Rychle / jednoduše / zdravě

Bramborové langoše z trouby - výborné a zdravější

Zdravější varianta langoše, který bývá tradičně uplácán jen z mouky a řádně vykoupán v oleji. I bez mastné lázně mohou chutnat výborně.
Langoše z trouby

Klasické langoše mám spojené s dětstvím. S rodiči jsme občas jezdili do Karlových Varů, kde na hlavní třídě dlouhé roky prodávali "v okénku" tuto mastnou pochoutku. Jako dospělá jsem pak langoše zkoušela asi 2x dělat doma. Ty klasické, smažené v oleji na pánvi. Kromě toho, že byl člověk totálně olepený od těsta a v kuchyni to vypadalo jak po výbuchu, následovalo smažení v oleji. Celý byt zamořen neatraktivním "smaženým" odérem, kdy bylo pomalu lepší vyhodit záclony, protože obyčejné vyvětrání nepomohlo :-) Nedejbože, že pak člověk snědl 2, protože byly dobrý. Měla jsem pocit, že je budu trávit týden :-)

Za mě tedy touhle cestou ne. Naštěstí jsou tu i jiné varianty, které můžete dát bez výčitek i dětem. Bramborové langoše, které se dají tradičně také osmažit v oleji, nebo upéct v troubě. A to se mi líbilo.

Těsto jsem si podsypala trochou více mouky, takže se dala příprava langošů zvládnout celkem elegantně i s pomocí dětí, pak už je jen "šoupnout" do trouby a hotovo. Samozřejmě, že chutnají jinak, ale báječně ...

Budete potřebovat

Na 7 středních langošů

  • 200g nastrouhaných vařených brambor
  • 250g hladké mouky (s druhy můžete různě experimentovat)
  • 1 celé vejce
  • 1/2 kostky droždí (20g)
  • 150 ml mléka (přidat lze dle potřeby)
  • Sůl

Postup

  • Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce a nechte v teple zaktivovat kvásek.
  • Smíchejte s vejcem, moukou, nastrouhanými bramborami, trochu osolte a vypracujte těsto typické pro langoše. Nemělo by mít hutnější konzistenci jako klasické kynuté těsto, mělo by být o něco řidší.
  • Těsto nechte v teple kynout alespoň 45 minut.
  • Těsto vyklopte na pomoučenou plochu a odkrajujte malé bochánky těsta, které prsty vytvarujte do tvaru langoše.
  • Langoše přendejte na plech vyložený pečicím papírem a slabě potřený olejem. Můžete je lehce olejem potřít i nahoře.
  • Pečte na 220 stupňů do zezlátnutí, asi 15 minut.

Pak už pokračujte dle chutí a možností. Klasikou je hotový langoš potřít prolisovaným česnekem rozmíchaným v rozpuštěném másle, což ocení spíše dospělí :-)

Já jsem zvolila variantu se strouhanou mozarellou a zakysanou smetanou.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Langoše recept

Langoše na plechu před upečením v troubě. Velikost zvolte, jakou chcete ...

