Rychle / jednoduše / zdravě

Jablečný moučník s ořechy a kousky jablek

Jednoduchý hrnkový recept na moučník plný jablek. Vláčný, sladký, pocákaný domácí kakaovou polevou ještě lepší!
Moučník s jablky a domácí kakaovou polevou

1 hrnek = 250 ml

 Ingredience

  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 1 hrnek "alternativní" bezlepkové mouky (já jsem dala jáhlovou, může být i čiroková, pohanková...)
  • 1 hrnek na hrubo nastrouhaných jablek
  • 1 hrnek sypkého sladidla
  • 2 vejce
  • 1 a půl hrnku drobných kousků jablek (celkem jsem použila 4 jablka)
  • 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů (nasekala jsem ji najemno celé vlašské ořechy v robotu)
  • 1/2 hrnku oleje (Já jsem dala řepkový)
  • Trochu mléka, max 1/4 hrnku, může být rostlinné (množství dle šťavnatosti jablek...)
  • 1 bio kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžička citronové kůry (používám sušenou) a citronová šťáva na pokapání jablek

 Postup

  1. Vejce vyšlehám se sypkým sladidlem do pěny. Ořechy si na jemno rozsekám v robotu. Oloupu si asi 4 jablka. Část nastrouhám na hrubo, část nasekám na menší kousky.
  2. Do vyšlehaných vajec přidám mouku s práškem do pečiva, olej, ořechy, na hrubo nastrouhaná jablka pokapaná citronovou šťávou. Nakonec vmíchám kousky jablek a dle situace těsto zředím menším množství tekutiny. Já jsem použila mandlové mléko. Těsto není tekuté, je dost hutné...
  3. Dám do vymazané a vysypané kulaté formy a peču na 180 stupňů asi 40 nebo 45 minut.

Po vychladnutí moučník ozdobím nějakou domácí polevou. Buď používám hořkou čokoládu rozpuštěnou zjemněnou trochou smetany, výborná je také citrónová poleva. Teď jsem použila domácí kakaovou polevu.

Lžíci kokosového oleje jsem rozpustila a v malém rendlíku smíchala se 2 lžícemi kakaového prášku a tekutým sladidlem. Použila jsem obilný sirup.

Ať se Vám povede!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Jablka recept

Peču ho asi 40 minut na 180 stupňů. Velmi ale záleží na formě a troubě. Nejjednodušší je zkusit špejlí, kdy bude ten váš tak akorát upečený.

 
Jablka moučník

Takto vysoký je moučník při pečení v kulaté formě 26 cm. Příště z tohoto těsta zkusím udělat muffiny.👍

 
Poleva na moučník

Stačí něco málo navíc a hned mu to více sluší. Pocákat se dá hořkou čokoládou, citrónovou polevou, já jsem si umíchala domácí kakaovou polevu z kokosového oleje, kakaového prášku a obilného sirupu. Poleva se zpevní, ale zůstane měkká...

 
Jablka recept

Věřím, že ho zvládnete ozdobit inteligentněji než já...🙈Cákala jsem na něj polevu rovnou z minirendlíku a ujela mi ruka.

 
Vlašské ořechy moučník

Je vyfocený ihned po upečení, takže je zatím křehký. Když se trochu uleží, zvláční. Druhý den je ještě lepší. 👍

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Vety
Výborne a rychle, měla jsem jen mandle, tak jsme je nasekala a bylo to take moooc dobře :) Děkuji moc, určitě ho zase upecu :)
Vety
Výborné a rychle, měla jsem jen mandle, tak jsem je nasekala a bylo to take moooc dobre :) Děkuji moc, určitě ho zase upecu :)
Anna
Dobrota! Už má své místo v mém receptáři. Díky.
Květa Maříková
Já bych se v něm ujedla, opravdu výborný. Vláčný, jíme ho ke snídani i beru ven jako svačinu. Jen dávám polovinu cukru a i tak je krásně sladký. Ještě vyzkouším erythriol. Děkuji za recept.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?