Rychle / jednoduše / zdravě

Mungo polévka s vůní orientu

Pokud máte rádi koření garam masala, není co řešit, pokud ho neznáte a rádi objevujete nové chutě, pusťte se do této vydatné polévky.
Zdravá polévka z munga

Pokud máte rádi koření garam masala, není co řešit, pokud ho neznáte a rádi objevujete nové chutě, pusťte se do této vydatné polévky. Fazole mungo jsou velice zdravé a lehce stravitelné.

Budete potřebovat

  • 400g předem namočených mungo fazolek (malé zelené fazolky)
  • 1velkou cibuli
  • 1 lžíci másla
  • 1 kelímek nebo balení smetany na vaření (použila jsem rostlinnou smetanu)
  • cca 1,5 l vody
  • Na dochucení – koření garam masala,kurkumu, sůl

Postup

  1. Suché fazole mungo namočte buď přes noc nebo alespoň na 3 hodiny do vody. Zkrátíte tak dobu jejich varu. Vodu z fazolí vylijte.
  2. Na másle zpěňte na jemno nakrájenou cibuli. V indii používají speciální přepuštěné máslo, které se nepřepaluje. Místo toho můžete k máslu přikápnout trošku olivového oleje.
  3. Přidejte koření garam masala,krátce orestuje, přidejte fazolky a zalijte vodou.
  4. Vařte do změknutí fazolek. Bude to trvat asi tak 45 minut.
  5. Ke konci přilijte smetanu, dochuťte případně masalou a krátce provařte.

Polévka mne oslovila svou zajímavou chutí. Chuť polévky se může lišit v závislosti na použití konkrétního koření garam masala, jehož receptura může být u každého výrobce (v Indii spíše rodiny) originální.

Co je to garam masala?

Velmi chutná a voňavá indická směs koření. Používá se tradičně do indických pokrmů a právě k dochucení luštěnin - čočky a fazolí. Složení Garam masaly se u různých výrobců liší, základem je ale obvykle koriandr, římský kmín, skořice, muškátový oříšek, pískavice, hřebíček, pepř, dále třeba bobkový list a kardamom.

Kvalitní garam masalu seženete ve specializovaných obchodech s kořením, čaji nebo zdravou výživou. Bezpečně toto koření seženete na internetu. Mají ho i v některých supermarketech (Globus, Albert), obsahuje ale často nežádoucí glutamát sodný i jiná škodlivá éčka. Proto si přečtěte složení.

Indického ducha tohoto pokrmu posílíte tak, že si na polévce pochutnáte spolu s indickými chlebovými plackami, které si můžete upéct doma nebo je koupit.

Dobrou chuť!

Kamila

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Mungo polévka s garam masalou

Pro představu - na lžíci jsou přes noc namočené fazolky mungo, ještě neuvařené...Polévka je ve skutečnosti žluto-zelená, což se mi na fotce, kterou jsem pořizovala na rychlo, nepodařilo zachytit.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Jarka
Dnes jsem ji vyzkoušela, jsem naprosto unešena. Znám naklíčené mungo z obchodu, ale o fazolkách jsem nevěděla. Polévka chutnala celé naší rodině a budeme ji od teď dělat pravidelně.
Zdenek
Jakýkoliv polívky s luštěninami mně chutnají, udělal jsem jí celý hrnec a celý hrnec se taky snědl. Super změna.
Klára
Výborná polévka. Mungo jsem měla ve spíži hodně dlouho a pořád jsem nevěděla, co z toho vymyslím. Děkuji za tip !
Tara
Uz jsem od vas zkusila dva recepty a vzdy s naprostym uspechem! Polevku jsem poupravila - misto kurkumy lzicka curry, a misto vody zeleninovy vyvar, do skoro hotove jsem pridala strouzek cesneku a na taliri zakapla limetkou a chilli olejem. Skvele, jednoduche, levne a zdrave!
Kamila (varilamysicka)
Tara: Díky, moc, jsem vždy ráda, když vím, že jsou recepty někomu k užitku :-) Místo vody zeleninový vývar je jednoznačně lepší volba, chilli olej, limetka, no prostě paráda. A jak píšete, levné a zdravé ... :-) Chilli olej neznám...
ika
velmi dobra polievocka, garam masalu nemam rada ale v tejto polievke mi akosi nevadi, uz som ju varila viac-krat a vzdy sa vydarila
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?