 
Recept na langoše

S mozarellou, zakysanou smetanou a petrželkou.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Jana
Dobrý večer, dnes jsme vyzkoušeli k večeři. S těstem jsem měla na začátku trochu problémy, stále dost lepilo. Musela jsem několikrát dosypat mouku. Vykynulo pěkně během necelých 45 minut. První várka z trouby byla poněkud křupavější. Druhou už jsme s manželem vychytali, dali jsme si pozor na slabé okraje. Langoše jsou jiné než klasické, jak zmiňujete, ale také dobré a hlavně zdravější. I u tohoto receptu u nás nejspíš vždy zvítězí klasika - česnek, sýr a kečup :) Já zkusila i tu vaší variantu s kys.smetanou a mozzarelou, trochu "vylepšenou" o nastrouhanou goudu a také mňam mňam :))
llenka
Luxusni jako vsechny recepty co jsme vyzkouseli dekujeme.
Kamila (varilamysicka)
Jano, děkuji za zprávu, u tohoto těsta člověk nikdy dopředu neví, záleží na mouce, bramborách atd. Hlavní je , že jste si poradila a nakonec to dopadlo :-) Jo jo, ty okraje nesmí být moc tenké, musí se to zkrátka jednou zkusit a člověk už pak ví :-) Goudu mám moc ráda, tou se nedá nic zkazit ;-) Kamila
Kamila (varilamysicka)
Lenko, děkuji děkuji, taková slova se čtou s radostí :-) Budu se dál snažit :-) Kamila
Lucina
Povedly se nám a byli jsme s přítelem sami překvapeni, jak jsou výborné. My jsme dali klasiku - česnek, kečup sýr :-)
Ziraficka
Právě taháme z trouby, jsou vynikající - vláčné, chutné. Mouku jsem dala půl klasickou hladkou, půl pšeníčnou celozrnnou :-)
denýz
Dobrý den, obecně jsem k receptů typu "koblihy v troubě" trochu skeptická, přijde mi to proti principu toho jídla. Přítel ale dostal chuť na langoše a já teda taky. Snažím se ozdravovat a odlehčovat a jestli nějakou kuchyňskou operaci nesnáším, tak je to smažení. Neudělala jsem sice tu úplně netučnou verzi, potřela jsem je před pečením olejem a hotové pokapala máslem, ale měla jsem trochu obavu, že bude přítel "zklamaný" (když si člověk udělá chuť na něco konkrétního..). Výsledek nás ale překvapil. Byly krásně nadýchané a chuť mi zas tak odlišná od těch "pravých" nepřipadala. Všichni byli spokojení a já mám radost, že to fakt funguje. Moc děkuju za skvělý recept a přeju vám, ať se vám nadále dobře daří.
Alena
Ráda sleduji Vaše recepty, které mě inspirují ve dnech, kdy už nevím co bych uklohnila. Na ty proslulé langoše z okénka v K.Varech jsme s mužem dostali také chuť (jako dětem nám je oběma maminky kupovaly) a byli jsme tedy nepříjemně překvapeni, já dostala jeden pěkně ohřátý a nasáklý olejem a když jsem pak uslyšela cenu za dva kusy více než 130kč... tak tam určitě naše děti brát nebudeme, myslím, že dnes už umím udělat lepší - doba se mění.
Radka
Naprosto perfektní, přišlo mi snad i lepší než ty původní, mastné. Děkujeme za tento receptík! :))
Marta
Dobrý den, príma nápad! Vyzkoušeno a opravdu velmi chutné. Příště zkusíme přidat i nějaké sušené bylinky.Díky za inspiraci
Monika
Recept jsem vyzkoušela jako pohoštění pro návštěvu a moc se povedl! Půlku hladké mouky jsem nahradila celozrnnou špaldovou jemně mletou. Langoše byly výborné, křupavé a podávala jsem je jako klasiku se sýrem, česnekem a kečupem. Jen byly málo slané, to množství soli se mi špatně odhadovalo. Děkuji za super recept. Určitě zase někdy udělám :-)
Sylva
Dobrý den, šlo by těsto udělat i v pekárně? :) Děkuji. Pěkný den
Anonymní uživatel(ka)
Dnes jsem dělala.Jsoz vyyyybooorneee!!! Moc děkuji za recept.
Šárka K.
Onemocněly mi děti, recept jsem našla jako nouzovku na téma "Co kuchyně dala" a nelituju. Rovněž jsem část mouky nahradila celozrnnou špaldou a před upečením jsem je potřela máslem a jsou chuťově dokonalé, křupou, jsou jemné a nadýchané a naprosto neodolatelně voní. Mazlíci je slupli hned z plechu samotné i s bolestmi krku. S originálním výživově prázdným receptem na langoše se nedá srovnat. Moc děkuju za recept a doporučuji všem.
Anonymní uživatel(ka)
Výborné!!! Určitě jsem je nedělala naposledy!
ika
cesto sa strasne lepilo ale vysledok stal zato- s cesnakom, jogurtom a postruhanym syrom
onqa
Chuťově jsou výborné. Ale těsto se strašně lepilo, ani přidání mouky moc nepomohlo. Nakonec jsem si do mísy nalila mléko a v něm máčela ruce a zpracovávala bochánky. Díky té lepivosti, i přes výbornou chuť a výsledek nebudu dělat znovu. :(
Anonymní uživatel(ka)
Dnes jsem je dělala k večeři a měly neuvěřitelný úspěch. Těsto se také lepilo, ale stačilo namastit ruce, váleček i prkýnko olejem a bylo vše v pořádku. Naprosto skvělé a mnohem snadnější než bramboráky. Zařazuji do našeho jídelníčku.
Maminka broučka
Moc, moc, moc děkuji za super recept. Syn se po nich mohl utlouct a tchýně ta si je taky zamilovala díky tomu že nejsou smažené a tak ji z nich nepálí žáha. To že se lepí vem čert, jsou LUXUSNI a přítel prohlásil že už nikdy jindy žádné jiné langoše nechce :) a syn se konečně po dlouhé době bez problémů najedl. Takže ještě jednou mooooc děkuji, Vaše recepty jsou nejlepší
Jana
Máme je rádi, děláme pravidelně. Jen pro ty, co mají problém s lepivým těstem, tak já ho z mísy překlopím na plech, rozetřu rukama namočenýma v oleji a pak celý "koláč" nakrájím 🙂 čisté ruce, rychlejší pečení 🙂
Anonymní uživatel(ka)
Jisté nikdo nejedl Langoše.,ty pravé nedá se porovnat. Tyto jsou hnusný na za lepení žaludku. Jája
Anonymní uživatel(ka)
Podle Vašeho receptu peču langoše pravidelně, jsou vynikající.
XYZ
Vynikající. Dnes jsem se do nich s trochou skepse pustila a naprosto mě uchvátili. Jinak už je dělat nebudu. Po vytvarování jsem nechala ještě 20 min. kynout a pekla v zapářené troubě. Tak nadýchané jsem je opravdu nečekala. Moc děkuji za vynikající recept.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?