Rychle / jednoduše / zdravě

Balkánský pekáč

Zelenina zapečená v troubě na mnoho způsobů je vždycky dobrý nápad! Základem je ale dobře ji ochutit. Třeba po balkánsku :)
Zapečená zelenina recept

Tento recept mám ze stránky, kterou jsem vytrhla z malého sešitu vegetariánských receptů koupeného kdysi v trafice. Doma spousta rajčat, cuket, cibule, tak na něj konečně přišla řada. Základem je zeleninu dobře ochutit a péct na vyšší stupně. Co se týče výběru sýrů, je možné zapojit i jiné, než jen balkánský...

 Potřebujete

  • Cuketu
  • Ve slupce uvařené brambory
  • Rajčata
  • Cibuli
  • Česnek
  • Balkánský sýr
  • Sůl, pepř, bylinky (bazalka, oregano)
  • Olivový olej
  • Zelenou petrželku na ozdobu

 Postup

  1. Vychlazené brambory uvařené ve slupce oloupu a nakrájejím na kolečka. Na kolečka nakrájím také rajčata, cuketu a cibuli. Cuketu je potřeba trochu zbavit vody, takže ji buď krátce opeču na pánvi (chutnější) nebo ji alespoň posolím a nechám vypotit.
  2. Do pekáčku pak už jen postupně skládám brambory, rajčata, cibuli, cuketu a ochuťím solí, pepřem, oreganem nebo bazalkou a posypu na drobno pokrájeným česnekem.
  3. Navrch rozdrobím nebo nastrouhám balkánský sýr a zakápnu olivovým olejem.
  4. Peču na 200 stupňů asi 35 minut.

Na talíři zdobím čerstvou kadeřavou nebo hladkolistou petrželkou.

Super nápad, jak zpracovat spoustu zeleniny a vytvořit s minimem práce zdravé jídlo.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Balkánský sýr recept

V hlavní roli zelenina

 
Zapečená cuketa

Cuketu je dobré předem krátce opéct nebo alespoň nechat posolenou "vypotit".

 
Rajčata recept

V některých receptech se mezi naskládanou zeleninou objevují i plátky tučného tvrdého sýru, já jsem si ale vystačila jen s balkánským...

 
Zapečená zelenina se sýrem
 
Zapečené brambory

Po 35 minutách v troubě ...

 
Zelenina se sýrem zapečená

Výrazná chuť sýra, česneku a bylinek skvěle zvýrazní bohatou porci zeleniny ...Už jen posypat čerstvou petrželkou ... :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?