Rychle / jednoduše / zdravě

Pečená kořeněná zelenina s hustým vaječným dipem

Dobře ochucená a upečená zelenina je snadný a atraktivní způsob, jak sníst pořádnou porci vlákniny. A k tomu bílkoviny v podobě výrazného hustého vaječného dipu.
Pečená zelenina s vaječným dipem

Ingredience

  • Barevné papriky
  • Mrkev
  • Cuketa (nebo jiné druhy zeleniny)
  • Olivový olej
  • Koření na zeleninu, sůl

Vaječný dip

  • Vejce uvařená na tvrdo
  • Sýr cottage
  • Sůl, pepř, česnek nebo křen
  • Čerstvé bylinky "z parapetu", např. řeřicha
  • Trošku panenského olivového oleje

Postup

  1. Zeleninu očistím, nakrájím na větší kusy a promíchám s kořením a s olivovým olejem. Pokud nechci nic hlídat, dám vše do nepřilnavého pekáče a peču najednou. Lepší je však přidat cuketu o něco později než mrkev a papriky, protože je výrazněji rychleji měkká. Dle situace případně v pekáčku otočím, protřesu.
  2. Peču bez poklice na 200 stupňů asi 30 minut. Zelenina musí zůstat pevná.
  3. K teplé pečené zelenině je výborný dip. Na jednu porci dávám 1 vejce a polovinu kelímku sýra cottage. Vejce na tvrdo nastrouhám, smíchám s cottage, zacáknu troškou olivového oleje a dochutím solí, pepřem, česnekem. Výborný je také křen a na špičku lžičky kvalitní hořčice. Hotovo!

☝️Další variantou je pečená zelenina s kozím sýrem a domácím paprikovým dipem. Výborné! 🐭

Ať se vám to povede! 🙂

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Pečená zelenina zdravá večeře
Větší kusy kořeněné pečené zeleniny jsou výborné jako příloha nebo "jen tak" s oblíbeným domácím dipem.🙂
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?