odležet, bude měkký, vláčný, ale rozhodně ne rozblemcaný jako některé nepečené moučníky z piškot a kompotovaného ovoce …

Věřím, že tento moučník vás nezklame!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Nepečený moučník

Celozrnné sušenky. Jsou k sehnání ve větších baleních. Prodávají máslové, celozrnné, např. v Lidlu.

 
Zdravý nepečený dezert

Vše budete mít poskládáno a navršeno opravdu za chvíli. Pak už jen stačí nechat vše, nejlépe přes noc, uležet.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Boggy
Poprvé byl příliš tekutý, ale na poddruhé už byl vynikající...člověk se musí velmi ovládat, aby nesnědl celý plech. Mě tedy moc chutnal.
Benci
Neuvěřitelná dobrota. Dělala jsem dva dny po sobě (celý velký plech) neboť mám silně vyvinutou slabou vůli, takže jsem snědla půl plechu sama během večera. Četla jsem si, ale pořád jsem odbíhala do lednice. Takže na to fakt POZOR.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?