Rychle / jednoduše / zdravě

Cuketová pizza bez mouky

Základem pizzy nemusí být korpus z bílé mouky, základem pizzy nemusí být mouka vůbec! Zkuste to jinak a zapojte cuketu. Nejen, že si pochutnáte, ale uděláte i něco navíc pro své zdraví.
Dietní pizza

Pizza je pro mnoho lidí lákavá záležitost. Mnohdy je ale více zajímají lahodné ingredience na ní, než ten korpus z bílé mouky, který mnohdy zaplní žaludek více, než je zdrávo.

Použít místo mouky cuketu je úžasný nápad. Cuketa má totiž neutrální chuť, výborně se tak sladí s jakýmikoliv dalšími ingrediencemi.

Na 1 pizzu budete potřebovat

  • 2 střední cukety
  • 2 vejce
  • 50 g tvrdého sýru
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej
  • Omáčku na potření korpusu ( rajčatová omáčka sugo, ajvar, pesto atd.)
  • Ingredience na obložení (např. rajčata, olivy, schwarzwaldskou šunku, parmazán atd.)

Postup

  1. Cukety omyjte a nastrouhejte je i se slupkou na jemném struhadle. Přidejte cca 1 lžičku soli, promíchejte a nechte cuketu odkapat pár minut přes sítko. Pak ji vymačkejte rukama, nebo si pomožte utěrkou.
  2. Cuketu zbavenou tekutiny promíchejte s vejci, sýrem, pepřem, dle uvážení můžete přidat sušené bylinky i koření na zeleninu.
  3. Vzniklou hmotu rovnoměrně rozprostřete do formy na pizzu nebo na plech, který je vhodné vyložit pečícím papírem a decentně potřít olejem. Předpečte v troubě na 200 stupňů asi 10 minut.
  4. S korpusem nyní pracujte stejně jako s klasickou pizzou. Potřete tenkou vrstvou omáčky, obložte oblíbenými ingrediencemi, povrch zakápněte olivovým olejem a pečte dalších 15 minut.

Jednoduché, zdravé, výživné a vděčné jídlo, které navíc ještě tak skvěle vypadá!

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Cuketa zdravý recept
Cuketa jako základ těsta na pizzu? Ano, jde to :)
 
Těsto z cukety
Cukety nastrouhejte na jemno, promíchejte se lžičkou soli a nechte vykapat přes sítko pár minut. Pak cuketu ještě domačkejte buď pomocí rukou, nebo ji zabalte do utěrky a vymačkejte.
 
Cuketový koláč
Přidejte 2 vejce, nastrouhaný sýr a ochuťte. Možností je mnoho. Do těsta můžete přidat jen sůl a pepř, ale i česnek, hodí se ale i výrazné koření.
 
Pizza z cukety
Těsto rozprostřete do kulaté formy na pizzu nebo na plech, obojí je vhodné vyložit pečícím papírem. Ten můžete ještě lehce potřít olejem.
 
Zdravá večeře recept
Těsto na pizzu předpečte na 200 stupňů asi 10 minut, aby její povrch zcela ztuhnul. Pak už ji můžete potřít a obložit jako klasickou pizzu.
 
Dietní pizza
Místo klasické rajčatové omáčky na pizzu můžete použít ajvar. K cuketě se skvěle hodí. Jako další ingredience jsem zvolila čerstvá rajčata, černé olivy, schwarzwaldskou šunku a parmazán. Když se to všechno zapeče, chuť je geniální.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?