Rychle / jednoduše / zdravě

Vychytané francouzské brambory

Francouzské brambory plné výrazné chuti. Nahoře do zlatova zapečené, uvnitř smetanově vláčné. O poslední porci je vždy rvačka.🙂
Francouzské brambory s masem recept

V tomto duchu dělá francouzské brambory moje maminka. Vždy tak nějak od oka. Držela jsem se jejího postupu a zapsala množství ingrediencí, které se mně osvědčilo.

Tento recept je tradiční, tedy s uzeným masem nebo šunkou a s tučnou smetanou.

V jednom z dalších receptů pak představím vegetariánskou alternativu.🙂

 Ingredience

  • 1 kg brambor uvařených ve slupce
  • 3 vejce uvařená na tvrdo
  • 250 g kvalitního uzeného masa nebo šunky
  • 2 větší cibule
  • 200g kelímek 30-33% smetany
  • 250 g mraženého hrášku (na fotce je verze i s kukuřicí)
  • Na dochucení sůl, pepř, majoránka, tymián (nebo směs koření Brambůrek)
  • Tuk na vymazání pekáče a orestování cibule (Dala jsem přepuštěné máslo Ghí)

 Postup

  1. Ideálně den předem si uvařím brambory ve slupce. Brambory pak oloupu, nakrájím na malé kostičky nebo je protlačím skrz mřížku jako na bramborový salát. Malé kousky brambor v míse důkladně promíchám s kořením.
  2. Vejce uvařím na tvrdo. Po dostatečném vychladnutí je oloupu a nakrájím na kostičky.
  3. Cibuli a uzené maso nebo šunku nakrájím také na kostičky a orestuji do zlatova na dostatečném množství přepuštěného másla.
  4. Ve větší míse smíchám dohromady brambory, cibuli s masem, dle potřeby ještě trochu osolím. Vmíchám povolený hrášek, nakrájená vejce a důkladně propojím.
  5. Vzniklou hmotu dám do vymaštěného pekáče střední velikosti tak, aby brambory nebyly v příliš vysoké vrstvě. Lepší je vrstva jen pár centimetrů. Zaliju rovnoměrně tučnější smetanou.
  6. Zapeču v troubě do zlatova. Bez poklopu. Peču asi na 180 stupňů 30 až 35 minut. Hotovo!

K těmto bramborám se skvěle hodí kyselé okurky nebo jiná kvašená zelenina.

TIP

Když chci francouzským bramborám dodat extra šmrnc, použiju speciální směs koření na brambory. Je to tento geniální Brambůrek. Dávám ho i do bramboráků.🙂

☝️Jak se ještě dají zapéct brambory? Třeba takto netradičně. Vyzkoušejte brambory zapečené s bulgurem, vejci a mozzarellou.🙂

Ať se vám recept povede!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Tradiční francouzské brambory

V tomto pekáči je dělám nejraději. Na této fotce jsou před zapečením....

 
Jak udělat francouzské brambory

Do zlatova zapečené...🙂

 
Brambory vařené ve slupce recept

Tentokrát to není fotka na talíři, ale v krabičce. Ty jsou! Mňam! 🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Kristina
Myslím si, že jsem před tím, než jsem zkusila tuto verzi fr. brambor také dělala velmi dobré. Ale tyhle jsou ještě o level výš. Už je dělám jenom takto. Díky za tento opravdu "vychytaný" recept.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?