Rychle / jednoduše / zdravě

Losos s jemnou kokosovou rýží a koriandrovou omáčkou

Rychlé a nenáročné jídlo, které máte do 20 minut na stole. Do zlatova opečený losos, který je uvnitř šťavnatý, voňavá a jemná kokosová rýže. Vše doladěné raz dva hotovou bylinkovou omáčkou.
Opečený losos recept

Ať se vám jídlo může zdát na první pohled složité...Losos, kokosová rýže a ještě nějaká omáčka k tomu...Opak je pravdou. V klidu se do toho pusťte, i když máte na přípravu jídla jen chvilku času. Stačí mít ingredience. Rýži doporučuji použít opravdu jasmínovou. Má specifickou chuť, která se sem hodí.🙂

 Ingredience

  • Filety lososa
  • Přepuštěné máslo
  • Sůl, pepř

Na kokosovou rýži (cca 4 porce)

  • 1 hrnek jasmínové rýže
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1/2 hrnku vody
  • 3/4 lžičky soli

Na studenou koriandrovou (nebo bylinkovou) omáčku

  • Olivový olej a citronová šťáva v poměru cca 3:1
  • Čerstvý nebo mražený koriandr
  • Javorový sirup (Na 100 ml oleje asi 2 lžíce)
  • Sůl
  • Sušené drcené chilli

 Postup

  1. Nejdříve si dám dělat rýži. Jasmínovou rýži důkladně několikrát propláchnu, properu. Vařím ji v poměru 1:1,5. Na 1 hrnek rýže přijde 1,5 hrnku tekutiny. V tomto případě to bude 1 hrnek kokosového mléka a půl hrnku vody. Do hrnce dám rýži, kokosové mléko, vodu, osolím a pozvolna vařím pod pokličkou asi 15 minut. Rýži nemíchám.
  2. Kousky lososa bez kůže lehce osolím, opepřím a opeču je z obou stran do zlatova na přepuštěném másle Ghí. Délka pečení závisí na tloušťce porce. Já jsem pekla z každé strany asi 3 minuty. Losos se musí propéct, ale né vysušit. Uvnitř musí být šťavnatý.
  3. Zatímco se opéká losos, připravím rychlou bylinkovou omáčku. Metličkou vyšlehám olivový olej a citronovou šťávu do lehce krémové emulze. Chuť doladím javorovým sirupem, solí a decentně chilli. Koriandr či jiné bylinky posekám na jemno nožem nebo v malém robotu a vmíchám je do vzniklé omáčky.
  4. Na talíř naservíruji rýži, porci opečeného lososa a vše lehce zakápnu omáčkou. Hotovo!

 TIP

Lososa s rýží můžete lehce pokapat i jinou omáčkou. Záleží, do jaké chuti chcete jídlo posunout. Hodí se různé bylinkové omáčky ve stylu "pesto", ale také sladko-kyselé omáčky. Pikantní chuť dodá teriyaki omáčka, zajímavou chuť zase lehká arašídová omáčka.

☝️Koupili jste jasmínové rýže celé kilo?🙂Tak se vám bude hodit recept na jasmínovou rýži s hovězím masem, restovanou cibulí a hráškem.🙂

Ať vám jídlo chutná!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Jasmínová rýže s kokosovým mlékem

Jemná kokosová rýže a opečený losos. A co dál? Malé množství lehké omáčky...🙂

 
Losos opečený na pánvi

Kokosová rýže má příjemnou jemnou chuť. Není cítit výrazně po kokosu....

 
Koriandr recept

Koriandrová omáčka je připravená během chvilky. Rýži i lososu dodá šmrnc a "novou" chuť. Koriandr je nejlepší čerstvý, já mám často po ruce i nasekaný mražený.

 
Losos recept

Losos je na povrchu krásně křupavý a uvnitř šťavnatý. Kokosová rýže k němu perfektně sedne.👍

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?